Doğası gereği %100 kazanımı mümkün olması açısından dikkat çeken alüminyum malzeme, bu özelliği ile yeşil bir ürün olarak dikkat çekiyor. Böyle olunca da Türkiye’de alüminyum üretimi gerçekleştiren firmalar hem enerji üretimi hem de enerji verimliliği açısından önemli projeler geliştirmeye devam ediyor. Biz de bu ay rotamızı alüminyum üreticilerine doğru çevirdik ve fabrika içerisinde enerjilerini nasıl kullandıklarını öğrendik. Yassı alüminyum sektörünün en önemli üreticilerinden biri olan Assan Alüminyum fabrikasını ise kapağımıza taşıdık. İstanbul, Tuzla ve Kocaeli, Dilovası’nda bulunan tesislerinde enerji verimliliği ile ilgili çalışmalar gerçekleştiren fabrika, ayrıca Manavgat’ta bulunan yenilenebilir enerji üretim tesisinde de enerji üretimi gerçekleştiriyor. Assan Alüminyum Elektrik ve Otomasyon Müdürü Hasan Çebi ve Assan Alüminyum Enerji Yöneticisi Hüseyin Çevik bizlere enerji yönetimiyle ilgili hayata geçirdikleri projeleri ve enerji üretim tesisinin özelliklerini anlattı. 

Kendi enerjisini üretmeye yönelik projeler geliştiren fabrikaların sayısı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Ay içerisinde elektrik üretimine start veren fabrikalar arasında Abdi İbrahim, Mercedes-Benz Turk, PepsiCo gibi kendi alanında önemli isimler yer aldı. Erzincan Havalimanı ise kendi enerjisini üretmeye yönelik projesini hayata geçirdi. Bu konuyu hassasiyetle takip eden üreticiler aynı zamanda sürdürülebilirlik raporu konusunda da çalışmalarını tamamladı. Kastamonu Entegre ilk kez sürdürülebilirlik raporunu yayınlarken Daikin ise karbon emisyonunu sıfıra indirmek için 2050 yılını hedef belirledi. 

Biz ST Endüstri Medya olarak tüm üreticileri kendi enerjisini üretmeye ve enerji verimliliğine yönelik projeleri hayata geçirmeye davet ediyoruz. Her ay yayınlanan Enerjisini Üreten Fabrikalar Dergisi’nden bu gelişmeleri takip edebilir, hafta içi her gün ST Endüstri Radyo’da yayınlanan Enerjisini Üreten Fabrikalar Programı’nda sektörün duayenlerinin yorumlarını dinleyebilirsiniz. 

Yılda bir sefer düzenlediğimiz Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi ile ilgili hazırlıklarımıza da hızlı bir şekilde başladık. Bu yıl ST Endüstri Medya olarak düzenlediğimiz tüm zirvelerimizi Tuzla Viaport’ta hayata geçireceğiz. 6 – 8 Ekim 2020 tarihinde Enerjisini Üreten Fabrikalar için herkesi yeni adresimize bekleriz.