Türkiye'de birçok sektöre “iyi mühendislik” çözümleri sunan HKTM, “Avrupa Birliği Ufuk 2020 Projesi - ESMERA” çerçevesinde buzdolaplarına ayarlanabilir ayak montajı için yenilikçi bir robotik tutucu geliştiriyor.

GERÇEK ÜRETİM SENARYOLARIYLA ÇALIŞTIRACAK

Firma, iki aşamadan oluşan SARAF (Smart Assembly of the Refrigerator Adjustable Feet) projesinin ilk aşamasında robotik tutucunun tasarımı ve üretimini gerçekleştirecek.

Aynı zamanda geliştirilen robotik tutucu için patent alma çalışmalarına devam eden firma, projenin ikinci aşamasında ise, robotik tutucuyu gerçek üretim senaryolarıyla çalıştırarak kullanıma hazır hale getirmeyi planlıyor.

Proje ekibinin, şirketlerinin bünyesinde çalışan mühendislerden oluştuğunu ifade eden HKTM Ar-Ge Mühendisi Serhat Demirtaş, şöyle konuştu:

“BUZDOLABININ MONTAJINI OTONOM HALE GETİRİYORUZ”

“ESMERA projesinin amacı, üretim, tarım ve inşaat gibi farklı alanlarda robotik çözümlerde henüz tam olarak geliştirilemeyen süreçleri otonom hale getirmek. Biz HKTM olarak, buzdolaplarının altındaki ayarlanabilir ayakların bir endüstriyel robot ve geliştirdiğimiz tutucu yardımıyla tamamen otonom bir şekilde montajını sağlamaya çalışıyoruz.” 

“GEREKEN HASSASİYETİ SAĞLIYORUZ”

Geliştirdikleri sisteme ilişkin bilgiler veren Demirtaş, tutucunun iki temel hareketinin bulunduğunu belirterek şunları kaydetti: 

“İlkinde tutucunun parmakları ayarlanabilir ayakları besleyiciden alırken, diğer hareketle buzdolabı üzerine montaj yapıyor. Açılır kapanır sistem sayesinde farklı boyuttaki ayakların tümüyle çalışabiliyor. Ayrıca, ayarlanabilir ayakların montajlandığı delikler, tutucu üzerindeki derinlik kamerası ile algılanıyor ve gereken hassasiyet sağlanıyor.” 

ESMERA PROJESİ NEDİR?

Yunanistan’daki Patras Üniversitesi tarafından koordine edilen ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden birçok partnerin katılımıyla birlikte yürütülen ESMERA (European SMEs Robotics Applications) projesi, zorlu endüstriyel süreçlerin robotik uygulamalar ile çözülmesini sağlamayı hedefliyor.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) robotik inovasyona katkılarını ve bu doğrultuda potansiyellerini artırmayı ve doğrudan endüstriden gelen sorunları çözmeyi amaçlayan proje, kazananları 200 bin avroya kadar destekliyor.

Çağrı yoluyla açılan ve iki aşamadan oluşan projenin ilk aşaması Ocak 2021’de, ikincisi ise Aralık 2021’de tamamlanacak.