EnTech Sürdürülebilirlik ve Sıfır Atık Fuarı kapsamında düzenlenen “Bilim ve Teknoloji Temelli Yeşil Büyüme” konulu panel Ankara’da gerçekleştirildi.

TÜDÖKSAD’IN 24. OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİ TÜDÖKSAD’IN 24. OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİ

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde; Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği (TÜRKÇİMENTO) CEO’su Volkan Bozay, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği (TKSD) Yönetim Kurulu ve Avrupa Kimya Endüstrileri Konseyi (CEFIC) Teknik Komite Üyesi Dr. Derya Erçıkan, Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nilgün Cılız, TÜBİTAK Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Daire Başkanı Hande Alpaslan konuşmacı olarak katılım sağladı. 

ÇİMENTO ÜRETİM MALİYETLERİNİN %85'İNİ ENERJİ MALİYETİ OLUŞTURUYOR

Türkiye’de 16 ayrı fabrikada 25 WHR sistemi (atık ısıdan geri kazanım) yer alıyor...

“Sektörün Yeşil Dönüşüm Konusundaki Teknoloji Odaklı Genel Durumu”nun ele alındığı panelde konuşma yapan TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay, çimento üretiminin yoğun enerji gerektirdiğini belirterek, “Günümüzde, çimento üretim maliyetlerinin %85’ini enerji maliyetleri oluşturmakta. Kullanılan enerji çeşitlerinde, elektrik enerjisi ve ısıl enerji içinse yakıt kullanımı olduğu görülüyor. Ayrıca çimento sektörü karbon salınımı konusunda toplam emisyonun %6-8’inden sorumlu.” dedi. 
 
Çimento sektörünün alternatif yakıt kullanımını, emisyon azaltımı için yıllar içinde artırmaya başladığını belirten Bozay, şöyle konuştu: 

“Türkiye’de 2022 yılı itibarıyla 16 ayrı fabrikada 25 WHR sistemi (atık ısıdan geri kazanım) yer almakta. Çimento fabrikaları ihtiyaçları olan elektriğin %25’ine kadar olan kısmını kendi ısılarını kullanarak üretiyorlar. Bu sayede 570 bin hanenin günlük tüketimine denk gelen elektrik enerjisi, sadece prosesten çıkan atık ısı ile karşılanabilir hale geliyor. Çimento sektörü enerji tüketen bir sektörden enerji üreten de bir sektöre doğru evriliyor. Mevzuata ilişkin engeller konusunda gerçekleştirdiğimiz sektörel girişimlerin büyük oranda karşılık bulmasının, devreye alınacak olan tesis yatırımlarını daha da artıracağını öngördüğümüzü de belirtmeliyiz.”

TÜBİTAK, ÇİMENTODAKİ AR-GE PROJELERİNİ DAHA FAZLA DESTEKLEMELİ

Çimento içerisinde kullanılan klinker oranı azaltıldıkça sektörün klinker üretimi kaynaklı olan karbon salımının da azalacağını dile getiren Volkan Bozay, “Sektörümüz, çimentoda yüksek emisyon salınımına neden olan klinker oranını azaltmak ve daha düşük karbonlu alternatif bağlayıcılar geliştirmek için Ar-Ge faaliyetlerine çeşitlendirerek devam ediyor. Bu kapsamda üniversite-sektör ilişkisine çok önem vermekteyiz. Ayrıca bu tarz projelerin özellikle TÜBİTAK tarafından daha fazla desteklenmesini bekliyoruz.” dedi.
 
Yenilenebilir enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması ve bu kaynaklardan üretilen elektriğin sürekli olmadığı göz önünde bulundurulduğunda, bu enerjinin depolanması için teknolojik alt yapının güçlendirilmeye ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Bozay, TÜRKÇİMENTO’nun bu konudaki gelişmeleri yakından takip ettiğini vurgularken, “TÜRKÇİMENTO olarak dernek statüsünde olmamız nedeniyle, TÜBİTAK projelerinde yürütücü veya partner olarak yer alamıyoruz. Bu konuda yapılabilecek düzenlemeler ile ülkemiz için önemli olan proje konularında yer alarak, katkılarımızı söz konusu projelere vermek istiyoruz.” dedi.