Endüstri 4.0 dönüşüm hareketine en hızlı bir şekilde giriş yapan sektörlerin başında Beyaz Eşya ve Yan Sanayi geliyor. Bu sektörde faaliyet gösteren güçlü markalar ise teknolojinin gücünü arkasına alarak daha hızlı ve hatasız üretime imza atıyor. Fabrika ziyareti kapsamında gördüğümüz örnekler ise tüm bu gelişmeleri ortaya koyuyor. 

Bilindiği üzere Türkiye’de beyaz eşya sektörü 1990’ların sonuna kadar net ithalatçı bir yapıya sahip iken son 15 yıllık dönem içerisinde dış ticaretteki payını artırarak ülkenin lokomotif sektörlerinden biri haline geldi. Sektörün arkasındaki bu başarının temelinde ise üreticilerin gerçekleştirdiği yatırımlar, yeni uygulamalar ve teknolojik gelişmeler yer aldı. Bugün geldiği noktada da üretim modüler hale geldi, üretim süreçleri kısaldı ve ara stok oluşumları engellendi. 

Üretim kapasitesinin artması ve süreçlerin kısalmasındaki en önemli faktör ise kuşkusuz robot teknolojileriydi. Endüstriyel robotların değişkenliğe olan uyumları, yeniden programlanabilmeleri sayesinde de ayrıca maliyetler düşürüldü. Karlılığın artmasıyla da ulaşılabilirliği artmaya başladı. 

Beyaz eşya ve yan sanayi sektörünü ele aldığımız Haziran sayımızda ayrıca Türkiye’de kurulan Ar-Ge merkezlerinin tüm süreçlerini ve firmalara sağladığı avantajları ele aldığımız yazı dizimiz ile okuyucularımızla buluşmaya devam ediyoruz. Ar-Ge merkezi mevzuatları, harcamaları, ürün geliştirme gibi konulara değindiğimiz araştırma dosyamızda başarılı Ar-Ge merkezlerinin örneklerine de yer veriyoruz. 

Keyifli okumalar dilerim.