2019 yılında yer altı projesini başlatacaklarını belirten BKİ Batı Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bilal Yıldız, en az 40-50 milyon TL civarında bir yatırımı ön gördüklerini vurgulayarak dünya standartlarında, tam mekanize denilen insanın az makinenin çok olduğu yer altı madenini devreye sokacaklarını açıkladı. 

Batı Kömür İşletmeleri firmasının kuruluş hikayesini, günümüzdeki faaliyetlerini öğrenebilir miyiz?

Batı Kömür İşletmeleri’ni, 2016 yılının Mayıs ayında üç ortak satın aldık. İşletmeyi satın aldıktan sonra ciddi oranda yatırımlar yaptık. Saatte 180 ton kapasiteli bir yıkama tesisi kurduk. Şu anda günlük 2500-3000 ton civarı kömürü tesiste besliyoruz. Yirmi dört saat çalışıyoruz, yaklaşık 150 personelimiz var. Bu bölgedeki büyük üreticilerden biri konumuna geldik. Ayrıca bölgenin en kaliteli kömürünü çıkardığımızı söyleyebilirim. Ağırlıklı olarak fabrikalarla çalışıyoruz. Çorlu – Çerkezköy bölgesindeki tekstil fabrikalarıyla, çimento fabrikalarıyla, termik santralleriyle çalışmalarımız halihazırda devam ediyor. Onun dışında kış aylarında evsel olarak da kömür satışlarımız oluyor. Şu an en hızlı olduğumuz sezonun içerisindeyiz. Günlük yaklaşık 1000-1200 ton kömür sevkiyatı oluyor. Dediğim gibi hiç durmadan üretime, yıkamaya ve sevkiyata devam ediyoruz. 

Yıllık üretiminiz ne kadar? 

2016 Mayıs ayında kömür ocağını devraldıktan sonra 2017 yılının Mayıs ayında yıkama tesisini aktif hale getirdik. Yani yıkama tesisini kurmak bir süreç aldı. Şu anki satışlarımızla beraber yıllık hedefimiz, 350 bin ton yıkanmış satılabilir kömür. Hedef bu yönde! Önümüzdeki yaz ayında tesisimizde bir büyütmeye giderek, saatteki 180 ton yıkama kapasitesini 250 tonlara yükseltip, yıllık üretimimizi 500 bin tona çıkarmak istiyoruz. Tabii bugün 500 bin ton yıkanmış kömürün sevkiyatı demek tesise yaklaşık yılda bir milyon, bir milyon 200 bin ton kömür beslemek demek…

İşletmeyi devraldıktan sonra yatırımlar hiç durmadı, aralıksız bir şekilde devam ediyor. Piyasa şartlarının iyi oluşu ve kömürün şu anda daha çok aranan maden olması kömüre ilgiyi artırdı. Bu durum da üretimimizi artırma yönünde bizi tetikleyen unsurlar içerisinde. Devletinde şu an kömürle ilgili ciddi çalışmaları var. Özellikle enerji bakanımızın kömür üreticisine teşvik ve destek konusunda aldığı önemli kararları var. Bu kararlar uygulamaya geçecek. Biz bu desteklerin daha da ileriye gideceğini görüyoruz. Bunları enerji bakanımızın açıklamalarından takip ediyoruz. Sizin de bildiğiniz gibi Türkiye’de 50-55 milyar Dolar civarı bir cari açık var, ve bu açığın nedeni enerji. Türkiye, enerjiyi sağlamak için bu paraları yurt dışına vermek zorunda kalıyor. Bununla ilgili enerji bakanımızın dediği olay şu; “Türkiye’deki linyit rezervlerini yeryüzüne çıkaralım, üretelim, ürettiğimiz kömürleri de termik santrallerimizde enerji olarak geri dönüşüm sağlayalım ki enerji açığımızı minimuma indirelim.” Bununla ilgili Türkiye’de yapılan çalışmalar her geçen gün artıyor. Amaç, cari açığı kömürden elde edilen gelirlerle düşürmek. Doğru bir politikadır. Bununla ilgili bakanlığın ve hükümetin madenciye teşvikleri, destekleri oluyor. Bizim de taleplerimiz oluyor. Kömür Üreticileri Derneğinin bir üyesi olarak biz de taleplerimizi, isteklerimizi Derneğimize iletiyoruz. Derneğimiz de bakanlıkla görüşüyor. Amaç kömür üretimini artırıp ülkemize giren ithal kömürlerin tonajlarını düşürmek. Yani kendi enerjimizi kendimiz üretelim. Bunun tamamen bir anda olması imkansız ama enerji bakanının bu konuda kararlılığı ve madenciye desteği, yerli kömüre desteği bizleri umutlandırıyor.  Bu durumda da bizler yatırım ve üretimimizi artırıyoruz. Önümüzdeki yıllarda kömür madenciliğinin iyi boyutlara geleceğine inanıyoruz. İnandığımız için de yatırımlarımızı her geçen gün artırıyoruz. Bu sahayı almadan önce (üç ortak) Türkiye’nin çeşitli illerinde kömür sahalarımız vardı. Halen çalışan ocaklarda var. Ama biz bu sahaya ciddi yatırım yaptık. Yani şu anda sahanın kendisiyle beraber yatırımlar takriben 40 milyon TL’yi buldu. Önümüzdeki yıllarda yapacak olduğumuz 20 – 25 milyon TL’lik bir yatırım planımız var. Yönetim olarak uzun vadeli kararlar alıyoruz. Kömürün geleceğini gördüğümüz için. Artık kömür, evsel bir yakıt olmaktan çıkıp enerji sektörünün kalbine yerleşti.