Dijitalleşmeyle birlikte veriyi esas alan yaşam biçimi yaygınlaşıyor. İş dünyasında kullanılan kurumsal kaynak planlama yazılımları iş süreçlerini tümüyle veriye dayalı hale getirirken, kişilerin çektiği her fotoğraf, her yeni sosyal medya paylaşımı veya her para transferi saklanması gereken bir veri parçası anlamına geliyor. Hayatın her alanında verinin temel bileşene dönüşmesi, üretilen tüm bu verinin güvenle saklanmasını da vazgeçilmez kılıyor. İnternet siteleri, e-postalar, bulut çözümleri ve çevrimiçi oyunlar veri merkezleri sayesinde kullanılıyor. Sesler, videolar, dokümanlar, sunumlar ve farklı formatlardaki sayısız dijital varlık, kullanıma her an hazır olacak şekilde veri merkezlerinde tutuluyor.

İnternetteki verinin fiziksel bir donanım üzerinde tutulduğu tek nokta olan veri merkezlerinin, her türlü risk ve tehdit karşısında en gelişmiş yöntemlerle korunması çoğu zaman hayati önem taşıyor. 
Sensormatic CEO’su İsmail Uzelli, veri merkezlerinde yaşanacak bir veri kaybının geri dönüşü olmayacağını hatırlatarak, “Bu merkezlerde hem yedekleme teknolojilerinin sağlıklı çalışması hem de çok çeşitli riskler karşısında gerekli önlemlerin alınması gerekiyor.” diye açıklıyor.

VERİ MERKEZİNDE GÜVENLİK BİNANIN DIŞINDA BAŞLIYOR

Veri merkezinin kalbinde, verinin depolandığı alan bulunuyor. Bu alanın her türlü risk ve tehdit karşısında emniyetli çalışabilmesi için etrafına çok katmanlı bir tesis inşa edilmesi gerekiyor. Güvenliği maksimum seviyeye çıkarmak için veri merkezlerinin etrafı yüksek kalın duvarlarla çevreleniyor. Çelik tellerle desteklenen bu duvarlara yerleştirilen çevre koruma sistemleri güvenlik ihlallerini henüz binanın dışında en aza indiriyor.

İleri düzey otomasyon teknolojileri kullanıldığı için çalışan sayısının az olduğu veri merkezinde giriş çıkışlar Sensormatic’in Geçiş Kontrol Çözümleri ile tam denetim altında gerçekleşiyor. Tesise giriş yetkisi bulunan kişiler ve araçlar sisteme tanımlandığı için, hangi aracın ve kimlerin veri merkezine hangi saatler arasında giriş çıkış yapabileceği Geçiş Kontrol Sistemi tarafından biliniyor. Veri merkezi personelinin tesise giriş iznini saat bazında belirleyebilen sistem, tesisin dış girişinden itibaren yetkisiz giriş çıkışların önüne geçiyor. Düzenli veya düzensiz aralıklarla yeni donanım montajı, kurulum ve bakım gibi işlemler için tesise girmesi gereken harici kişiler de sisteme ayrıca tanımlanabiliyor.

Veri merkezi yerleşkesinin en dışında başlayan kontrol ve izleme, kişinin bina içinde attığı hemen her adımda yeni bir doğrulama talep ediyor. Bina içindeki her geçiş noktası için ayrı bir yetkilendirme yapılıyor. Bu yetkilendirme süreli olarak tanımlanabildiği için, örneğin içeri giren bakım personeline bina içindeki ilgili bölüme sadece bir saat giriş hakkı verilebiliyor. Turnikeden geçerek binaya giren ana personel veya bakım çalışanları, attıkları hemen her adımda güvenlik kartlarıyla ya da biyometrik teknolojilerle bu doğrulamayı yaparak ilerliyor. 

VERİ ODALARINDA BİYOMETRİK SİSTEMLER TERCİH EDİLİYOR

Verinin depolandığı alana giriş çıkışlarda iris okuma gibi üst seviye biyometrik sistemler kullanılabiliyor. Kişinin iris tabakası benzersiz bir yapıya sahip olduğu için, doğrulama hassasiyeti çok daha yüksek olması tercih edilmesini sağlıyor.
Verinin tutulduğu odalarda çalışan personelin her bir raf kabinine erişim yetkisi yine kişi ve zaman tanımlı şekilde belirleniyor. Hangi personelin hangi saat aralığında çalışabileceği sisteme tanımlanıyor. Böylelikle sadece kişilerin çalışma yetkisi bulunduğu saatlerde donanıma erişim izni veriyor.