Daha farklı bir ifade kullanılması gerekirse, insan ile makine arasında oluşturulan iş bölümü olarak ifade edilebilmektedir. Bu işteki paylaşım oranı, otomasyonun düzeyini tespit etmektedir. Bir işte insan gücü yoğunlukta olmak üzere makina kullanımı gerçekleşiyorsa, bu yarı otomasyon, yoğun olarak makine kullanılıyorsa bu tam otomasyon olarak tanımlanmaktadır.

Sanayi Devrimi’nden sonra yaşanan gelişmeler ile sadece üretim insan talebini karşılamada yeterli olmamaktadır. Tüm dünyanın açık bir pazar konumuna gelmesi ile birlikte üretimin, hızlı, güvenli, standart ve verimli olması bir zorunluluk haline gelmiştir. Endüstri de bu zorunluluklar otomasyon ile karşılanabilmektedir. Tek bir cihaz ile değil, birçok cihazın kollektif çalışması ile gerçekleşmektedir. Kökeni Fransızca olan otomasyon kelimesinin, Yunan dilindeki automatos kelimesi incelendiğinde spontane kelimesi otomasyon sistemleri hakkında net bir açıklamaya ulaşılmasını sağlamaktadır. Spontane kelimesi ise kendi kendine hareket eden anlamı taşımaktadır.

Mobil Otomasyon Nedir

Mobil otomasyon endüstrinin iş alanları içerisinde yer alan sektörlerde, kontrol, çalışma verimliliği ve ölçülebilirlik imkanı sunan sistemlerdir. Yoğun olarak kullanıldığı alanlardan biri de ticari araçlardır.

Ticari araçlara yönelik talepler her geçen gün artmaktadır. Bu araçların çalışma verimliliği ve kalitesinde artış, yeni işlev ihtiyaçları ve hem güçlü hem de ölçülebilir olma beklentisi, mobil otomasyon ihtiyacını ortaya çıkarmıştır.

Mobil otomasyon serileri, bir dizi elektronik ve yazılım ile elde edilmektedir. Mühendislik bilgisi ile hazırlanan bu otomasyonlar, ticari araçlara uygulandığında çalışmalardan daha yüksek verim alınabilmektedir. Yüksek üretkenlik seviyesi olması gereken tarım ve inşaat sektöründe ağa bağlı ve otomatikleşmiş araçlara olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır.

Mobil Test Otomasyon Araçları

Tıpkı yazılım test otomasyonu gibi mobil otomasyon sistemleri de hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştırmaya yönelik çalışmalar sonucu ortaya çıkmaktadır. Mobil test otomasyon araçları içerisinde Appium, Calabash, Monkey Talk, XC Test UI, Espresso, hem en bilinen hem de en çok kullanılan araçlardır.

  • Appium mobil otomasyon, native, mobil ve hybrid ortamlarda test yapılmasını sağlamaktadır ve açık kaynak kodludur. iOS ve Android’i aynı tool üzerinden test etme imkanı sunmaktadır. mobil cihaz desteğinin yetersiz kalması durumunda saucelabs, xamarin, Amazon web servis gibi esnek çözümleri kullanmaktadır. 
  • Selenium Web Driver, test caselerin C#, Java, Python, Ruby, .Net, Perl, PHP gibi birçok programlama dilleri ile çalıştırılmasını desteklemektedir ve bütün işletim sistemleri ile uyumludur.
  • XCTestUI ve Espresso, tasarım için oldukça benzer araçlardır. Espresso Android için, XCTestUI ise IOS için kullanılan test araçlarıdır. Fonksiyonel IU teslerini ve unit test türlerini desteklemektedir.
  • Calabash, BDD iş akışlarında çalışan organizasyonlara yönelik olarak düzenlenmiştir. Android ve IOS platformları için hybrid ve native uygulamaların test edilmesini sağlamaktadır.
  • Monkey Talk, açık kaynak mobil otomasyon araçları arasında yer almaktadır. IOS ve Android üzerinde çalışabilmektedir.
  • Momentum, Mobven firmasının önce kendi mobil yazılımları üzerinde kullanmak için geliştirdiği daha sonra da ürün haline getirerek satışa sunduğu mobil test otomasyon aracıdır.

Mobil Otomasyon Araçları Seçilirken Hangi Noktalara Dikkat Edilmeli?

Mobil otomasyon aracı seçimi sırasında 6 maddeye dikkat edilmelidir.

Bunlar,

  • Community desteği,
  • Kodlama ve çalıştırma kolaylığı
  • IDE’ler ile entegre olup olmaması
  • Simulator ve emulator desteği
  • Uygulama dili, tool kullanımı gibi takımlar arası iş birliği
  • Otomasyon yapan kişinin kodlama bilgisi

Şeklindedir.