Kompanzasyon ve otomasyon panoları alanında gerçekleştirdiği üretimlerle dikkat çeken AnelSis, yurtdışında İngiltere ve Katar pazarında proje geliştirmeye devam ederken, yurt içinde ise HES projelerini artırmayı hedefliyor. AnelSis Genel Müdürü Ersan Demir ile markanın yeni dönem hedeflerini ve geliştirdikleri yeni ürünleri konuştuk. 

AnelSis olarak pano alanında gerçekleştirdiğiniz üretim faaliyetlerinden bahsedebilir misiniz? 

AneSis’te 7400A’e kadar alçak gerilim ana dağıtım, MCC, sıva üstü ve sıva altı tali dağıtım, kompanzasyon ve otomasyon panoları imalatı gerçekleştiriyoruz. Pano üretimimizle beraber, sahada test-devreye alma, süpervizörlük ve satış sonrası bakım-onarım hizmetleri sağlıyoruz. 
Bu üretimimizi temel olarak partnerliğini yapmış olduğumuz iki büyük marka olan Siemens ve Schneider ile birlikte gerçekleştiriyoruz. Öte yandan müşterilerimizin isteklerine bağlı olarak hem dünyada hem de Türkiye’de tanınan diğer büyük pano sistemleri ile de üretim gerçekleştiriyoruz.

Gelişen yeni teknolojiler pano sektörünü nasıl etkiledi? Sektöre sunduğunuz yeniliklerden bahsedebilir misiniz? 

Son yıllarda hızla artan iletişim teknolojisi diğer sektörlerde olduğu gibi pano sektöründe de ön plana çıkıyor. Haberleşmenin ve veri aktarımının bu kadar önemli hale gelmesi panolardaki sistemin uzaktaki merkezlerden izlenmesi ve kontrolünün yaygınlaşması sonucunu doğuruyor. Daha öncesinde genellikle açık-kapalı bilgisinin ve uzaktan kontrolün yeterli olduğu noktalarda artık detaylı bilgiler, potansiyel arıza sebeplerine kadar verilerin iletilmesi ve yerden bağımsız olarak mobil kontroller ön plana çıkıyor.  

Pano alanında gelişen yeni standartlar hakkında bilgi verebilir misiniz?  

Türkiye’de özellikle 2000’li yıllardan sonra inşaat sektöründeki hareketlilik Türkiye’deki pano sektöründeki imalatçı sayısının önemli ölçüde artmasına sebep oldu. Bu artış düşük kaliteli ve güvenlik standartlarına uygun olmayan ürünlerin pazarda büyük ölçüde yer almasına yol açtı. Ancak yönetmeliklerin projelerde daha etkin denetlenmesiyle kalite ve standartlara uygun üretim önemli bir tercih sebebi haline geldi. Güvenlik standartları anlamında son dönemde bir yenilik olmasa da sektörün ihtiyaçları anlamında artık haberleşmeli, uzaktan kontrollü sistemlerin daha fazla tercih edilir hale geldiğini söyleyebiliriz.

Hava alanı konusunda hem dünyada hem de Türkiye’de önemli referanslarınız bulunuyor. Son olarak İstanbul Yeni Havalimanı projesinde de yer aldınız. AnelSis, bu büyük projenin hangi alanlarında görev aldı ve nasıl avantajlar sundu? 

İstanbul Havalimanı projesiyle birlikte referanslarımız arasındaki havaalanı proje sayısını 9’a çıkarttık. 29 yıllık tecrübemiz ve birikimimizle gerek Türkiye’de gerekse yurtdışındaki büyük havalimanı projelerinde yer aldık. İstanbul Havalimanı bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük havalimanı projesi olması sebebiyle bizim için önem taşıyan projelerden biri.  
Bu projede terminal ve iskele binalarının tüm ana dağıtım panoları biz yaptık. Toplamda 1000 kolonun üzerinde ana dağıtım panosunu 10 ay gibi çok kısa bir süre içerisinde tecrübeli kadromuzla, kaliteden ödün vermeden tamamlamayı başardık. 

Terminal binasının yanında pist destek binalarında kullanılan aydınlatma panolarını hem de havaalanı içerindeki THY yollarına ait Catering binasına ait panoları 4 hafta gibi kısa bir sürede üreterek başarıyla teslim ettik.

Üretim kapasitesini artırmaya yönelik ya da başka alanlarla ilgili yatırım yapmayı planlıyor musunuz? 

Üretimimizi Anel İş Merkezi’nde 2.450 m2’lik bir alanda gerçekleştiriyoruz. Kısa süre önce Endüstri 4.0 çalışmaları kapsamında üretim alanımızda verimlilik esaslı yaptığımız çalışma neticesinde önemli sonuçlar elde ettik. Yerleşim planlarımızdaki değişikler ve yalın üretime yönelik yaptığımız iyileştirmelerle yüzde 40 oranında üretim kapasitemizi arttırdık. İyileştirmeler sonucu üretim alanımızda 280 kolon dikili tip pano üzerinde aynı anda çalışma imkanına sahibiz. 

Yine aynı dönemde test imkanlarımızı iyileştirerek 250 m2’lik standartlara uygun tam korumalı test alanı oluşturduk. Bu alanda müşterilerimizin rahat ve güvenli şekilde fabrika kabul testlerine katılmalarını sağlıyoruz. Yurtdışındaki müşterilerimiz için de uzaktan fabrika kabul testlerine katılmalarını sağlayacak bir sistem üzerindeki çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca ilerleyen dönemde müşterilerimizin test raporlarına ve diğer dokümanlara bulut teknolojisi üzerinden erişim sağlamaları için de çalışmamız mevcut.

Depolarımızda uygulamaya başladığımız Kanban sistemi sayesinde etkin stok yönetimi yapıyoruz. Sene içerisinde yalın üretimle ilgili çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz. Gerek bu sene gerekse ileriki senelerde yapacağımız iyileştirmelerle Endüstri 4.0 için adımlar atmaya devam edeceğiz.

AnelSis olarak yer almayı planladığınız projelerden ve 2019 hedeflerinizden bahsedebilir misiniz? 

2019 yılında ülkedeki yatırım seviyesindeki düşüş sebebiyle hedefimiz biraz daha yurtdışında aktif olmak. Bu bağlamda özellikle İngiltere ve Katar pazarında mevcut projelerimize yenilerini eklemek için çalışıyoruz. Farklı Avrupa ülkelerinde yeni projeleri referans listemize ekleyerek bu coğrafyada daha etkin rol almayı hedefliyoruz.
Yurtiçinde ise bu yılın önde gelen projelerinden biri için pano üretimi çalışmalarına başladık. Bununla beraber diğer bir grup şirketi olan AnelMarin ile birlikte projeler gerçekleştirme hedeflerimiz bulunuyor. 
Raylı sistemler ve hidroelektrik santralleri alanlarındaki iş birliklerimizi daha da genişleterek bu alanlardaki proje sayılarımızı arttırmayı hedefliyoruz. Zorlu geçmesi beklenen 2019 yılını başarıyla tamamlamak için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.