Dünya pazarlarında güçlenen, 2021 yılı hedefine emin adımlarla ilerleyen Türkiye demir-çelik sektörü, 2020 yılını 1 milyar 361 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırarak geride bıraktı.

İLK DÖRT AYDA HEDEFİNİ TUTTURDU

Yılın ilk çeyreklik döneminde ihracatını yüzde 34 arttırarak; son bir yıllık dönemdeki dış satımını 1 milyar 519 milyon dolara taşıdı ve 2021 yıl sonu hedefi olan 1,4 milyar dolara yıl sonuna rahatlıkla ulaşacağının sinyallerini verdi. 
 
Ege Demir ve Demirdışı İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, 2021 yılı başında 1,4 milyar dolar ihracat hedefi belirlediklerini ancak ilk dört aydaki yüksek performansları sayesinde son 1 yıllık dönemdeki ihracatlarının 1 milyar 519 milyon dolara yükseldiğini belirtti.

"2-3 AYLIK DÖNEMDE BAĞLANTILARIMIZI YAPTIK"

Sektörün Türkiye genelinde nisan ayında en fazla ihracat gerçekleştiren üçüncü sektör, Ege Bölgesi’nde ise lider konumda bulunduğunu aktaran Ertan, Ege Bölgesi’nden gerçekleştirdikleri dış satımda da her geçen ay artış gösteren bir ivmeleri olduğunu söyledi.

Ertan, "Ocak ayında 115 milyon dolar, şubatta 155 milyon dolar, martta 165 milyon dolar olan dış satımımız, nisanda 191 milyon dolara yükseldi. Emtia ve ham madde arzındaki yavaşlama ve lojistik taşımadaki aksaklıklar sebebiyle mamul fiyatlarının artışını da beraberinde getirdi. Döviz kurunun bugünkü seviyesi ihracatımızı destekler noktada. Sektör olarak bildiğiniz gibi siparişlerimizi 2-3 aylık periyotlarla alıyoruz. Senenin başından itibaren de bunda bir akşama olmadığı gibi ham madde fiyatlarının daha da yükselmesinden endişe eden çelik kullanıcıları, yeterli stok bulundurabilmek için alımlarını artırıyorlar. Sektör olarak önümüzdeki 2-3 aylık dönemdeki ihracat bağlantılarımızı da halihazırda yapmış durumdayız." şeklinde konuştu.

LATİN AMERİKA ÜLKELERİ YÜKSELİŞE GEÇTİ

Ertan, Türkiye genelinde Uzakdoğu ülkelerine ihracatta önemli artışlar varken, Birliğin dış satımında Hong Kong, Singapur gibi Uzak Doğu ülkelerine ilaveten ABD, Kanada, Yemen, AB ve Latin Amerika ülkelerinin öne çıktığını ifade etti.

Ertan, geçen yılın temmuz ayından beri piyasaların hareketlendiğini ve talebe yetişemez hale geldiklerine dikkat çekerek “Yemen, Almanya, Kanada, İtalya, Birleşik Krallık, Kolombiya, Fransa, Mısır, Şili, Hollanda, nisan ayında ihracat yaptığımız 133 ülke arasında ilk sıralarda yer alıyor. Mart-Nisan 2020'de pandemi sebebiyle üretimlerde yavaşlama yaşandı. İnsanlar daha çok gıdaya ve temel ihtiyaç maddelerine yöneldi. Sonrasında Temmuz 2020’den itibaren piyasalar hareketlendi, üretime yöneliş oldu. Bugün itibariyle arz talebe yetişemez hale geldi ve fiyatlar arttı." dedi.

Sektörün 1980 yılından beri dış pazarlarda deneyiminin bulunduğunu, 2004 itibariyle kesintilerin yaşandığı Uzak Doğu pazarlarında son dönemde artış başladığının altını çizen Ertan, "Düşünün ki Çin dünyanın 1,9 milyar ton demir-çelik üretiminin yüzde 57’sini tek başına gerçekleştiriyor ve biz Çin dominasyonu olan bu bölgelere ihracatımızı artırmaya devam ediyoruz, sektörümüz için önemli bir başarı." ifadelerini kullandı.

"ASYA ÜLKELERİYLE TEMAS HALİNDEYİZ"

Çin’in 2030'a kadar karbon salınımını azaltmak için kömür-cevher bazlı yüksek fırınlı tesislerde münavebeli üretime geçtiği bilgisini veren Ertan, böylece bu ülkenin Türkiye'nin yanı sıra İran, Katar gibi diğer tedarikçi ülkelerden yarı mamul ve mamul alımını hızlandırdığını söyledi.

Sektör olarak Çin, Malezya, Hong Kong, Singapur gibi ülkelere büyük bağlantılar gerçekleştirmeye başladıklarını kaydeden Ertan, "Çin 1 Mayıs’tan itibaren soğuk yassı mamul hariç 146 kalem çelik ürününün ihracatında uyguladığı %13 oranındaki vergi iadesini kaldırdı. Bunun yanı sıra bazı hammaddelerin ithalatında alınan vergileri de sıfırladı. Bu da Çin’e olan mal akışını hızlandırdı. İhracat vergi iadelerinin kalkmasıyla Çin Güneydoğu Asya ülkelerinde daha az rekabetçi hale geldiği için bizim o pazarlara satış olanağımız arttı." diyerek sözlerini tamamladı.