Polat Madencilik A.Ş. ve Şahin Madencilik Müh. Müş. Nak. ve Tic. Ltd. Şti.’nin ortak girişimi olarak faaliyetlerine başlayan Grup İdeal Madencilik, yıllık yaklaşık 100.000 ton üretim gerçekleştiriyor. Yeni rezerv arayışı içinde olan marka, Bursa Orhangazi’nin yanı sıra Trakya Bölgesi’nde ve İç Anadolu Bölgesi’ndeki yeni kömür sahalarında da arama ve geliştirme çalışmaları yürütüyor. Grup İdeal Madencilik’in özellikle uzun zamandır sondaj çalışmalarını yürüttükleri Orhangazi’deki çalışmalarını, hedeflerini ve daha birçok konuyu Firma Ortağı Selçuk Şahin ile konuştuk. 

Grup İdeal Madencilik’in yapılanması hakkında bilgi verir misiniz? Balıkesir’de bulunan maden sahanızın kapasitesi nedir?

Grup İdeal Madencilik, ülkemiz kömür sektörünün gerek üretim gerekse yurt içi pazarlama açısından önde gelen firmalarından olan Polat Madencilik A.Ş. ile yine madencilik sektöründe yaklaşık 20 yıldır mühendislik, müşavirlik ve danışmanlık yapmakta olan Şahin Madencilik Müh. Müş. Nak. ve Tic. Ltd. Şti.’nin ortak girişimidir. Firmamız 2009 yılında ruhsatı alınmış olan Balıkesir ili, Kepsut ilçesi, İsaalan     Mahallesi dahilinde bulunan maden ruhsatlı alanda yaptığı arama ve sondaj çalışmaları sonucunda yatırım kararı vermiş ve 2012 yılından itibaren açık işletme madenciliği ile kömür üretimi yapmaktadır. Açık işletme madenciliği ile ürettiğimiz kömürü zenginleştirme tesisimizde işleyerek, sanayi ve teshinde kullanılmak üzere, ağırlıklı olarak Ege ve Marmara Bölgesi’nde satışa sunmaktayız.

İşletmemizde firmamıza ait ekskavatör, kamyon ve loderler ile gerçekleştirdiğimiz örtü kazı ve üretim çalışmaları ile zenginleştirme tesislerinde 12 ay üretim çalışmalarımız devam etmekte olup, ortalama 90 kişilik bir ekip ile yıllık yaklaşık 100.000 ton üretim     gerçekleştirmekteyiz. Firmamız Balıkesir işletmemiz haricinde, kömür rezervi ihtimali olan farklı ruhsat     sahalarında da arama ve geliştirme çalışmalarına devam etmektedir.        

Kömür zenginleştirme tesisiniz hakkında bilgi verir misiniz?

Kömür zenginleştirme tesisimizin projelendirilmesi, konstrüksiyon ve alt yapısını kendimiz yapmakla birlikte makine ve ekipmanı Çin’den getirdik. İşletmemizde ağır ortam üç ürünlü siklon kullanmaktayız. İşletme sahamızdan ürettiğimiz kömürü tesisimizde zenginleştirmekte ve bu işlem sonrasında 4500 kalorilik kömür üretmekteyiz. Üretimimizin yüzde 80’nini sanayi, yüzde 20’sini ise paketleyerek ısınma amaçlı satmaktayız. 
Üç ürünlü siklon teknolojisinde, yabancı madde ile kömürün ayrılmasının ötesinde, ikinci bir siklonda oluşan daha yüksek yoğunluklu ağır mayi yardımıyla, atığa karışan ancak düşük kalorili olmakla birlikte ekonomik değere sahip olan kömürü de ayırabilmekteyiz. Bu yüzden farklı tesislerde birçok zaman atık olarak kaybedilen kömürü kazanmakta ve kaynak kaybına yol açmamaktayız. Bu yolla üretilen ürünü de enerji santrallerine pazarlamaktayız. Ayrıca tesisimizde kurulu arıtma tesisimizde bulunan iki adet filtre press yardımıyla doğaya hiçbir şekilde sıvı atık deşarjı yapmamakta ve kapalı devre geri kazandığımız suyu tekrar kullanmaktayız.  

Bildiğimiz kadarıyla Bursa Orhangazi’de arama ruhsatlı sahanızda sondaj çalışmalarını yürütüyorsunuz. Bu çalışmanız hakkında bilgi verir misiniz?

Bursa Orhangazi’de bulunan arama ruhsatımızda arama ve sondaj çalışmalarına devam etmekteyiz. 2018 yılı içerisinde yaptığımız sondajlar neticesinde ekonomik olarak üretilebilecek bir rezervle karşılaştık. 2019 yılında tamamlanacak arama çalışmaları ile bölgede oldukça büyük bir rezervi ortaya çıkaracağımız kanaatindeyiz. Bölgede bugüne kadar toplam 6000 metre karotlu sondaj tamamlandı. Hatırı sayılır bir rezervle karşı karşıyayız. Ayrıca Trakya Bölgesi’nde ve İç Anadolu Bölgesi’nde yeni kömür sahalarında arama ve geliştirme çalışmaları yürütmekteyiz.

Önümüzdeki sürece yönelik hedef ve planlarınızı öğrenebilir miyiz?

Önümüzdeki süreçte arama, geliştirme ve üretim çalışmalarına önem vererek,     ülkemizin  yeraltı kaynaklarının ortaya çıkarılması ve ekonomiye kazandırılması adına var     gücümüzle çalışmaya devam etmek en büyük hedefimizdir.

2018'de 101.5 milyon ton yerli kömür üretimiyle Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldı. Yerli kömür üretimi ve sektördeki gelişmeler hakkında görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?

Enerji, ülkelerin ekonomik kalkınması ve sosyal refahı için önemli bir faktördür. Enerjide dışa bağımlı olmamak ülkelerin ana hedeflerinden birisi olmalıdır. Türkiye zengin linyit rezervine sahiptir. Kömürle çalışan termik santrallerin ülkelerin gelişmelerinde önemli katkıları vardır. Diğer enerji türlerine göre istihdam, ithalatın azalması, yerli sanayinin gelişmesi ve enerji güvenirliliğinin sağlanması açısından daha avantajlıdır. Üretime teşvik ve ayrıca kömür arama çalışmalarının ve bu konuya ayrılan    bütçenin artırılması, temiz kömür teknolojileri çalışmalarının desteklenmesi ile üretimin her geçen yıl daha da artacağını düşünüyorum.