İSTANBUL (AA) - Turkcell 5G altyapısı üzerinde ticari 5G cep telefonu kullanılmasıyla yapılan hız testinde, saniyede 2 Gbps'ın üzerinde bir hıza ulaşılarak dünya rekoru kırıldı.

Turkcell' tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamaya göre, firma, yurt dışında satışına başlanan 5G destekli cep telefonları ile Turkcell 5G pilot şebekesinde hız testi  düzenledi..

Turkcell, 5G alanında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek 5G’li cep telefonlarına pilot şebekesi üzerinden 5G sinyali verdi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) test için tahsis ettiği frekans aralığı üzerinden İstanbul Tepebaşı Plaza’da 5G destekleyen ticari cep telefonu üzerinden gerçekleştirilen test ile 3.5 GHz bandında 2,283 Gbps hıza ulaşıldı.

Turkcell 5G SIM Kartı ile Test Yapıldı

Elde edilen bu sonuçla Turkcell, 3.5GHz frekans spektrumunda 100MHz’lik band genişliği kullanılarak ticari bir telefon üzerinden ulaşılabilen dünyadaki en yüksek hızı elde etti. Böylelikle gerçek 5G’nin cep telefonları üzerinden deneyimlenmesiyle Türkiye’deki 5G çalışmalarında da yeni bir seviye daha aşılmış oldu. Ericsson ile yapılan ortak çalışmalar neticesinde 3.5 GHz bandı üzerinden gerçek 5G sinyali verilerek 3GPP standartlarıyla uyumlu 5G destekli OPPO Reno 5G telefonu ile hız testi yapıldı. Test esnasında Turkcell’in 5G ile uyumlu SIM kartı kullanıldı. Turkcell daha önce de dünyada ilklerden biri olan uluslararası standartlarla uyumlu canlı 5G bağlantısı testine gerçekleştirmişti.