İSTANBUL (AA) - Sanayi üretim endeksi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle alınan tedbirlerden ötürü Mayıs ayında yıllık yüzde 19,9 düşüş kaydetse de, ekonomistler dipten dönüşün başladığını, haziranda ise yükselişe geçileceğini tahmin ediliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi üretim endeksi Mayıs ayında senelik yüzde 19,9 oranında azalırken, bu dönemde arındırılmamış sanayi üretim endeksi de yüzde 30,6 geriledi.

Sanayi üretim endeksi Mayıs'da aylık bazda ise yüzde 17,4 artış kaydederek, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ardından hızlı toparlanmaya işaret etti.

Bu dönemde endeksin tüm alt kırılımlarının aylık bazda yükselmesi dikkatleri çekti. İmalat sanayi sektörü endeksi yüzde 19,3, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 4,5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 4,9 artış gösterdi.

Veriye ilişkin değerlendirmeler yapan AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, TÜİK tarafından idari kayıtlara dayanılarak hazırlanan yeni sanayi üretimi endeksinin milli gelir serisiyle daha uyumlu olduğunu belirtti.

Haziran için ihracat, ara malı ithalatı, Satınalma Yöneticileri Endeksi, kapasite kullanım oranı gibi öncü göstergelerin, Kovid-19 salgını için uygulanan tedbirlerin azaltılmasının etkisiyle üretimde önceki aya göre belirgin toparlanmaya işaret ettiğini aktaran Bürümcekçi, "Haziranda yıllık bazda artış yaşanabilir ancak ikinci çeyreğin sert daralmayla bitecek gibi duruyor." şeklinde konuştu.

Bürümcekçi, sanayi üretim endeksinde aylık bazda ise yüzde 17,4 artış yaşandığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Sanayi üretiminin ana eğilimi açısından izlediğimiz endeks, şubatta 119 ile Aralık 2017'den beri en yüksek seviyesine çıkarken, martta yüzde 6,8 ile sert geri çekilme başlamıştı. Nisandaki yüzde 30,2 aylık düşüş ile Nisan 2011'den beri en düşük seviyesine inmişti. Ancak, söz konusu göstergenin aydan aya büyük oynaklık göstermesi üretimdeki ana eğilimi belirlemekte zaman zaman zorluk çıkarmaktadır. Ayrıca, bu dalgalanmanın boyutu özellikle bayram gibi uzun tatillerin yıllık izin dönemleriyle çakıştığı (köprü etkisi) zamanlarda, kullanılan yöntemlerin arındırmayı yeterince sağlıklı yapamamasından kaynaklı olarak daha da büyümektedir. Bu nedenle, sanayi üretimi ivmesinin gücünü ay bazında değerlendirmektense çeyrekten çeyreğe değişimlere bakmayı daha doğru buluyoruz. Sonuç olarak, çeyrekler bazında bakıldığında, bu yıl ilk çeyrekte %0.06 artış ile sınırlı da olsa artış görülürken, ikinci çeyreğe belirgin güç kaybıyla devam ediliyor."