İnternet güvenliği ve Antivirüs kuruluşu ESET, daha güvenli bilgisayar ve daha yüksek performans telefon ve tablet kullanımı için dijital bahar temizliği tavsiye ediyor.

İşte bahar temizliği için 8 ipucu:

 İlk olarak parola değişikliği yapmalısınız. Parola ve şifreleriniz siber saldırılar karışında en önemli güvenlik kalkanlarından biri olarak öne çıkıyor. Bu nedenle sosyal medyada, e-postalarınızda, bankacılık ve alışveriş işlemlerinizde kullandığınız parolalarınızı yenileyin. Şifrelerinizi basit değil, harfli-rakamlı karmaşık şekilde oluşturmanızda da fayda var. 
•    İnternete artık telefondan bağlanıyoruz bu nedenle telefonunuza bilgisayar muamelesi yapın! Telefonlar sayesinde her an online durumdayız Siber suçlular da bu durumun farkında. Bilgisayara yönelik siber tehditlerin neredeyse tamamı artık tablet ve telefonlara uyarlandı. Hatta öyle ki telefonlara özgü saldırılar da gelişti.Bu nedenle telefonunuzu bir mobil güvenlik yazılımıyla koruyun. 

•    Bahar temizliğine önce bilgisayarınızın masaüstünü temizlemekle başlayın. Gereksiz dosyaları silin, kullanmadığınız programları denetim masasındaki “Program Kaldır“ bölümünden kaldırın. Geçici dosyalarınızı temizledikten sonra çöp sepetini boşaltın. Aynı işlemi telefon ve tabletlerinize de uygulayın. Performans emen ve yer kaplayan gereksiz uygulamaları silin. 

•    Fotoğraflarınızı ve önemli verileri mutlaka başka bir cihaza veya dijital ortama yedekleyin. Böylece tabletiniz, bilgisayarınız ya da akıllı telefonunuz kaybolduğu veya bozulduğu zaman verilerinizi de kaybetmemiş olursunuz.

•    Hem kullandığınız yazılımları hem de işletim sistemine yönelik güncelleme uyarılarını dikkate alın ve sistem yamalarını yüklemeyi ihmal etmeyin! Siber suçlular tarafından işletim sisteminde oluşan açıklar, önemli bir virüs bulaştırma aracı olarak değerlendiriliyor. 

•    Dijital dünyaya her gün 350 bin yeni virüs salınıyor. Bunlarla tek başına mücadele edemezsiniz. Lisanslı ve güncel bir güvenlik yazılımı en yeni saldırılara karşı korunmanıza yardımcı olur.

•    Güncel bir virüs tarayıcı ile virüsler açısından taşıyıcı olabilecek harici bellekleri kontrol edin, zararlı yazılım varsa temizleyin.Bu bellekler çok kullanılıyor ve hayatı çok kolaylaştırıyor ama tam da bu nedenden ötürü siber suçlular, taşınabilir bellekleri birer virüs bulaştırma aracı olarak sık sık kullanmayı seviyor. 

•    İki aşamalı kimlik doğrulamayı etkinleştirilerek her bir online hesabınıza özel ve ikinci parola sayesinde ulaşabilir, böylece daha güvenli erişim sağlayabilirsiniz. Apple, Google, Facebook, Instagram ve Twitter, bu imkanı bireysel kullanıcılarına sağlıyor.