Dünya Dökümcüler Birliği (WFO) Eski Başkanı ve Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği (TÜDOKSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Umur Denizci, Rusya-Ukrayna savaşının daha uzun sürmesi durumunda pik demir tedarikinde yaşanacak olası bir kesintinin metal döküm tesislerinin durmasına ve daha büyük bir krize neden olabileceğine dikkat çekti.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞININ ETKİLERİ ARTIYOR

Başta enerjideki fiyat artışları ve yaşanan problemler olmak üzere, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın hemen hemen bütün sektörler ve tedarik zincirleri üzerindeki etkisini giderek artırıyor. Dünyanın en büyük demir-çelik ve alüminyum üreticisi olan iki ülke arasında devam eden savaş, söz konusu ürünlerin yanında birçok ham maddenin üretimini de güçleştiriyor. Bilhassa Ukrayna ve Rusya, Avrupa ve Türkiye'de  yerleşik demir-çelik ve metal döküm sektörlerinin ana pik demir tedarikçisi konumunda bulunuyor.

Savaş halinin devam etmesiyle, ciddi oranda iki ülke üzerinden yürüyen ve Türkiye Metal Döküm sektörünün en önemli ithalat kalemi, metal dökümhanelerinin ana girdisi ve vazgeçilmezi olan pik demirde tedarik zincirlerinin aksama başlandığı gözleniyor. Yaklaşık 20 sene öncesine kadar Türkiye'deki pik demir ihtiyacı belli oranlarda KARDEMİR, ERDEMİR ve İSDEMİR tarafından yerli üretimle karşılanıyordu.

Fakat hem ithal ürünlerle fiyat bazında rekabet edilmemesi hem de yeni stratejiler nedeniyle yerli üretim gittikçe azaldı ve bugün söz konusu ihtiyacın çok büyük bir bölümü ithalat aracılığıyla karşılanıyor.

"EN BÜYÜK SORUN, HAM MADDELERDEKİ BÜYÜK ARTIŞLAR" 

Konu hakkında açıklamalarda bulunan WFO ve TÜDOKSAD Yönetim Kurulu Başkanı Denizci, "Eğer Ukrayna krizinde uzun süreli bir çatışma durumu olursa, bu pik demir fiyatlarının daha da artmasına sebebiyet verecektir." dedi.

İstatistikler ve güncel rakamlar doğrultusunda, sektörün her sene 1 milyon tonu geçen oranda pik demir ithalatı yaptığını, ithalatın da ağırlık olarak Ukrayna ve Rusya üzerinde gerçekleştiğini belirten Denizci, yaşanan savaştan dolayı teslimatlardaki gecikmelerin çelik pikinin fiyatının iki haftada yaklaşık yüzde 30'luk bir artışla ton başına 900 dolar bandına gelmesine sebep olduğunu vurguladı. Denizci, benzer şekilde çelik piki gibi çok kullanılan ve son bir yıldır tedarikinde farklı sorunlar da yaşadıkları sfero pikinin fiyatının da yaklaşık 900 dolar civarından bin 150 dolar civarına ulaştığını söyledi.

Denizci, Türk dökümhanelerinin elektrik fiyatları, enflasyon gibi sorunlardan ziyade bilhassa ham maddelerde vuku bulan söz konusu inanılmaz artışlarla mücadelede büyük güçlükler yaşadıklarını dile getirdi.

"GLOBAL DEMİR-ÇELİK TİCARETİNDE BÜYÜK İZLER BIRAKABİLİR"

Avrupa’nın en büyük demir-çelik üretim tesisi Azovstal’ın Rus bombardımanında büyük hasara uğramasının durumu daha da kritikleştirdiğine dikkati çeken Umur Denizci, diğer fabrikalarda da benzer olayların yaşanmasının başta Avrupa olmak üzere global demir-çelik ticaretinde büyük izler bırakabileceğinin altını çizdi.

SPT, TÜRKİYE PAZARINDA İMREN SONDAJ MAKİNE İLE BÜYÜYOR SPT, TÜRKİYE PAZARINDA İMREN SONDAJ MAKİNE İLE BÜYÜYOR

Pik demir tedarikinde olması muhtemel bir kesintinin metal döküm fabrikalarının duruşuna ve daha büyük bir krize sebebiyet verebileceğini bildiren Denizci, dernek olarak konu hakkında ivedilikle risk analizi yaparak üye tesislerle durumu istişare etmek adına toplandıklarını söyledi.

"YERLİ-MİLLİ ÜRETİM, KRİZİN YÖNETİLMESİNE İMKAN SAĞLAYABİLİR"

Dünya çapındaki  alternatif pik üreticilerini araştırmanın yanı sıra yerli üretimin yeniden başlaması için İsdemir ve Kardemir'e taleplerini ilettiklerini kaydeden Denizci, ayrıca konuya ilişkin olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nezdinde girişimlerine devam ettiklerini açıkladı.

İşin tedarik kısmında G. Afrika, Hindistan ve Brezilya gibi seçenekler bulunmasına karşın gerek lojistik maliyetlerinin yüksek oluşu gerekse yeni tedarik anlaşmaları süreçlerinin zorluğunun alternatif ülkelerden tedarik ihtimallerini kısa vadede sona ittiğini bildiren Denizci, sözlerini pik demirin yerli üretilmesinin kilit önem arz ettiğinin altını çizerek şöyle noktaladı:

"Savaş koşulları sebebiyle olası bir acil durumda, milli demir-çelik tesislerimizin kapasitelerinin bir bölümünü tekrardan pik demir üretimine ayırmasının stratejik önemine dikkat çekmek istiyoruz. Yerli ve milli üretimi hedefleyen ülkemizin can damarı, ağır sanayimizin bel kemiği olan bu tesisler, Türkiye Metal Döküm Sektörü için krizin yönetilmesinde büyük rol oynayabilir. TÜDÖKSAD olarak bu konudaki girişimlerimize süratle devam ediyoruz."