ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından insansız ve otonom sistemler alanında gereçkleştirilen ROBOİK İnsansız ve Otonom Kara Araçları Yarışması'nın finali yapıldı.Toplamda 34 takımın 3 farklı kategoride projelerini sunduğu yarışmanın ödülleri Eylül ayında gerçekleştirilecek olan Teknofest sırasında takdim edilecek.

SSB' tarafından  yapılan basın açıklamasına göre, ROBOİK İnsansız ve Otonom Kara Araçları Yarışması'nın Ankara'da gereçkleştirilen finali için öğrenci ile bağımsız katılımcılar kategorilerinde 78, küçük ölçekli işletmeler kategorisinde ise toplam 8 başvuru geldi. Projeler, Cumhurbaşkanlığı SSB, akademisyenler ve savunma sektörü çalışanlarından meydana gelen 20 kişilik bir jüri tarafından değerlendirildi.

14 farklı üniversiteden topla 20 ömğrenci takımı ve 9 bağımsız katılımcı ile küçük ölçekli işletmeler kategorisinde 5 takımın finale kaldığı yarışmada, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü personeli, akademisyenler ve savunma sektörü çalışanlarından meydana gelen toplam 26 kişilik bir Danışma Kurulu tarafından belirlenen otonom görevler içeren senaryolara odaklanıldı. Yarışmacılardan meskun mahal, kurtarma ve imha görevlerinin yanı sıra haritalama, throwbot ve offroad görevlerini yerine getirmeleri istendi.

Takımlara, algoritmalarını gerçekleştirecekleri platform desteğinin dışında küçük ölçekli işletmelere maddi destek de sağlandı. Böylelikle katılımcıların algoritmalara odaklanarak yerli ve milli yazılımlar geliştirmesi amaçlandı.

Toplamda 34 takımın 3 farklı kategoride projelerini sunduğu yarışmanın ödül töreni ise  Eylül ayında İstanbul'da gerçekleştirilecek olanTeknofest’te takdim edilecek.