Arta Tekstil ağustos ayında tamamlamayı hedeflediği güneş enerji santraliyle 15.000 MWH’ın üzerinde enerji üretmeyi hedefliyor. Üretim çalışmaları ve enerji yönetimiyle ilgili bilgi veren Arta Tekstil Kurucu Ortağı Arif Nalbant, “Ağustos ayında tamamlanmasını planladığımız santral ile Çorlu Velimeşe Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yer alan fabrikamızın elektrik ihtiyacını, Yozgat’ta 110 dönüm arazi üzerine kuracağımız tesisle, güneş enerjisinden karşılamayı amaçlıyoruz. Santral devreye alındığında elektrik tüketimimizin yüzde yüzünü yenilenebilir, sıfır karbon salımı ile güneş enerjisinden sağlamaya başlayacağız. Yaptığımız yatırımla yılda 15.000 MWh’ın üzerinde temiz enerji üretmeyi hedefliyoruz. Santralimizde yaz aylarında oluşacak üretim fazlası elektriği de şebekeye vereceğiz” dedi. 

Firmanızın kuruluşundan ve Türkiye’deki yapılanmasından kısaca bahsedebilir misiniz? 

ARTA Tekstil olarak 35 yılı aşkın bir süredir, Malatya Yeşilyurt’ta 1935’lere kadar dayanan aile geleneğimizi dinamik ve yenilikçi bir anlayışla geliştirerek sürdürüyoruz. Sektörümüzde yüksek kaliteli mamul dokuma ve örme kumaşlarda Türkiye’nin önde gelen üretici ve ihracatçılarından birisiyiz. Sultanhamam’da kumaş ticareti ve konfeksiyon faaliyetleri ile başlayan çalışmalarımız1995 yılından bu yana da Tekirdağ Çorlu’daki mevcut fabrikamızda dokuma ve örme kumaşa boyama ve baskı faaliyetleri ile devam ediyor. Fabrikamızda kumaş örme ya da dokuma faaliyetimiz bulunmuyor. Dokuma ve örme kumaşları ön terbiye, boya, baskı ve apre işlemlerinden geçirerek dikişe hazır kumaş olarak müşterilerimize teslim ediyoruz. Ayrıca fabrikamızda müşterilerimizin talepleri doğrultusunda fason boya ve baskı işlemleri de gerçekleştiriyoruz. Çorlu’daki fabrikamız dışında İstanbul’daki ofisimizde de satış, pazarlama, finans ve muhasebe faaliyetlerini sürdürüyoruz. 

Türkiye’de toplam kaç fabrikanız bulunuyor? Fabrikaların üretim kapasitesini artırmaya yönelik yeni yatırım planlarınız var mı? 

Çorlu’da 45 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikamız ve İstanbul Güngören’de merkez ofisimiz yer alıyor. Fabrikamızda dokuma kumaş boya-baskı kapasitemiz ayda 4 milyon metre, örme kumaşta ise aylık 900 ton. ARTA Tekstil olarak yaptığımız yatırımlarla makine teknolojilerimizi sürekli olarak güncelliyor, üretim kapasitemizi de artırıyoruz. Özellikle geçtiğimiz yıl yaptığımız yatırımlarla üretim hacmimizi önemli oranda artırdık. 2023 yılının ilk 6 ayında tamamlamayı planladığımız yeni rotasyon baskı hattımızı da devreye aldıktan sonra müşterilerimize daha hızlı ve kaliteli ürünler sunmayı hedefliyoruz. 

Faaliyet gösterdiğiniz sektörü elektrik tüketimi açısından değerlendirebilir misiniz? Enerji verimliliği konusunda hangi proseslere odaklanıyorsunuz? 

Tekstil, yoğun bir şekilde elektrik, su ve termal enerji tüketen bir sektör. Hammadde dışındaki tüm süreçler aslında bu üç kaynağa bağlı olarak gerçekleşiyor. Biz de çevreye ve doğaya saygılı yapımızla sürdürülebilirlik anlayışımızla, enerji verimliliği için birçok proses uyguluyoruz. Kurguladığımız su arıtma ve geri kazanma uygulamalarımız sayesinde kilogram başına sektör ortalamasının çok altında su kullanıyoruz. Uzun bir süredir kömür vb.  karbon salımı yüksek fosil yakıt yerine doğalgaz kullanıyorduk.  Son 2 senedir de, kurduğumuz santral ile ısıl enerjimizin yüzde 40’ını yenilenebilir biyo yakıt ile karşılıyoruz. Elektrik konusunda da yakın zamanda yatırımını yaptığımız Güneş Enerji Santrali (GES) ile fabrika elektriğimizin tamamını güneş enerjisinden sağlayarak çevresel etkimizi minimize etmeye çalışıyoruz.

Son dönemde yatırım sürecine girdiğiniz güneş enerji santrali projenizi anlatabilir misiniz? GES projesinin toplam kurulu gücü nedir? Toplam elektrik tüketiminizin ne kadarını üretmeyi planlıyorsunuz? 

Çin'in PCS Kurulu Güç Kapasitesinde İlk Beş Üretici Arasında Yer Aldı Çin'in PCS Kurulu Güç Kapasitesinde İlk Beş Üretici Arasında Yer Aldı

Temiz ve sağlıklı bir çevrenin gelecek nesillere aktarılabilmesi adına sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm üretim süreçlerimizde uyguladığımız çevre yönetimini Güneş Enerji Santrali (GES) ile de sürdürüyoruz. Ağustos ayında tamamlanmasını planladığımız santral ile Çorlu Velimeşe Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yer alan fabrikamızın elektrik ihtiyacını, Yozgat’ta 110 dönüm arazi üzerine kuracağımız tesisle, güneş enerjisinden karşılamayı amaçlıyoruz. Santral devreye alındığında elektrik tüketimimizin yüzde yüzünü yenilenebilir, sıfır karbon salımı ile güneş enerjisinden sağlamaya başlayacağız. Yaptığımız yatırımla yılda 15.000 MWh’ın üzerinde temiz enerji üretmeyi hedefliyoruz. Santralimizde yaz aylarında oluşacak üretim fazlası elektriği de şebekeye vereceğiz. 

Güneş enerji santrali projesi için toplam ne kadarlık bir yatırım bütçesi ayırdınız? Bu yatırım kendini ne kadar sürede amorti edecek? 

Yatırımını gerçekleştirdiğimiz santralimiz Yozgat’ın Yerköy ilçesinde 110 bin metrekare alan üzerine konuşlanacak. Ağustos 2023’te tamamlanmasını planladığımız Güneş Enerji Santrali (GES) için 9 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. Santral tamamlandıktan sonra fabrikamızın tüm elektrik ihtiyacını sıfır karbon salımı ile yenilenebilir güneş enerjisinden sağlayacağız. ARTA Tekstil olarak tüm üretim süreçlerimizde yoğun bir şekilde elektrik enerjisi kullanıyoruz, bu sebeple yatırımımızın ortalama olarak 50 ayda kendisini amorti etmesini planlıyoruz.

Projenin teknik detaylarını paylaşabilir misiniz? Toplam kaç adet güneş paneli kullanıldı? Verimlilik noktasında nasıl bir yol izlediniz? 

YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri A.Ş. ile iş birliği yaptığımız Güneş Enerji Santrali projemizde yüzde yüz yerli üretim güneş panelleri kullanacağız. Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığının azaltılmasına önemli bir katkı sunacak santralimizde ortalama olarak 18.500 adet güneş paneli kullanılması planlanıyor. 

Projenin kurulması ve hayata geçmesi noktasında hangi EPC, danışmanlık ya da hangi firmalardan destek aldınız? 

Projemizin proje geliştirme ve anahtar teslim kurulum süreçlerini tamamen YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri A.Ş. firması ile yürütüyoruz. Bu konuda ekip arkadaşlarımızla yoğun araştırmalar gerçekleştirdik, en yüksek verimi alabileceğimiz, yatırımda riskleri minimize edebileceğimiz ve iş birliği konusunda rahatlıkla çalışabileceğimiz güvenilir bir marka ile ilerlemeyi arzu ettik. Çalışmalarımız sonunda, Borsa İstanbul’da işlem gören, uçtan uca çözümler sunan ve bu konuda çok tecrübeli olan YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri A.Ş. ile anlaştık. 

Sürdürülebilirlik konusunda nasıl bir çevre politikası izliyorsunuz? 

ARTA Tekstil olarak çevreye ve doğaya saygılı, sürdürülebilir bir üretim anlayışı çerçevesinde kapsamlı bir çevre yönetimi uyguluyoruz. İlkelerimiz doğrultusunda sürdürülebilirlik için enerji ve doğal kaynakların verimli kullanılmasını sağlıyoruz. Hammadde seçiminde R.E.A.C.H standartlarına uygun hammadde sağlayan tedarikçiler ile çalışıyoruz. İleri teknoloji biyolojik ve kimyasal atık su arıtma tesisleri ile atık suyumuzu çevreye boşaltılmadan önce yüzde 100 oranında işlemden geçiriyoruz. Baca gazı emisyonunun sürekli ölçüm ve analizlerini yapıyor, etkin filtrelenmesini sağlıyoruz. Değerli doğal kaynaklarımızı verimli bir şekilde kullanmak için sıcak atık su ve baca gazından ısı geri kazanımı elde ediyoruz.  Geliştirdiğimiz kontrol sistemleri ve yazılımlarla su tüketimimizi sektör ortalamasının çok altında olarak kg kumaş başına 50 litreye indirmeyi başardık. Ayrıca biraz önce bahsettiğimiz ve ağustos ayında tamamlanmasını planladığımız Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımımızla elektriğimizi sürdürülebilir bir yöntemle üretmeyi planlıyoruz. ARTA Tekstil olarak kapsamlı bir çevre yönetimi uyguluyor ve sistemimizi geliştirmek için çalışmalarımızı aralıksız olarak sürdürüyoruz.

Yeni dönem hedefleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Bu yıl tamamlanmasını planladığımız iki önemli yatırımımız bulunuyor. Rotasyon baskı hattı yatırımımızın haziran ayı gibi devreye alınmasını hedefliyoruz, planladığımız gibi giderse yılın 6. ayından itibaren müşterilerimize daha hızlı hizmet sunabileceğiz. Ağustos ayında tamamlanmasını planladığımız Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımımızın da devreye alınmasıyla birlikte tüm elektrik enerjimizi yenilenebilir enerjiden sağlayabilecek ve doğaya katkımızı sürdürebileceğiz. Uzun yıllardır ARTA Tekstil olarak hem Türkiye’nin hem de dünyanın en büyük hazır giyim üreticilerine hizmet sunuyoruz. Hedefimiz sunduğumuz hizmeti hem ulusal hem de uluslararası pazarlara daha da yayarak büyüme hızımızı artırmak ve en kısa sürede kendi alanımızda dünyanın en büyük 5 üreticisinden birisi olmak. Ayrıca İstanbul Sanayi Odası’nın ikinci büyük 500 firma listesinde pandemi döneminde biraz aşağılara düşmüştük, geçtiğimiz yıl tekrar kazanmaya başladığımız ivmeyi artırarak gelecek yıllarda listede daha yukarılarda yer almayı hedefliyoruz.  

 
 

Editör: Haber Merkezi