Çelik Halat 2017 yılındaki üretim kapasitesini kendi iç iyileştirmeleriyle yıllık 70.000 ton seviyelerine getirdi. Şimdi ise şirketin hedefi daha da büyümek. Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Murahhas Aza, Genel Müdür Selim Baybaş, Ekim ayından itibaren yapmış oldukları ilave makine yatırımları sayesinde mevcut kapasitelerine yaklaşık 400 ton civarında ilave üretim yapılabilir durumda olmayı amaçladıklarını söylüyor.

Bugün ürünlerini 45'in üzerinde ülkeye ihraç eden dünya markası Çelik Halat 50. üretim yılını kutladı.… Bu başarısının arkasında ise hiç kuşkusuz stratejik yol haritasında itici güç olarak belirlediği inovasyon ve yeni ürün geliştirmek var. Hayata geçirdiği Ar-Ge Merkezi ile ‘uygulama becerisi’ni (know how) geliştirmeye odaklanan markanın gündemindeki çalışmaları ve hedeflerini, Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Murahhas Aza, Genel Müdür Selim Baybaş ile yaptığımız röportajda konuştuk.

Çelik Halat ve Tel Sanayii A.Ş., Çelik İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen ve 2017 yılı ihracatında önemli pay sahibi firmaların ödüllendirildiği “Çelik İhracatının Yıldızları” arasında yer aldı. Bugün geldiğiniz nokta hakkında bilgi verir misiniz? Firmanızın mevcut fabrikalarını, üretim kapasitesini öğrenebilir miyiz?

Çelik Halat olarak, 2017 yılındaki üretim kapasitemizi kendi iç iyileştirmelerimizle yıllık 70.000 ton seviyelerine getirmiş bulunmaktayız. Bunun yanı sıra yapmış olduğumuz ilave makine yatırımları ile Ekim ayından itibaren mevcut kapasitemize yaklaşık 400 ton civarında ilave üretim yapılabilir durumda olmayı hedefliyoruz.

Hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? Ürün grubunuz hakkında bilgi verir misiniz?

Çelik Halat ve Tel Sanayii A.Ş. 1962 yılında ülkemizin yüksek karbonlu çelik tel ve halat ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile kurulmuş olup, 1968 yılında faaliyete geçmiştir. Bugün 50. üretim yılını kutlayan Çelik Halat, geniş ürün yelpazesiyle sektörün Çelik Halat ve ürünlerini 45'in üzerinde ülkeye ihraç ederek Türkiye ekonomisine katkıda bulunuyor.

“FİRMAMIZIN ÜRÜNLERİ 45'İN ÜZERİNDE ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR”

Ürün gruplarımızdan Çelik Halat inşaat, denizcilik, balıkçılık, petrol, madencilik gibi birçok sektörde ve asansörlerde, vinçlerde; Galvanizli Tel muhtelif endüstriyel yay imalatı, otomotiv ve beyaz eşya sektöründe; Endüstriyel Yaylık Tel ağırlıklı otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde olmak üzere her türlü endüstriyel yay uygulamalarında; Patentli Tel yüksek performanslı özel halat üretimi, tarım ve geri dönüşüm sektöründe; Beton Demeti ise; köprü ve kirişlerde, ankraj uygulamalarında, beton prefabrik inşaat olmak üzere birçok farklı inşaat alanında kullanılmaktadır.
Firmamızın ürünleri bugün Kuzey Amerika ve Avrupa başta olmak üzere 45' in üzerinde ülkeye ihraç edilmekte; ürün ve hizmet kalitesiyle takdir toplamaktadır.

Çelik sektörü diğer ağır sanayi kolları gibi enerji yoğun bir sektör. Enerjinin verimli kullanımı için fabrikanızda ne gibi donanımlara sahipsiniz?

Kojenerasyon tesisi ile elektrik ihtiyacımızın bir kısmı gideriliyor. Elektrik alışımızı saatlik tahminlerle yönettiğimiz Gün Öncesi Piyasasından yapıyoruz. Proses ve ısı doğalgaz kullanımında optimum kullanım, elektriksel motor ve pano revizyon çalışmaları yapılmaktadır.

“İNOVASYON VE YENİ ÜRÜN GELİŞTİRME'Yİ İTİCİ GÜÇ OLARAK BELİRLEDİK”

Önümüzdeki sürece yönelik hedef ve planlarınızı öğrenebilir miyiz? Üretiminizi iyileştirecek yeni yatırımlar planlıyor musunuz? Gündeminizde hangi projeler var?

Stratejik yol haritasında, İnovasyon ve Yeni Ürün Geliştirme’yi itici güç olarak belirleyen Çelik Halat, hayata geçirdiği Ar-Ge Merkezi ile ‘uygulama becerisi’ni (know how) geliştirmenin yanı sıra ürünlerinin yapıtaşı olan telin en yüksek dinamik performansa ulaştırılması kapsamında sektörün eksiklerini tamamlamayı hedefliyor. Ar-Ge Merkezi’ni sürdürülebilir ve karlı büyüme hedeflerine ulaşmak için önemli bir araç olarak görüyor.

Halat; nihai ürün olma niteliğine haiz ve çok büyük bir kullanım alanı bulunuyor. Tasarım tarafında gerçekleştirdiğimiz ve gerçekleştireceğimiz yenilikler var. Yeni halat tasarımları, özü plastik dolgulu halat tasarımı, hadde tasarımı ve mühendisliği, yüksek mukavemetli kompakt halat üretimi, ilave halat/ demet makinalarının devreye alınması, elektrik ve doğalgaz altyapı iyileştirme çalışmaları.

Beton Demeti ürününde Türkiye'nin ilk üreticisi konumundaki Çelik Halat ve Tel San. A.Ş. 1986 yılından bu yana Beton Demeti üretiyor ve yatırımları ile liderliğini başta çevre ülkelere olmak üzere yurt dışına taşımayı hedefliyor. Bununla birlikte demir kullanımına göre daha ekonomik bir ürün olan beton demetinin Türkiye’de de kullanımının yaygınlaşması öncelikli hedeflerimiz arasında.

Sektörünüzdeki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Genel olarak piyasada son ekonomik belirsizlikler tedirginlik yaratmaktadır. Bu durum da önümüzdeki dönemde bir durgunluk yaratacağı sinyallerini vermektedir. Avrupa ve Amerika pazarındaki ek vergi uygulamaları sektörün geleceği ile ilgili olumsuz hava yaratmaktadır.