2007 yılında hayata geçen e okul projesi de eğitim sürecinin takibinin kolaylaştırılması amacı ile hizmete sunulmuştur.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu hizmete yönelik olarak açtığı site öğrencilerin eğitim hayatı hakkında tüm bilgilere erişim hakkı vermektedir. Sistem içerisinde yer alan farklı giriş seçenekleri ile veli, öğrenci ve öğretmenlere büyük kolaylık sağlayan sistemin, E-okul öğrenci giriş seçeneğinden sunulan hizmetler ile hem öğrencinin ihtiyacı olan bilgilere erişimi sağlanmakta hem de öğrencilerin teknoloji ile iletişimi arttırılmaktadır.

Öğrenciler, bu sistem üzerinden, ders notlarına, sınav tarihlerine, bireysel ve genel duyurulara, proje konularına ve teslim tarihlerine erişim sağlayabilmektedir. Bir diğer yandan bu noktada gereken belge temini de gerçekleştirilebilmektedir. E-karne hizmetinin de yer aldığı sistemde, öğrencilerin not ortalamalarına erişim şansı da bulunmaktadır.

E-Okul Öğrenci Sistemine Nasıl Giriş Yapılır?

Kurumların ve velilerin, öğrencilerin eğitim durumunun takibini rahatlıkla gerçekleştirmesini sağlayan e-okul öğrenci sistemi, aynı zamanda öğrencilerin de hem eğitim  - öğretim dönemi boyunca yükümlülüklerini hem devam durumunu hem de sınav sonuçlarını tek tıklama ile takip edebildiği oldukça pratik bir hizmettir. Bu hizmet sayesinde öğrenci tüm eğitim hayattı hakkında gereken bilgilere erişebilmektedir.

Tarayıcı üzerinden e-okul internet sitesinde giriş yapılması durumunda ( https://eokulyd.meb.gov.tr/ ) iki farklı giriş seçeneği sunulmaktadır. Bu giriş seçeneklerinden ilki yönetim girişi olurken ikinci giriş seçeneği ise öğrenci ve velilere giriş imkanı sunmaktadır. Sağ bölümde yer alan giriş sistemi e – okul öğrenci giriş sistemidir. Öğretmen, veli ve öğrencilerin tamamının sistemden yararlanabilmesi için gereken ilk adım sisteme kayıt olmaktır. Sisteme kayıt sırasında şifre ve öğrenci numarası gerekmektedir. Bu bilgiler, okul yönetiminden alınabilmektedir. Okul yönetiminin verdiği bu bilgilerin ilgili kutulara girilmesi sonrasında öğrencinin eğitim bilgilerinin yer aldığı sayfaya yönlendirme sağlanmaktadır. Şifrenin unutulması durumunda, okul yönetimine başvurulması gerekmektedir.

Mobil E-Okul Öğrenci Sistemi

E okul öğrenci ve veli bilgilendirme sistemine, bilgisayarlar üzerinden giriş yapmanın haricinde, geliştirilen mobil uygulama sayesinde, akıllı telefonlar ve tabletler üzerinden de erişim sağlanmaktadır. Bu uygulama hem İOS hem de Android işletim sistemine sahip cihazlar ile uyumlu olarak geliştirilmiştir. Ücretsiz olarak sunulan bu uygulama, Google Play ve App Store üzerinden indirilebilmektedir.

Mobil E okul uygulamasına giriş yapma işlemi ise, bilgisayarlardan yapılan giriş ile aynı şekilde gerçekleşmektedir. Okul yönetimi tarafından verilen şifre, mobil uygulama üzerinde de geçerli olmaktadır.

E-Okul Bilgilendirme Sistemi

E-okul öğrenci ve veli bilgilendirme sistemi içerisinde, öğrencinin eğitim hayatına başlaması ile mezuniyeti arasında geçen süreçte yer alan bütün bilgiler bulunmaktadır. Sistem içerisinde yer alan not bilgileri velilerin, öğrencinin başarısını takip etmesini kolaylaştırırken, öğrencinin de kendi durumunu analiz edebilmesini sağlamaktadır. Devamsızlık bilgilerinin de izinli ve izinsiz olmak üzere detaylı olarak sunulduğu sistem aynı şekilde hem velinin, öğrencinin devam durumunu gözlemlemesini hem de öğrencinin kalan haklarını analiz etmesini sağlamaktadır. Bu iki ana bilgi haricinde, öğretmenlerin verdiği ödevlerin tamamı ve bu ödevlerdeki sonuçlar da sistem içerisinde yer almaktadır.

Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından geliştirilen sistem, anaokullarını, devlet ve özel ilköğretim okullarını, özel eğitim kurumlarını, devlet ve özel ortaöğretim kurumlarını kapsamaktadır. Üniversite öğrencileri ile ilgili bir giriş hizmeti bu sistem özellikleri arasında yer almamaktadır.