Enerji tüketiminin en yoğun olduğu sektörlerin başında çimento geliyor. Öyle ki yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen sektörel kıyaslama çalışması verilerine göre çimento sektörü 2017 yılında 6.603 Bin TEP’lik tüketimi ile toplam enerji tüketiminin % 5,93’ünü, sanayi sektörü tüketiminin de % 18,69’unu oluşturuyor. Bu yoğunluğu azaltmak ve enerji maliyetlerini düşürmek için farklı projeler geliştiren sanayi tesisleri bu sayede ülke ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. 

ST Proses Çözümleri Dergisi olarak bu ay rotamızı çimento sektörüne çevirdik ve geliştirdikleri projeleri konuştuk. Daha düşük enerji maliyeti için rampalı santral modeli kullanan Bursa Beton, istatistiki enerji verilerinden de faydalanmış. Üretim santralinde daha az elektrik motoru kullanılan beton santrali modellemesini projelendirip ön yüklemeli model yerine rampalı santral modelini kullanmış. Seza Çimento ise gücünü güneşten almaya karar veren tesislerden biri. Enerji tüketiminin beşte birini güneş enerjisinden üretmeye hazırlanan tesis, öz tüketim amaçlı 15 MWh bir güneş enerjisi santrali projesine imza attı. Enerji verimliliğini düşürmeye yönelik ürün ve uygulamayı hayata geçiren firmalar ise farklı alternatifleri bir araya getiriyor. 

Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de gündem Koronavirüs salgını olunca, ay boyunca sektörel fuarların da erteleme haberleri peş peşe geldi. Yurt dışında olduğu gibi ülkemizde de birçok sektörel fuarın ve etkinliğin, virüs salgını nedeniyle ertelendiği duyuruldu. Ancak endüstride firmalar durmadı; gerek evden çalışma gerekse online eğitimler ve webinarlar ile faaliyetlerini sürdürdü. Görüşmeler ağırlıklı olarak görüntülü dijital platformlar üzerinden gerçekleştirildi, talepler e-posta ve telefon yoluyla karşılandı. Endüstride faaliyet gösteren pek çok şirket, bilinçli hareket ederek çalışanlarının ve toplumun sağlığını riske atmamak amacıyla uzaktan çalışma uygulamasını tercih etti.