Küresel enerji tüketiminin 2040 yılına kadar yüzde 28 artacağının öngörülmesine karşın enerji üretiminin yenilenebilir kaynaklar karşısında yüzde 31 oranında petrol ve sıvı yakıtlardan gerçekleştirileceği tahmin ediliyor. Türkiye’nin elektrik üretim kapasitesi 2018 yılında 3.350,80 MW net artış göstererek yıl sonu itibari ile 88.550,80 MW’a ulaşırken, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından açıklanan verilere göre artışta en büyük pay 1.642,2 MW ile güneş enerjisi yatırımlarının olmuş. İkinci sırada 760,10 MW’lık kurulu güç artışı ile barajlı hidroelektrik santral yatırımları, üçüncü sırada ise 460,10 MW ile rüzgar enerjisi yatırımları yer alıyor. Geçtiğimiz yıl jeotermal enerji santrallerinin kurulu gücü 218,80 MW, akarsu tipi hidroelektrik santrallerinin kurulu gücü 258,20 MW artış göstermiş.

2018’de rüzgar enerjisi kurulu gücü 7 GW’ı, güneş enerjisi 5 GW’ı aşarken fosil yakıtlara dayalı kurulu güç ise ana olarak devreden çıkan 625,90 MW gücündeki doğal gaz santralinin etkisi ile 17,7 MW azalmış bulunuyor.

Hem doğalgaz hem de arz güvenliği için yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılan Türkiye Enerji Sektörü’nde güç artışları sürdürülüyor. Büyümenin sürdüğü Enerji Üretimi konusunu Mayıs sayımızın kapağına taşıdık.

Güres Enerji Santrali’ni en verimli yakma teknolojisi ‘Yatay Kurutma’ sisteminin dizaynından üretimine çözüm sunan markaların paydaşları ile birlikte ziyaret ederek, yakma verimliliği yüzde 99,5’a ulaşan bu sistem ile Güres tesislerinden alınan tavuk gübresini enerji üretimine uygun kalorifik değere nasıl ulaştırdıklarını, atığı yüksek enerjili yeni bir enerji kaynağı formuna nasıl dönüştürdüklerini konuştuk.

Dergimizde bu ay çoklu dosya bölümünde “SCADA, Baca Gazı ve Emisyon” konusunu ele alarak nitelikli ürün ve sistemleri inceledik.

Keyifli okumalar..