ANKARA (AA) - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı olan Ömer Abdullah Karagözoğlu, Türkiye'nin 5G hususunda 2023 yılı hedeflerine varabilmesi amacıyla büyük hassasiyet gösterdiklerini vurgulayarak, tamamen yerli ve milli olanaklarla dünyayla beraber 5G teknolojisini kullanmak istediklerini belirtti.

HAVELSAN ile BTK ortaklığında gerçekleştirilen "5G ve Uygulamaları" sloganına sahip  olan "4'üncü Teknoloji Sohbetleri"nin açılışında yapmış olduğu konuşmada Karagözoğlu, kurum olarak 5G ve uygulamalarına önem verdiklerini dile getirdi.

Türkiye'nin 5G hususunda belirlediği 2023 yılı hedeflerine ulaşması yönünde büyük hassasiyet gösterdiklerini vurgulayan Karagözoğlu, tamamen yerli ve milli imkanlarla, dünyayla birlikte 5G teknolojisini kullanmak istediklerini söyledi.

5G'nin yanlızca mobil iletişimi etkileyecek bir teknoloji olmadığını söyleyen Karagözoğlu, sağlıktan otomotive, eğlenceden hizmet sektörüne kadar akla gelebilecek tüm alanlarda hayata nüfuz edecek bir nitelik taşıdığını anımsattı.

Otonom araçlar, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka uygulamalarının 5G ve ötesiyle yeni bir boyuta erişeceğinin altını çizen Karagözoğlu, 5G teknolojisi, insanları, nesneleri, ulaşımı, sağlığı ve  kısacası her şeyi, her yerde, yüksek hızda, en az kesintiyle birbirine bağlayacak şeklinde konuştu.

5G teknolojisiyle birlikte yalnızca insanların değil, tüm nesnelerin birbirine bağladığında yeni bir çağa girileceğini belirten Karagözoğlu, 2025 senesi itibarıyla dünyada 100 milyar farklı bağlantının olacağını, bu bağlantıların ise sadece yüzde 10'unun insanlar arasında gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti.

2020 yılından sonra dünyada kilometre karede dolaşacak verinin 4 senede bir 16 kat artacağını ifade eden Karagözoğlu, bu talebi karşılamak üzere önceki nesle kıyasla 25 kat fazla frekansa ve 2 bin kat fazla baz istasyonuna gereksinim duyulacağını ifade etti.

Bu bağlamda 2023 yılı sonunda, 5G şebekesi abone sayısının yaklaşık 1 milyara kişiye ulaşacağını ve küresel mobil veri trafiğinin ayda 100 eksabaytın üzerine çıkmasının beklendiğini belirten Karagözoğlu "Diğer yandan 2025 yılında ABD'de tüm aboneliklerin yüzde 49'unun 5G'li olması, Avrupa'da ise 245 milyon 5G bağlantısının gerçekleştirilmesi bekleniyor şeklinde konuştu.

Karagözoğlu, Türkiye'nin şebekesinin yerli ve milli olmasının hem cari açığı azaltmak hem de güvenliği sağlamak açısından son derece önemli olduğununa dikkat çekti.