İstanbul il sınırlarında ilk ve tek kireç üreticisi olarak, sönmüş ve sönmemiş olmak üzere iki tip kireç üretimi yapan Entegre Harç, 2021 yılında yaklaşık 50 bin ton sönmemiş yaklaşık 60 bin ton da sönmüş kireç üretimi yaparak 2021 yılını toplamda yaklaşık 110 bin ton kapasiteyle tamamladı. Yakın dönem yatırımları ile sonuçlarından bahseden Entegre Harç Fabrika Direktörü Mustafa Kırmızı, “Entegre İstanbul fabrikamızda bulunan agrega tesisimize 2021 Kasım ayında yeni bir kırma ve eleme tesisi kurularak agrega üretim kapasitemiz yüzde 40 arttırıldı. Yıllık kapasitemiz 7 milyon tona yükseltildi. Ayrıca kireç fırınlarımıza da yeni teknolojik yatırımlar yapılarak bakım maliyetlerimiz optimize edildi” dedi. Kapak konusu kapsamındaki röportajımızın detayları şöyle:

Mustafa Bey bize kısaca şirketinizin yapılanmasını anlatmanızı rica ediyoruz. 

Entegre Harç, üretim faaliyetine 1978 yılında ilk olarak kireç üretimiyle başlamıştır. Dolayısıyla kireç bizim ilk göz ağrımızdır. Bugün ise İstanbul Ömerli, Ankara Gölbaşı ve Burdur olmak üzere üç fabrikamızda alçı esaslı sıvalar, çimento esaslı sıvalar, dekoratif sıvalar, teknik harçlar, zemin çözümleri, su yalıtım çözümleri, ısı yalıtım çözümleri, seramik yapıştırıcıları ve derz dolguları, kireç ve agrega ürün gruplarında olmak üzere 100’den fazla ürünün üretimini gerçekleştiriyoruz. İstanbul il sınırlarında ilk ve tek kireç üreticisi olarak, sönmüş ve sönmemiş olmak üzere iki tip kireç üretimimiz mevcut. Sönmüş Kireç, sanayi ve inşaat kireci olarak iki farklı ürünle piyasaya
sunuluyor. Sönmemiş Kirecin ise topak kireç, granül kireç ve tarım kireci olarak satışı yapılıyor.

Firma olarak 2021 yılında yaklaşık 50 bin ton sönmemiş kireç üretimi gerçekleştirdik. Bu ürün genellikle demir çelik sektörünün kullanımına sunuldu. Sönmüş kireç üretimimizin ise yaklaşık 60 bin ton olduğunu belirtebiliriz. Entegre Harç, 2021 yılını toplamda yaklaşık olarak 110 bin ton kapasiteyle tamamlandığını söyleyebiliriz.

İş gündeminizi öğrenebilir miyiz? 2022’nin ilk yarısını şirketiniz ve sektör açısından değerlendirir misiniz? 2022 yılı için varsa yeni yatırım planlarınızı ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

Pazar ve müşterilerimizin beklentileri doğrultusunda, inşaat sektörünün ihtiyaçlarına göre çevre ve iş güvenliği hedeflerimize paralel işletme ve üretim hatlarını gözden geçirerek idame yatırımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Güncel durumda tedarik ve lojistik sıkıntıları doğrultusunda ve pazarın arzına göre, yeni tesis ve ürün yelpazesini genişletmek adına bir takım fizibilite çalışmalarımız vardır.
 

Yeni tesis ve üretim hattı ya da teknoloji ya da makina yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız? Katkılarını anlatır mısınız?

Yeni bir yatırım için arz olması gerekir. Arz var ise her zaman yatırım yapma olanağımız vardır. Günümüz teknolojisi ve piyasa şartlarına bağlı olarak fabrikalarımız sürekli yenileyici ve kendisini güncel tutacak yatırımlar yapmaktadır. Piyasadan gelen arz talep üzerine üretim kapasitelerimiz göz önüne alınarak gerekli hesaplamalar yapıldıktan sonra makine yatırımına karar verilmektedir.  Entegre İstanbul Fabrikamızda bulunan agrega tesisimize 2021 Kasım ayında yeni bir kırma ve eleme tesisi kurularak agrega üretim kapasitemiz yüzde 40 arttırıldı. Yıllık kapasitemiz 7 milyon tona yükseltildi. Ayrıca kireç fırınlarımıza da yeni teknolojik yatırımlar yapılarak bakım maliyetlerimiz optimize edilmiştir. 

Operasyonel verimliliklerini artırmaya yönelik ne gibi yatırımlar yaptınız ve çıktıları neler oldu? 

Çevre yatırımları, iş güvenliği yatırımları, enerji tüketimlerinin azaltılmasına yönelik yatırımlar yaptık. Yaptığımız yatırımlar süreklilik arz etti ve bu sayede rekabet gücümüz arttı. 

İş sağlığı ve güvenliği başta olmak üzere çevreyi koruma noktasında öncelikleriniz neler? 

Tabii ki ‘’Önce İnsan’’ felsefesi ile yola çıkarak, birinci önceliğimiz işçi sağlığı ve iş güvenliği olduğundan fabrikalarımızda her türlü çevre ve iş güvenliği tedbirleri alınmaktadır. Çalışanlarımız ne kadar güvenli ve konforlu bir ortamda çalışırlar ise verimlilik o kadar artacaktır. Tüm atıklar, atık yönetimi prosedürümüze göre ayrı ayrı kategorize edilmiş ve ayrı atık noktaları belirlenmiştir. Belli aralıklarla atık bertarafı yapılmaktadır. Çalışanlar her atığı kategorisine göre atması için bilinçlendirilmiştir. İlgili konularda eğitim ve bilgilendirme ve aksiyon alma toplantılarımız planlıdır. 

Makina parkurunuz hakkında bilgi vererek, son dönemde bu alanda yaptığınız yatırımları ve sağladığı avantajları anlatır mısınız? Hız, verimlilik ve kapasite artışına ne tür katkıları oldu, paylaşır mısınız? 

İstanbul fabrikamızda kireç, sıva, alçı, likit grupları olmak üzere 4 ayrı üretim hattımız ve agrega üretimi için maden ocağımız, Ankara fabrikamızda alçı, sıva olmak üzere 2 üretim hattımız, alçı taşı ocağımız ve Burdur fabrikamızda sıva üretim hattı olmak üzere geniş yelpazeli üretimimiz bulunmaktadır. Modernize edilmiş otomasyona dayalı tesislerimizde, kaliteden ödün vermeden 7/24 ve 365 gün üretim yaparak pazara hizmet ediyoruz. 
Ankara fabrikamızda piyasadan gelen arz üzerine kum hazırlama ve perlit sistemlerinde kapasite ve verimlilik artışlarına gidilerek yüzde 30 oranında artırım yapılmıştır.  Yeni yatırımlar ile üretimde sıfır hataya odaklanarak kaliteli ürün üretip maksimum verim sağlamayı amaçlıyoruz.

Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz? 

Entegre Harç olarak, tüm süreçlerimizde dijital dönüşüm için alt yapımızı güçlendirmeye ve yaptırım yapmaya devam ediyoruz. Dijitalleşme, ürünlerinde ve üretim süreçlerinde değer yaratmak isteyen, katma değerli üretim yaparak rekabette öne çıkmak isteyen sanayi firmalarının artık vazgeçilmezi olmuştur. Bayi portalımızı dijital dünyaya paralel olarak sürekli geliştirerek müşteri taleplerimizi ve müşteri şikayetlerimizi dijital olarak portal üzerinden yönetiyoruz. 

Üretim süreçlerinizde robot kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız robot yatırımının getirdiği   avantajlar nelerdir?

Sıva ve alçı ünitelerimizde, makina kullanımlarımıza paralel insan kaynağımızı daha verimli işlerde değerlendirmek üzere insan yetkinliğine daha az gereksinim duyulan proseslerimizde robot kullanıyoruz. Robot yatırımlarımız sayesinde, işçi sağlığını ve iş güvenliğini ön planda tutarak, iş kazalarımızı minimum seviyeye indirdik ve meslek hastalıklarını önemli derecede azalttık. Üretim kapasitemizi arttırdık, enerji maliyetlerimizi düşürdük ve zaman/maliyet kazanımı sağladık. Bu nedenle yatırımlarımızda bunu daha da artırmayı hedefliyoruz. 


 
 

ORHAN TİMURHAN, KOCAER ÇELİK'İN İŞ GÜNDEMİNE İLİŞKİN KONUŞTU ORHAN TİMURHAN, KOCAER ÇELİK'İN İŞ GÜNDEMİNE İLİŞKİN KONUŞTU