Bu sistem sayesinde, vatandaş bu hizmetlere en kolay ve en etkin yoldan, kaliteli, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaşabilmektedir. Klasik ve bürokratik devlet anlayışını geride bırakan bu sistem birey, kurum ve kuruluşların, devlet tarafından sunulan hizmetlere tek tıklama ile ulaşmasını mümkün kılmıştır. En iyi devlet yapısının oluşmasını amaçlayan sistem, sunduğu temel hizmetleri gruplandırmaktadır. Bu temel hizmetlere erişim için E – Devlet giriş esaslarını yerine getirmek gerekmektedir.

E-devlet hizmeti ile birlikte, devletin şeffaflaşması, hizmetlerin hızlı ve etkin bir şekilde sunulması, kurumlar arası veri alışverişinin hızlanması, kamunun sunduğu hizmetler sayesinde vatandaşın yaşamının kolaylaşması, bilgiye dayalı karar verme sürecinin gelişmesi ve hızlanması ve bilgi – iletişim teknolojilerinin devlet hizmetlerinde entegre edilmesi amaçlanmıştır.

Bu proje ile zaman ve maliyet azaltılmış, memnuniyet, bireysel katılım ve hayat kalitesi artmıştır. Hem kamu hem de vatandaş için karar alma ve bilgiye erişimin hem güvenilir hem de kolay bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan E – Devlet ile kağıt kullanımı azalırken, verimlilik artmıştır.

E-Devlet Giriş İşlemleri

E Devlet giriş işlemi gerçekleştirebilmek için öncelikle sisteme giriş için gerekli olan şifreye sahip olunmalıdır. Bu şifre PTT şubelerine bizzat gidilerek, kimlik ibrazı ile alınmaktadır. Daha sonra bilgisayar, akıllı telefon ve tabletler üzerinden verilen şifre ve kimlik bilgileri ile ilk giriş gerçekleştirilmektedir. İlk girişin ardından, sistem vatandaştan yeni bir şifre belirlemesini isteyecektir. Bu durum güvenlik önlemi olarak sunulmaktadır. Şifre değiştirme işlemi tamamlandıktan sonra, menüde yer alan tüm kamu hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanılabilmektedir.

Sisteme uzun süre giriş yapılmaması durumunda, şifre geçerliliğini kaybetmemektedir. Ancak şifrenin unutulması ya da kaybedilmesi durumunda, kişisel bilgiler bölümünden şifre değiştirme işlemi yapılabilmektedir. Bu işlemin yapılabilmesi için aktif olarak kullanılan cep telefonu numarasının sistemde kayıtlı olması gerekmektedir. SMS ile şifre değiştirme için telefona gelen şifre, şifre yenileme sayfasında belirtilen kutuya yazılmalıdır. Daha sonra sistem kullanıcıdan detaylı kimlik bilgisi ve bir yakına ait TC Kimlik Numarası ibrazı istemektedir. Bu bilgilerin sisteme girilmesi sonucunda şifre değişikliği yapılarak, hizmetlerden yararlanmaya devam edilebilmektedir. Sisteme önceki girişlerde cep telefonu numarasının kaydedilmemesi durumunda yeniden PTT’ye giderek, şifre alınması gerekmektedir.

E-Devlet Sisteminde Verilen Hizmetler

E Devlet giriş işlemleri sonrasında sistemin sunduğu tüm kamu hizmetlerinden yararlanılabilmektedir. 2008 yılından bu yana vatandaşa çeşitli hizmetler sunarak, bilgiye erişimi teknoloji ile entegre hale getiren sistem, kendisini sürekli olarak geliştirmekte ve vatandaşa yeni hizmetler sunmaktadır.

E-Devlet sisteminde yer alan mevcut hizmetler,

  • Adalet Bakanlığı
  • Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
  • Başbakanlık
  • Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
  • Doğal Afet Sigortaları Kurumu
  • Emniyet Genel Müdürlüğü
  • Milli Eğitim Bakanlığı
  • Milli Savunma Bakanlığı
  • PTT
  • Sosyal Güvenlik Kurumu

şeklinde ana başlıklar altında toplanmaktadır.

Bu ana hizmetlerin haricinde e – devlet giriş işlemleri sonrasında sistemden tahsilat bilgileri sorgulama, beyan bilgileri sorgulama, tahakkuk bilgileri sorgulama, kişiye özgü hizmetler, ücret tarifesi sorgulama, vefat bilgisi sorgulama, genel hizmetler, mezar yeri sorgulama ve soy ağacı sorgulama gibi yeni sunulan hizmetlerden de faydalanılabilmektedir.

Sisteme e – devlet şifresi ile giriş haricinde, internet bankacılığı ile giriş, TC Kimlik Kartı İle Giriş, mobil imza ile giriş ve e – imza ile giriş seçenekleri bulunmaktadır. Yüksek güvenlik düzeyine sahip bu giriş seçenekleri, sistem üzerinde sunulan bazı hizmetlerden faydalanmak için zorunludur.

e-Devlet Kapısı

https://giris.turkiye.gov.tr/

T.C. Kimlik Kartı

e-Devlet Kapısı Kimlik Kartı Uygulaması

Mobil İmza

Cep telefonunuz ve hattınıza kayıtlı mobil imzanız ile giriş

İnternet Bankacılığı

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaş ...

Şifrenizi mi unuttunuz?

e-İmza (Elektronik İmza)

Elektronik İmza Nedir, Nasıl Alınır?

turkiye.gov.tr alanından daha fazla sonuç »