Vatandaşlar Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası doğrulama işlemlerini İlçe Nüfus Müdürlüklerinden veya http://http://tckimlik.nvi.gov.tr adresinden yapabilirler.

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası’nın rastgele sıralanmış numaralar olduğu düşüncesi vatandaşlar arasında oldukça hakim olsa da aslında durum farklı. Her Türk vatandaşına kimliklerinin doğrulanması adına verilen bu numaraların özellikle son iki rakamı doğrulama sayılarıdır ve rastgele değildir.

Yaygın olarak bilinen bu inanış dediğimiz gibi doğru değildir ve T.C. Kimlik Numaraları kendi içlerinde muhakkak bir aritmetiğe sahiptir. Misal, bu numaralar asla 0 rakamı ile başlamaz. Kimlik numaranızın 10. rakamını bulabilmeniz için 1, 3,5, 7 ve 9. Rakamlarının toplamının 7 katı ile 2,4,6, ve 8. rakamlarını toplamının 9 katı toplandığı takdirde çıkan sonucun birler basamağı kimlik numaranızın 10. rakamını verir.

T.C. Kimlik Numaranızın 11. Basamağındaki rakamı bulmak için ise yapmanız gereken sadece ilk 10 rakamı toplamanız olacaktır. Buradan çıkan sonucun birler basamağı size 11. rakamınızı verecektir.
T.C. Kimlik numaranızı doğrulamak için http://tckimlik.nvi.gov.tr adresini ziyaret edebilir veya İlçe Nüfus Müdürlüklerine gidebilirsiniz.