ASPİLSAN Enerji, 8 Aralık tarihinde düzenlediği 5. Pil Teknolojileri Çalıştayı düzenledi. Etkinlikte Türkiye’nin ilk Lityum-İyon Pil Hücresi Üretim Tesisi yatırımıyla ilgili gelişmeler ele alındı. 

“BATARYA PAZARI 400 MİLYAR DOLARI AŞABİLİR”

TTT Global Group Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Akın Arslan, elektrikli otomobillerin dünyadaki yerini değerlendirdi: “Günümüzde global çapta elektrikli otomobillerin sayısı 8,5 milyonu buldu ve batarya pazarı 50 milyar doları geçti. 2030 yılında toplam araç satışı içerisinde elektrikli araçların yüzde 30’unu oluşturacağı öngörülüyor. Batarya pazarının ise 400 milyar doların üzerinde büyüyeceği düşünülüyor. Benzer batar sistemlerinin başka alanlarda da hızla tercih edilmeye başlaması bekleniyor. Tesla’nın dünyanın en büyük pil fabrikası olan Gigafactory’de ürettiği ve 2019’da ABD’de satışa sunduğu evlere yönelik 6-11 kWh kapasiteli Powerwall adını verdiği pillerle milyonlarca ev kullanıcısına yeni bir ışık yaktı. Bir evde günlük ortalama 2,5kWh-4kWh elektrik ihtiyacı bulunuyor. Güneş panellerinden gündüz üretilen elektrik enerjisi, Powerwall’larda depolanabilecek. Bu sayede bir evin tüm elektrik ihtiyacı kesintisiz bir şekilde sağlanabilecektir. Bu da batarya pazarının yakın gelecekte katlanarak büyüyebileceğine işaret ediyor” dedi. 

PİL ÜRETİMİNDE STRATEJİK MADENLER: LİTYUM VE KOBALT

Pil üretimiyle ilgili stratejik madenler konusuyla ilgili bilgi veren TT Global Group Başkanı Dr. Akın Arslan, lityum ve kobaltın önemine dikkat çekti. Arslan, “Şarj edilebilir pil için yüksek enerji depolayabilen madenler tercih ediliyor. Bunların önde gelenleri lityum, kobalt, kurşun ve magnezyumdur. Günümüzde bilgisayarlar, cep telefonları ve elektrikli otomobiller başta olmak üzere şarj edilebilir bataryalarda en çok tercih edilen lityumdur. Küresel lityum rezervlerinin %66’sı tuzlu su rezervuarları içinde yer almaktadır. Dünyanın en büyük lityum tuz havzası 3 bin km2 büyüklüğü ile Şili’nin kuzeyindeki Salar de Atacama bölgesinde yer alıyor. Dünyanın en çok Lityum rezervi Güney Amerika ülkesi olan Bolivya’da yer alıyor ve 9 milyon ton rezervi ile dikkat çekiyor. Ardından 8 milyon ton rezerv ile Şili ve Arjantin geliyor. Dünya lityum rezervinin yüzde 57,5'i Güney Amerika’dadır. Avustralya ve Çin de rezerv sahibi ülkeler arasındadır. Lityumun bir bataryada içinde elektrik depolayabilmesi için ikinci bir elementle kullanılması gerekiyor. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda en yüksek verim lityum-Kobalt eşleşmesinde görülmüştür. Dünya genelinde üretilen toplam 140 bin ton kobaltın yüzde 70’ni tek başına üreten Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC), 2019 yılı verilerine göre kobalt üretiminde dünyada ilk sıradadır. Bu ülkenin madenleri, Fransız devleti ve şirketlerinin kontrolü altında buluyor. Elektrikli araçlar, akıllı telefonlar gibi birçok teknolojik ürününde kullanılan bataryalarda, kobalt yaygın olarak kullanılıyor. Fiyatı ise yıllar içinde hızla artmıştır” dedi.