Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2 yılda bir belediye atık su istatistikleri ile güncelleme gerçekleştiriyor ve net rakamları yayınlıyor. Bu noktada Türkiye’nin birçok
büyükşehir belediyesi atık su arıtmayla ilgili olarak önemli yatırımlar gerçekleştiriyor ve tesislerin kapasitesi her geçen gün artıyor. TÜİK rakamlarına göre belediyeler tarafından 4,8 milyar m3 atıksu deşarj edildi. Tüm belediyelere uygulanan 2018 yılı Belediye Atıksu İstatistikleri Anketi sonuçlarına göre, 1 399 belediyeden 1 357’sine kanalizasyon şebekesi ile hizmet verildi. Kanalizasyon şebekesi ile toplanan 4,8 milyar m3 atıksuyun %46,9’u akarsuya, %40,7’si denize, %3,1’i baraja, %1,4’ü göl-gölete, %0,4’ü araziye ve %7,5’i diğer alıcı ortamlara deşarj edildi.

Son dönemde önemli bir yatırımı hayata geçiren Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (SASKİ), 19 depo ve 2 terfi merkezine sahip su arıtma tesisini devreye aldı. 315 mm çapındaki polietilen boru ile regülatörden alınan su arıtma tesisine getirilerek dünya standartlarında arıtılıyor ve 220 km uzunluğundaki değişik hacimlerdeki 19 adet depo, 2 adet terfi merkezi, bağlantı ve abone hatlarıyla birlikte 5 bin 996 haneye dağıtılıyor.

Su ve atık su alanında hayata geçirilen yatırımlar attıkça bu konuyla ilgili teknolojik yatırımlar da büyümeye devam ediyor. ST Proses Çözümleri Dergisi’nin Mart sayısında yeni gelişen teknolojileri ve projelere sunduğu verimi inceleyebilirsiniz.