Türkiye’nin sahip olduğu enerji ve doğal kaynakların tüm boyutlarıyla değerlendirilmesi ve sektörde geleceğe yönelik beklentilerin ele alınması amacıyla düzenlenen 4. Enerji ve Doğal Kaynaklar Zirvesi gerçekleştirildi. Zirveye konuşmacı olarak katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, yeşil enerji için madenlere ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.  

“KARBON SALINIMI EN DÜŞÜK ZEMİN KAPLAMA ÜRÜNÜ DOĞAL TAŞ 

Yıllık yaklaşık 5 milyar dolar olarak gerçekleştirilen maden ihracatının yarısını doğal taşların oluşturduğunu vurgulayan Aydın Dinçer, Türkiye’nin 650 farklı renk ve çeşitlilikte doğal taşa sahip olduğunun altını çizdi. Dinçer, “Türkiye dünya rezervlerinin büyük bölümünü kendi içerisinde barındırıyor. Bilimsel çalışmalara göre karbon salınımı en düşük olan zemin kaplama ürünü doğal taş olarak tespit edildi. Çünkü doğal taş milyonlarca yıl önce oluşmuş bir ürün ve oluşumunda herhangi bir enerji harcanmıyor. Dolayısıyla karbon salınımının çok önemli olduğu günümüzde en verimli kullanılabilecek ürünlerin başında doğal taş geliyor” dedi.

“SEKTÖRDE YANLIŞ BİLGİLENDİRMELER BULUNUYOR”

Dinçer, madencilik arama faaliyetleri ve işletme ruhsat sayılarında yaşanan düşüşe dikkat çekerken “Madencilik arama faaliyetleri yüzde 84, işletme ruhsat sayısı ise yüzde 14 azaldı. Her yerde maden arama faaliyetlerinin olduğu söyleniyor fakat bu bilgiler tamamen asılsız. Bunu rakamlardan da görebiliyoruz. Örneğin doğal sit alanı üzerinde arama yapılması konusunda bilgiler yayılıyor. Başvurulan koordinatlar içinde arama ruhsatı veriliyor fakat o koordinatlarda yasaklı alanlar var ve zaten o alanlara dokunulamıyor. Dolayısıyla kağıt üzerinde böyle bir çalışma olması, orada işletme yapılacağı anlamı taşımıyor. Yanlış yönlendirmeleri Türkiye’de madencilik faaliyetlerinin yapılmasını engellemeye ve dışa bağımlılığı artırmaya yönelik çalışmalar olarak değerlendiriyoruz.” dedi. 

YEŞİL ENERJİ İÇİN MADENLERİN ÖNEMİ 

Ülkemizin mobilya, kağıt gibi sektörler için her yıl 32 milyon metreküp ağaca ihtiyacı olduğunu belirten Dinçer, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Madencilik için kesilen ağaçlar bunun yüzde 5’ini geçmiyor ve kesilen ağaçlar zaten bu ihtiyaç için kullanılıyor. Bunun da farkına varmalıyız. Tabii ki ağaçlar kesilsin demiyoruz. Yangınların önlenmesi de en büyük hedeflerimizden biri ancak madenciliğin de çok önemli olduğunu her fırsatta vurguluyoruz. Özellikle yeşil enerji üretmek için madenlere ihtiyacımız var. Dolayısıyla yeşil döngüyü sağlayabilmek için madenleri çıkarmak zorundayız.”