3D yazıcılar daha çok yönlü, hassas, ucuz ve kompakt hale geldiler. Geleneksel yöntemlerle olamayan inovatif ürünleri yapabilmeleri ile kullandıkları plastik, metal ve seramiklere grafen, semente karbür ve biyolojik malzemeler eklenmesi yaygınlaşacakları öngörülerini arttırdı. Önümüzdeki 10 yıl içinde bu teknoloji ana akım haline gelecek.
* * *
3D yazıcılar çok yönlü etkiler yapacak! Kişisel ve endüstriyel ürünleri düşük miktarlarda ekonomik olarak üretme yeteneği sunmaları tedarik zincirlerinin yapısını ve lojistik işleyişi değiştirecek. Düşük maliyetli işgücüne bel bağlayan gelişmemiş ülkelerin kalkınma modelinin altını oyacak. Biyobaskıya olanak sağladığı için organlar bütün olarak üretilebilecek ve zenginler bu sayede sağlık, uzun ömür konusunda öne geçecekler. Bu nedenlerle 3D yazıcıya dünyayı değiştirecek üçüncü makina (otomobil, bilgisayardan sonra) deniyor.
* * *
Dolayısıyla hızla bu teknolojiye yönelik malzeme, tasarım, üretim ve test yöntemlerinde uzmanlaşmış kişiler yetiştirmek gerekiyor. 3D ürünlerinin sadece tasarım kısmı bile klasik yaklaşımdan büyük farklılıklar gösteriyor ve topoloji optimizasyon yapmadan olmuyor. Çünkü tasarımcının ürünün fiziğini de iyi anlaması gerekiyor. 
Türkiye değişen dünyaya uyum sağlayacaksa bu konulara acilen eğilmek zorunda.