Vatandaşlara, adliyeye gitmeden yargıya yönelik hizmetleri sunan bu portal da e – imza ile giriş zorunluluğu bulunmaktadır. 2015 yılında bu sistem üzerinden sadece dava açılabilirken, 2016 yılında geliştirilen sistem sayesinde Cumhuriyet Başsavcılıklarına şikayet dilekçesi gönderme hizmeti de sunulmuştur.

UYAP, bu hizmeti ile güvenli, kaliteli ve etkin bir hizmet prensibi belirlerken, vatandaşın bürokratik engellere takılmadan işlemlerini hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanmıştır. Bu sistem e – devlet sisteminin bir parçası olarak hizmete sunulmuştur. Tüm adli hizmet süreçlerini ve işlemlerini kapsamaktadır. Bu sistem sayesinde vatandaşlar, duruşma tarihi, dava bilgileri gibi konuları, adliyelere gitmeden sunmaktadır.

UYAP Vatandaş Bilgi Sistemi Kullanımı

UYAP Vatandaş Portal, vatandaşların hem kendilerine açılmış davalar hakkında bilgi sahibi olmasını hem de kendi açtıkları davalar hakkında bilgileri içermekte olan bir sistemdir. Bu sistem aynı zamanda anlık işlem yapma imkanı da sunmaktadır. Şifre ile UYAP Vatandaş Portalı’na erişim sağlandıktan sonra, kişi hakkında açılmış ve kapanmış tüm dava dosyalarına ve icra takiplerine erişim sağlayabilmektedir. Bu davaların hangi aşamada olduğu sunulmaktadır. Duruşma zamanının da görülebildiği sistemde evrakların kopyası da alınabilmektedir.

e-devlet uyap vatandaş girişi

UYAP Vatandaş Bilgi Sistemi’ne Nasıl Girilir

UYAP Vatandaş bilgi sistemine 3 farklı giriş seçeneği bulunmaktadır. e-devlet işe entegrasyon, e-imza kullanımı ve mobil imza kullanımı ile portala giriş yapılmaktadır.

  • E-Devlet İle Entegrasyon: e – devlet kapısına kimlik bilgileri ve şifre ile giriş yaptıktan sonra sistem içerisinde yer alan UYAP bölümünden vatandaş butonuna tıklayarak giriş yapılmaktadır. Bu sistemde kimlik doğrulaması için farklı alternatifler de sunulmaktadır.
  • E-İmza Kullanarak: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar tarafından sunulan e – imza ile UYAP’a giriş yapılabilmektedir. Elektronik imzanın çalışması için önce, kart sürücü yazılımının bilgisayara yüklenmesi gerekmektedir. Bu yazılım, e – imza ile birlikte bir CD şeklinde gönderilmektedir, kimi zaman CD ile gönderime alternatif olarak bu hizmetin alındığı internet sitesinin içerisinde de indirilebilir bir dosya halinde sunulmaktadır. Bilgisayara kurulan bu program sonrasında elektronik sertifikaya giriş sorunsuz bir şekilde gerçekleşiyorsa, sertifika kullanıma hazırdır.
  • Mobil İmza Kullanarak: 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ve ilgili yasal mevzuata uygun olarak cep telefonu ve GSM SIM kart kullanılarak ıslak imza niteliğinde güvenli bir biçimde elektronik imza işlemi yapılmasına imkân sağlayan uygulama mobil imzadır. UYAP bilişim sistemi, mobil imza kullanımı için herhangi bir ücret talep etmemektedir. Ancak GSM operatörleri tarafından bir ücretlendirme yapılmaktadır. Çünkü bu hizmet UYAP tarafından değil, GSM şirketleri tarafından sunulmaktadır.

Vatandaş Portal Üzerinden Hangi İşlemler Yapılmaktadır

UYAP Vatandaş portal üzerinden yapılabilen işlemler 3 ana başlık altında toplanmaktadır. Bunlar, UYAP bilgileri, işlem bilgileri ve dosya sorgulamadır.

UYAP Bilgileri alanında,

  • Fotoğraf Bilgileri: Buradan portala, fotoğraf yüklenmektedir. Vatandaşın kendisine ait olan fotoğrafı yükleyeceği bu alanda 1024 x 768 px boyutuna kadar olan fotoğraflar kabul edilmektedir.
  • Adres Bilgieri: Bu bölümde verilen adres bilgisinin güncel MERNİS adresi olması gerekmektedir. Vatandaş Portalı üzerinden dava açabilmek için MERNİS adresinin UYAP sisteminde yer alan adres ile aynı olması gerekmektedir. Bu adresler aynı değilse MERNİS adres güncelleme sekmesinden değiştirilmektedir.
  • E – Tebligat Bilgileri: Güncel e – posta adresinin sisteme girilmesi ile bu işlem gerçekleştirilmektedir.

Bu adımın haricinde belirtilen diğer 2 ana başlık altında ise Adli sicil kaydı sorgulama, Vekaletli avukatını dosyayla ilişkilendirme, dosya sorgulama, harç hesaplama gibi birçok işlem hizmet vermektedir.

https://vatandas.uyap.gov.tr/main/vatandas/index.jsp

https://vatandas.uyap.gov.tr/main/arabulucu/giris.jsp

https://vatandas.uyap.gov.tr/main/vatandas/giris.jsp