Ege Maden İhracatçıları Birliği, Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yürütücülüğünü yaptığı “Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi” hibe programı çerçevesinde hazırladığı proje ile hibe almaya hak kazanan kurumlardan biri oldu. 

HİBRİT OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Ege Maden İhracatçıları Birliği TİM Genel Kurul Delegesi Prof. Dr. Faruk Çalapkulu’nun moderatörlüğünü üstlendiği projenin hibrit düzenlenen açılış toplantısında Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Bayram Kahraman projenin ayrıntılarına dair bir sunum yaptı ve bilgilendirmelerde bulundu.

Toplantıya; TİM Başkanı İsmail Gülle, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, TÜMMER Başkanı İbrahim Alimoğlu, Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Ali Emiroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Daire Başkanı Süreyya Erkan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı MAPEG Genel Müdürü Cevat Genç katılım sağladı.

"BAŞARILI BİR EKİP ÇALIŞMASI YAPTIK"

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, iş ve işçi sağlığının ve güvenliğinin en üst seviyede özen gösterilmesi gerektiğini belirterek proje kapsamında gerçekleştirdikleri iş birlikleri ve projeyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Madencilik ve doğal taş sektöründe iş kazalarının ortadan kaldırılmasını amaçladığımız 'Madencilik Sektöründe İş Kazalarının Önlenmesi İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamalarının Geliştirilmesi' projemiz, AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından 89 hibe oranıyla 206 bin 389 avro değerinde bütçe almaya hak kazandı. Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü’yle birlikte yürüttüğümüz bu projenin yazılma kararı verildiği andan itibaren, tüm aşamalarında çok başarılı bir ekip çalışması gerçekleştirdik."

"AB ÜLKELERİ SEVİYESİNE YÜKSELTMEK GEREKİYOR"

Projenin genel amacının iş kazaları ve yaralanmaları azaltmak olduğundan bahseden Kaya, bu amaca ulaşmak adına Türkiye'de doğal taş madenciliği sektöründe İSG konularında farkındalığı arttırmayı hedeflediklerini söyledi.

Türkiye'deki İSG uygulamalarını AB ülkeleri seviyesine yükseltmek hedefiyle yapacakları çalışmalara değinen Kaya, "Doğal taş sektörümüzde iş kazalarını önlemek için daha fazla işveren ve çalışana ulaşmak için İzmir, Balıkesir, Afyon, Bilecik, Denizli, Burdur, Antalya ve Muğla’da İş Sağlığı ve Güvenliği Çalıştayları ve eğitimleri düzenleyeceğiz. İnsan kaynakları düzeyini artırmak için bilgi sağlanması, (İSG Kılavuzları, mobil uygulama, Animasyon Filmi ve filmin sanal gerçeklik (VR) gözlükleriyle tanıtımı risk analizi, güvenlik çalışma koşulları vb.), İSG kültürünün oluşturulması ve mevcut durumun kapasitesinin güçlendirilmesi, Türkiye'deki İSG uygulamalarını AB ülkeleri seviyesine yükseltmek için İtalya'daki madencilik şirketlerinin ziyaret edilmesi, seçilen en az iki pilot madencilik şirketinde İSG odaklı uygulamalı eğitimler düzenlenmesi, hazırlanan tüm belgelerin ve görsel malzemelerin ilgili firmalara ulaştırılmasının sağlanması,  maden sektöründe çalışanlar için gerekli olan tekstil koruyucu kıyafetler ve koruyucu donanımlar üzerine çalışılması proje boyunca odaklanacağımız süreçler olacak." dedi.

Projedeki çıktıların doğal taş madenciliği sektöründe İSG'nin AB ülkeleri düzeyine yükseltilmesi konusunda farkındalığın artırılmasına katkı sağlamanın yanı sıra sektörde koruyucu sağlık ve güvenlik kültürünün geliştirilmesi, üniversite-sanayi iş birliğinin artırılması gibi sonuçları sağlayacağını da belirten Kaya, aynı zamanda Türkiye'nin 7 milyar dolar doğal taş ihracat hedefine ulaşmasına olumlu katkıları olacağına inandıklarını ifade etti.

"SEKTÖRÜN YAKLAŞIK 40 MİLYAR DOLAR KATKISI VAR"

TİM Maden Sektör Kurulu Başkanı, İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, “Önce insan dediğimiz bu yolda bu projenin Türk madenciliğine çok büyük faydaları olacaktır.  Maden ihracatı 5,6 milyar dolar seviyelerinde gezerken tüm sanayilere sağladığı hammaddeyle 40 milyar dolara yakın bir katkısı var Her sektörün hammaddesi. Sektörün gelişmesi ve dünyadaki tüm örneklerin Türkiye’de de uygulanacağı adımları destekliyoruz." şeklinde konuştu.

Dünyada her yıl işle ilgili kaza ve hastalıklar sonucunda 3 milyonda fazla insanın hayatını kaybettiğini, her yıl her yıl 160 milyon yeni meslek hastalığı vakası ile 300 milyon ölümcül olmayan iş kazası meydana geldiğini hatırlatan TİM Başkanı İsmail Gülle, bilhassa madencilik sektöründe, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik gerçekleştirilen tüm çalışmaların önem taşıdığını ve projenin hayata geçmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

Gülle, "Proje kapsamında, farklı illerde düzenlenecek çalıştaylar, eğitimler, seminerler, ziyaretler ve simülasyonlar vasıtasıyla, çalışanlarımız iş sağlığı ve güvenliği alanında bilinçlendirilecek. Ayrıca, onlara daha iyi bir çalışma ortamı sunulması adına çeşitli faaliyetler yürütülecek." ifadelerini kullandı. 

PROJEYLE NELER HEDEFLENİYOR?

Toplam bütçesi 206 milyon 398 bin 50 avro olan proje, iş kazaları ve yaralanmaları azaltmak adına Türkiye'de doğal taş madenciliği sektöründe İSG farkındalığını ve gelişimini artırmayı amaçlıyor.

Projenin özel amaçları arasında ise; daha fazla işveren ve çalışana ulaşmak için farklı illerde İSG çalıştayları ve eğitimleri düzenlemek, İSG kültürünün oluşturulması ve mevcut durumun kapasitesinin güçlendirilmesi, insan kaynakları kalifikasyon düzeyini artırmak için bilgi sağlanması, Türkiye'deki İSG uygulamalarını AB ülkeleri seviyesine yükseltmek için İtalya'daki madencilik şirketlerini ziyaret etmek gibi maddeler bulunuyor.