Mahkeme sorgulama işlemi birçok şekilde yapılabiliyor. İlk yöntem olarak adliyenin hazırlık bürosu ile iletişime geçmeyi ele alabiliriz. Herhangi bir adliyenin hazırlık bürosunu arayıp T.C. kimlik numaranızı ilgililere iletip sorgulama yapabilirsiniz. Ancak bu işlemi yaptığınızda hakkınızda açılan mahkeme dosyalarının yalnızca aradığınız il veya ilçede kayıtlarına ulaşabilirsiniz. Bununla birlikte, birçok adliye de kişisel bilgilerinin gizliliği nedeniyle telefonla T.C. ile mahkeme dosya sorgulama işlemi yapılmamakta. Bunun için ya bizzat ya da avukatınız aracılığıyla müracaat etmeniz gerekiyor.

İkinci yöntem olarak e devlet sistemini ele alabiliriz. E devlet şifreniz ile turkiye.gov.tr adresine giriş yaparak açılan sayfada bulunan sırasıyla kurumlar butonunu, adalet bakanlığı butonunu ve son olarak mahkeme dava dosyası sorgulama butonunu kullanarak işleminizi yapabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise SMS, Adalet Bakanlığının GSM operatörleri ile yapmış olduğu anlaşma gereği vatandaşlar duruşma gününden ve mahkeme dava dosyaları ile ilgili bilgi edinebiliyor.

Bundan faydalanabilmek için öncelikli olarak bütün operatörlerden TCKİMLİKNO TAM ABONE veya TCKİMLİKNO KİŞİSELABONE yazarak 4060 abone olmanız gerekiyor.
4060 SMS bilgilendirme servisine abone olabilmek için cep telefonu hattı kullanıcısının T.C. Kimlik Numarası ile abone olmak istenen kişinin T.C. Kimlik Numarasının aynı olmalı.
Ayrıca SMS bilgilendirme işlemi mesaj başına belli bir ücret karşılığında sağlanmaktadır.