Ak Gıda’nın enerji verimliliğine yönelik gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi veren Ak Gıda Endüstriyel Projeler ve Enerji Müdürü Erdal Yılmaz, “Bizim enerji verimliliği politikamız ISO50001 yasasına dayanıyor. Biz bu yönetim sistemini anayasa olarak kabul ediyoruz.” Sözleriyle belgelendirme ve planlama konularının yönetimde ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti.
Tüm tesislerinde ISO50001 Enerji Yönetim Sertifikasına sahipsiniz. Size nasıl avantajlar sağladı?
Bizim enerji verimliliği politikamız ISO50001 yasasına dayanıyor. Biz bu yönetim sistemini anayasa olarak kabul ediyoruz. Çünkü her kalite yönetim sisteminde olduğu gibi bir şeyi belgelendirirseniz, bir takvim içerisine koyarsanız, eylem planını oluşturursanız sonuçlarını daha rahat alabilirsiniz. Dolayısıyla 50001 Enerji Yönetim Sistemi, sizin bunları yapmanıza olanak sağlıyor. ISO 50001 sayesinde ekip arkadaşlarımıza enerji eğitimleri verebiliyoruz. Enerji yönetimine 50001 ile başlamak istedik. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemini tesisimize kazandırmış olduk. Ekibinizi ilk baştan itibaren bu işin içerisine katarsanız hem sahiplenmeyi artırabiliyor hem de sahiplenme sonucunda projenin sürdürülebilirliğini sağlıyorsunuz. Enerji verimliliği proje listesi adı altında bir gündemimiz oluştu. Herkes enerjiyle ilgili olağan durumun dışında hangi potansiyellerin olabileceğini, ne yapabileceğini ve hedeflerini konuşabiliyor. Bunları madde madde gösterebiliyor. Bunun sonuçlarını da daha rahat takip edebiliyor. Örneğin bir tesisimizin kendi enerjisini üretebilmesi için güneş enerji santrali kurulmasına yönelik bir fizibilite çalışması gerçekleştirdik. Bu tesisimiz için takip edebileceğimiz 13 madde sıraladık.
Ak Gıda olarak enerji ve enerji verimliliğiyle ilgili gelecek planlarınız nelerdir?
Entegre yapılarda çevre ve enerji birbirinden ayrılmayan iki unsur. Bu nedenle çevre ve enerjiyi birleştirdik. Bunu da sürdürebilirlik kavramı içerisinde tutmayı hedefliyoruz. Çünkü sürdürülebilirlik ilkelerimiz; çevre, enerji, iş güvenliği ve ürün güvenliğini kapsıyor. Bu ilkemize örnek olarak son olarak devreye aldığımız Tire fabrikamızı gösterebilirim. Tire’de faaliyet gösteren fabrikamız Türkiye’de en az su kullanan süt fabrikası oldu. Özellikle Tire bölgesinde su kaynaklarının az olması ve çiftçilere destek sağlanması için suyun tekrar kazanımıyla ilgili faaliyetlere başladık. Tesisimizi enerji yoğunluğu çok olmayan ileri teknolojilerle hazırladık. Burada hayata geçirdiğimiz çalışmalarımızı tüm fabrikalarımızda uygulamayı hedefliyoruz. Dünyamızı ve çevremizi korumamız gerekiyor. Bu bağlamda sürdürülebilirlik temelinde yeni projelerin peşindeyiz.