2001 yılında faaliyete geçen sistem, her geçen gün iyileştirilmekte ve daha kullanışlı hale gelmektedir. Vatandaşlara, bilgilere kolay erişim imkanı sunan bu dijital hizmet, avukat portal bölümüyle, yargı mensuplarına da daha hızlı ve güvenilir bir çalışma ortamı sunmaktadır.

2013 yılında Sistem üzerinde Barolar Birliği tarafından üretilen 28.000’i aşkın e – imza bulunmaktadır. Bu rakamın, Türkiye’de çalışan avukatların sayısı düşünüldüğünde, hızla arttığı gözlemlenebilmektedir. 2018 yılı itibari ile bu rakam 120.000’i aşmıştır.

Avukat Portal’a bir avukatın erişim sağlayabilmesi için öncelikle bir e-imza edinmesi gerekmektedir. Son yapılan düzenlemeler sonrasında portala mobil imza ile giriş yapılabilmektedir. Avukatlar M – İmza ile sisteme giriş yaptıklarında, duruşma günlerini sorgulayabilmekte, hukuk davası açabilmekte, vekil oldukları dava dosya bilgilerine erişim sağlayabilmektedir. Bu işlemlerin yanı sıra sisteme giriş yapmaları durumunda, SMS Bilgi Sistemi’ne avukat olarak abone olabilir ve vekil olmadıkları dosyaları da hakim izni dahilinde inceleyebilmektedir.

uyap avukat portalı

UYAP Avukat Portal

UYAP kapsamında geliştirilen Avukat Portal ile tüm avukatlara, online sistem üzerinden yargı hizmeti sunulmaktadır. Bu hizmetten yararlanmak için bazı bilgiler gerekmektedir, bu bilgilere sistemde detaylı olarak yer verilmektedir. İnternet üzerinden bu portala erişen avukatlar dava dosyalarını yetkileri dahilinde inceleyerek, bu dosyaların suretini alabilmektedir. 2008 yılında yürürlüğe giren karar dahilinde e – imza zorunluluğu getirilen sistemde, avukatlar, güvenilir bir şekilde dava dosyalarına evrak ekleyebilmekte ve yeni dava dosyası açabilmektedir. Vakıf Bank üzerinden açılacak bir hesap ile ya da Baro Kart ile online harç ödemesi gerçekleştirilebilmektedir.

2010 yılında alınan bir karar sonrasında Vakıf Bank’ta hesabı bulunan avukatların harç ödemeleri haricinde, dosya ve pul masraflarını da ödemesi sağlanmıştır. 2011 yılında aynı hizmet Baro Kart sahibi avukatlar için de sağlanmıştır. Baro Kart avukatlara, farklı banka hesapları üzerinden ödeme yapma imkanı sunmaktadır. 2015 yılında yapılan geliştirme çalışmaları sonrasında Avukat Portal bilgi sistemi üzerinden Cumhuriyet Başsavcılıklarına şikayet dilekçesi ve idari yargıda dava açma hizmeti de verilmeye başlanmıştır.

Mobil Avukat Portal Nedir?

Mobil Avukat Portal, internet sitesi üzerinden gerçekleştirilen UYAP giriş ve işlemlerinin süreçlerini otomatize eden bir mobil uygulamadır. Bilgisayara ihtiyaç olmadan, mobil ya da elektronik imza ile akıllı telefonlar ve tabletler üzerinden tüm işlemlere erişim sağlanmaktadır. Uygulama avukatın Google hesabı ile ilişkilendirilmektedir. Bu nedenle, kişinin akıllı telefonu ve tableti üzerinden erişim hakkı bulunmaktadır.

Satın alınan uygulama sadece bir kişi tarafından kullanılabilmektedir. Birden çok avukatın hizmetten yararlanması mümkün değildir. Aylık abonelik sistemine dayalı mobil uygulama, Google Play Store üzerinden 1 aylık süre geçerli olacak şekilde kredi kartı ile satın alınmaktadır. 1 aylık süreler sonunda bu satın alma işlemi yinelenmelidir. Dosyalar, yalnızca avukatın mobil cihazında tutulmaktadır, bu durum güvenliği sağlamak içindir ve sadece kişinin kontrolü altındadır. Uygulamanın cihazdan silinmesi durumunda, geçmişte telefona kaydedilen bilgilerin tamamı silinecektir. Bu durumda uygulama yeniden indirilmeli ve bilgiler yeniden telefona kaydedilmelidir.

Mobil Avukat Portalı’ndan UYAP’a bağlanmak için mobil ya da elektronik imza şartı bulunmaktadır. Elektronik imzanın mobil cihazlar üzerinden kullanılabilmesi için OTG kablosu gerekmektedir. OTG ( On The Go) kablosu, elektronik cihaz satan herhangi bir yerden temin edilebilmektedir. Kablonun cihaz üzerinde çalışabilmesi için Android 3.1 ve üzeri olması gerekmektedir.

E-devlet E-İmza Giriş: https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/Elektronik-Imza

Uyap Avukat Portal Giriş: https://avukat.uyap.gov.tr/main/avukat/giris.jsp

Turkcell Mobil İmza
Avea Mobil İmza

Şimdi YükleyinApp Store

Şimdi YükleyinGoogle Play