Türk doğaltaşına olan yoğun ilgisiyle geçtiğimiz yıl 2 milyar dolar civarında, Türkiye’den alım yapan Çin’in ilgisi 2018’de azalınca, sektör yeni pazar arayışına girdi. 2019 yılı için gözünü, ABD, Ortadoğu ve Hindistan’a diken sektörün ürünlerine, başta Suudi Arabistan, olmak üzere tüm Ortadoğu’dan büyük ilgi var.

Doğaltaşta dış pazarlarını zenginleştirerek, Cumhuriyet’imizin 100. Yılı 2023 hedeflerine ulaşmayı planlayan, Ege Maden İhracatçıları Birliği, Ortadoğu’da büyüme hedefiyle, Dubai ve Muskat’a “Sektörel Ticaret Heyeti” ile çıkartma yaptı.

27-29 Kasım’da Dubai’de yapılan DUBAI BIG 5 SHOW 2018 Fuarı ile aynı zaman dilimine getirilen “Dubai Sektörel Ticaret Heyeti” ile Türk doğaltaş sektörü mensuplarının, fuarda ithalatçılarla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, 2018’de yaptıkları tanıtım çalışmalarının meyvelerini 2019’da alacaklarını belirtti.
Ortadoğu ülkelerine 2018’in, 11 aylık sürecinde 333 milyon dolarlık doğaltaş ihraç edildiğine işaret eden Kaya, doğaltaşın toplam ihracatının bu dönemde, yüzde 6 azalarak, 1.9 milyardan, 1.7 milyar dolara düştüğünü belirterek, “Buna karşılık, Ortadoğu’ya doğaltaş ihracatımız yüzde 4 yükselerek, 320 milyondan, 333 milyon dolara çıktı.
Ortadoğu pazarında, 2019’da yapacağımız kampanya ve çalışmalarla, ihracatımızı daha arttırmayı planlıyoruz” dedi.
Ortadoğu’ya yatırımların sürdüğüne işaret eden Kaya, inşaat ve gayrimenkul sektörünün Ortadoğu’da ne kadar canlı olduğunu, kaydederek,
“Sektörel Ticaret Heyeti’nde 13 ihracatçı, 40 ithalatçı şirket ile Dubai ve Muskat’ta verimli görüşmeler gerçekleştirildi. Ortadoğu’ya 2019 yılı işlenmiş ürün ihracatımız artacak.”dedi.

TÜRK DOĞALTAŞININ, ORTADOĞU'DAN SONRAKİ ROTASI... 

Ortadoğu hedefli “Sektörel Ticaret Heyeti”’nin ihracatı arttırma görüşmelerinden sonra, yeni yılın ilk çeyreğinde, ABD ve Hindistan’da sektörel Ticaret Heyeti Organizasyonları düzenleyeceklerini belirten Kaya, “20 Ocak’tan, 25 Ocak’a kadar altı gün boyunca  ABD’de, San Francisco-Las Vegas Sektörel Ticaret Heyeti organize ediyoruz.

ABD-ÇİN TİCARET SAVAŞI TÜRKİYE’YE …

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı ile Çin’den doğaltaş alımına ek yüzde 25’lik vergi getirildi.
Bunun anlamı, Türk doğaltaş ihracatçısının, ABD’deki rekabet gücü yüzde 25 arttı.
ABD’den hemen sonra, 30 Ocak – 4 Şubat’ta Hindistan- Jaiupur kentine “Sektörel Ticaret Heyeti” organize ettik. Bu çalışmalar, pazar zenginliğimizi büyütmeyi amaçlıyor” dedi.

TÜRK DOĞALTAŞINA EN BÜYÜK TALEP NEREDEN…

Ortadoğu’ya ihraç edilen Türk doğaltaşında, en büyük pay, 94,5 milyon dolarla Suudi Arabistan’dan geldi. O’nu, 58 milyon dolar ile Irak ve 55 milyon dolarla İsrail izlerken, BAE’ye 49 milyon dolar değerinde doğaltaş ihraç edildi.