İSTANBUL (AA) - Kaspersky, META (Orta Doğu, Türkiye ve Afrika) bölgesindeki küçük ölçekli firmaların yaklaşık yüzde 46'sının bu sene veri sızıntılarıyla karşılaştığını açıkladı.

Kaspersky' tarafından yapılan açıklamaya göre, 50'den daha az çalışana sahip şirketlerin yaşadığı siber güvenlik vakaları manşetlerde çok sık yer almasa da veri sızıntıları bu küçük firmaların işlerinevdoğrudan etki edebiliyor.

Küçük ölçekli şirketlerin kısıtlı kaynaklarını büyümeye daha fazla ayırmasından dolayı, iş süreçlerini durduracak veya yavaşlatacak durumlar direky gelir kaybı manasına geliyor. Müşterilerin kişisel verileri etkilendiğinde ise bu küçük şirketler ciddi itibar kaybı yaşıyor ve GDPR gibi yönetmeliklere uymadıklarından ötürü de ceza ödemek durumunda kalabiliyor.

Kaspersky tarafından 2019'un nisan ayında 1-49 çalışana sahip bin 138 şirket arasında gerçekleştirilen BT Güvenliği Riskleri Anketi araştırması, küçük ölçekli şirketlerin veri sızıntıları yaşadığını ve bundan etkilenen şirket sayısının başka hiçbir sektörde olmadığı kadar hızlı bir şekilde arttığını ortaya çıkardı.

META bölgesinde, veri sızıntısıyla karşı karşıya kalma oranı KOBİ'lerde yüzde 64 ve kurumsal şirketlerde ise  yüzde 67 olarak gerçekleşiyor. Veri sızıntısıyla karşı karşıya kalma oranı bu firmalarda daha yüksek olsa da daha küçük şirketlerde bu oran bir sene içerisinde yaklaşık 12 puan yükselerek yüzde 46'ya ulaşmış durumda. Tüm firmalar veri sızıntılarıyla mücadele etmek zorunda ancak en küçük ölçekli şirketler için tehlike her geçen sene daha da  fazla artıyor.