GÜYAD’ı temsilen Ercüment Kaya’nın moderatörlüğünü yaptığı panelde “Çatı Üstü GES Projeleri ve Uygulama Örnekleri” paylaşıldı. Çatalbaş Elektrik adına ilk olarak sözü alan Mehmet Çatalbaş, çatı ve arazi projelerinde dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili dinleyicileri bilgilendirdi. Çatı projelerinin  daha fizibl olabilmesi için kurulacağı yapıların statiklerinin ve çatı malzemesinin statik hesaplarının yapılmış olması gerektiğini vurgulayan Çatalbaş, günümüzde anlık yoğun yağmur ve kar yağışları nedeniyle statiklerin çok önemli olduğunu açıkladı. Son olarak işletmelerde bakım bilincinin oluşmasının önemine dikkat çekti. 

CW ENERJİ PANELLERİ İLE ÇÖZÜM CW ENERJİ PANELLERİ İLE ÇÖZÜM

Ardından söz alan Gerilim Enerji yöneticisi Anıl Bural, çatı alanı az olan ya da GES’e uygun olmayan yerler için aynı dağıtım bölgesi ya da farklı bölgede üretim santrali kurarak enerji ihtiyaçlarının arazi GES ile çözülebildiğini anlattı. Bu tür projelerde başarı için ürün performans oranı, coğrafi koşullar, mühendislik, işi ehli partnerlerin öne çıktığını söyledi.
Senerji adına sözü alan Orkun Kale ise “GES için kırılma ani” konulu bir sunum yaptı. Doğru mühendislik, kaliteli ekipman ve özenli uygulamanın önemine dikkat çeken Kale, EPC denince genellikle kurulum (construction) kavramının akla geldiğini oysa E- Engineering (Mühendislik) ve P-Procurement(Tedarik) yönlerinin atlandığını vurguladı. Ardından anahtar teslim ve birim fiyat odaklı iş modellerinden bahsetti. 

“ÖNCE DOĞRU TASARIM SONRA DOĞRU BAKIM”
Panelin devamında söz alan Solarra Yöneticisi Cem Bozali, hücresel yağmurlarda santraldeki sızdırma riskleri ile işletme-bakım süreçleriyle ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Baskın yağmur ve dolu yağışlarına dayanım ile ilgili panellerin bir test sürecinin sözkonusu olduğunu söyleyen Bozali, yeni durumları yasayarak gördüklerini, bu nedenle iyi referanslara sahip EPC firmalarını seçmenin önemli olduğunu söyledi.  Bakımın önemini anlatan, sahada alınmış ilgin görüntülerden oluşan örnekler veren Bozali, santral üzerinde mutlaka yürüme yolu yapılmasının gerekliliğini aktardı. Özetle önce doğru tasarım sonra da doğru bakımın gerekli olduğunu vurguladı. 

Son olarak konuşan Tureco Yöneticisi Mustafa Yalçın ise 2014 yılında 40 MW kurulu güçten şu an lisanslı ve lisanssız toplam 10500 MW güce ulaşıldığını açıkladı. Yatırım başlangıcında ve başvuru süreçlerinde yaşanan zorluklardan bahsettiği sunumunda, KOSGEB Yeşil Sanayi Destek Programından bahsetti.