Başka bir deyişle, yapay zekâ, bilgisayarların ve robotların insan gibi düşünmesini sağlamaktadır. Bu bilgisayarlar ve robotlar buluş sayesinde insanların gerçekleştirdiği görevleri yerine getirmeye başlamıştır. Karmaşık sorunları bile insan beyni gibi çözmeye çalışan bu bilgisayarlar ile zeka ve akıl gerektiren durumlar etkili bir şekilde çözülebilmektedir.

Bu programlar, insan bilgisine ihtiyaç duymaktadır çünkü karmaşık verilerin kalıplarını tanıması, insan tarafından alınan kararları uygulaması ve insanların tecrübelerinden faydalanması gerekmektedir. Yapay Zekâ sistemi, var olan durumu gözlemleyerek ve bu gözlemi daha önceden belirlenen parametreler doğrultusunda işleyerek çalışmaktadır. Sorun çözmek adına çalışmakta ve istenilen durumlara tepki vermektedir.

Yapay zeka

Yapay Zeka Nasıl Çalışıyor

Bu buluşu tanımanın en iyi yolu, onun yapabildiklerini, insan yetisi ve hareketleri ile karşılaştırmaktır. Bilinen en zeki canlı insandır ve yapay zeka onu taklit ederek çalışmaktadır. Bilgisayar bilimleri içerisinde geniş bir alana sahip olan bu yazılımı sıradan yazılımlardan ayıran özellik insan zekasını taklit etme özelliğidir.

Günümüzde sadece gelişmiş bir yazılım özelliği taşıyan bu buluş üzerinde önemli geliştirme çalışmaları yapılmaktadır. Gelecekte, tıpkı insan beyni gibi doğrudan bir donanıma sahip altyapının sağlanması hedeflenmektedir.

yapay zeka

Yapay Zeka Neyi Taklit Ediyor

İnsanlar, dil yardımı ile iletişim kurmaktadır. Yapay zekada ise bunun karşılığı konuşma tanıması yazılımıdır. Yapay zeka bunu istatiksel olarak yapmaktadır ve konuşma tanıma sistemi de istatiksel öğrenme çerçevesi altında gelişmektedir. İnsanların belirli bir dilde konuşup anlaşabilme yetisi ise bu yazılımda doğal dil işlemeye yanı NLP’ye girmektedir. Ancak insan sadece bilişsel yetiye sahip bir canlı değildir, dünyayı gözleriyle gören insanlar, gördüklerini beyinde işleyerek anlamlandırmaktadır. Görüleni anlamlandırma durumu bilgisayarlarda ve robotlarda bilgisayar görüşü alanına girmektedir. Son yıllarda bu buluşa yönelik çalışmalarda derin öğrenme tekniği geliştirilmiştir.

Bu bilgisayar ve robotlar, nesne tanıma özelliği sayesinde bir fotoğraftaki grubun aile ya da arkadaş grubu olduğunu anlayabilmektedir. Hatta bu grup üyelerinin hangisinin kadın, hangisinin erkek ve hangisinin hayvan olduğunu tanımlayabilmektedir. Bu tanımlama ile sınırlı kalmayan teknoloji, bu kişilerin boyunu ve bedenini ölçmekte ve ne renk giyindiklerini tanımlayabilmektedir. Hatta bu grubun bulunduğu ortamın arkasında ne olduğunu da ( orman, deniz ) ayırt edebilmektedir.  Bu özellik geliştirilerek kullanıcıların hangi ürünleri inceledikleri ve aldıkları konusunda veri üretimine yardımcı olmaktadır.

yapay zeka

Yapay Zekanın Yetenekleri Nelerdir?

Yapay zekanın yetenekleri arasında insan konuşmasını tanıma ve anlama, içerik sıralaması gerektiren ağ dağılımı, yüksek strateji gerektiren oyunları oynayabilme kabiliyeti, otonom otomobiller, karmaşık veri çözümleme, askeri simülasyon ve fotoğraf – video çözümleme bulunmaktadır. Bu teknoloji, nöral ağlar, ekonomi, istatistik, olasılık ve matematiksel optimizasyon araçlarını kullanmaktadır.