Agrega kalitesinin; başlangıç üretimi ile birlikte, tesis ekipmanı, kalifiye eleman ve nakliye koşulları gibi unsurlarda yaşanabilecek problemlerden dolayı doğrudan etkilenebildiğini söyleyen Bursa Beton A.Ş. Genel Müdürü Barbaros Onulay, “Bu sebeple üretim proseslerimizden agreganın nakliyesine kadar ki tüm zinciri garanti altına alan etkili üretim yöntemleri ile konuya daha titiz, bilgili ve bilimsel yaklaşmaya önem veriyoruz.” dedi.

Onulay, sorularımızı yanıtladı.

Öncelikle okuyucularımız için kısaca şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündeminizi anlatmanızı rica ediyoruz.  

Bursa Beton, Bursa Çimento Fabrikası A.Ş. iştirakidir. Firmamız 1986 yılından beri hazır beton sektöründe faaliyet göstermektedir. Günlük 18.000 metreküp üretim kapasitesine sahip Bursa, Kütahya, Yalova ve Bandırma bölgesinde 13 Farklı lokasyonda kurulu 19 Hazır Beton Santralimiz ve 3 Agrega Üretim Tesisimiz ile Güney Marmara Bölgesi’nde geniş bir hizmet ağına sahibiz.  

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

Son yıllarda sektör gündeminde sıklıkla yer almaya başlayan bitümlü sıcak karışım asfalt yollara göre alternatif olarak sunulan beton yol uygulamalarının Şirket olarak aktif katılımcısı olmaya devam ediyoruz. Yapım kolaylığı, ekonomik ve kalıcı olmasının yanı sıra milli sermayenin yurtiçinde kalması suretiyle ülke ekonomisine katkı anlamında da fayda sunan silindirle sıkıştırılmış beton yollar çalışmamızı “betonyol” markasıyla pazara sunduk. Bursa bölgesinde ilk uygulamayı yapan İnegöl Belediyesi’ne beton yol projelerinde çözüm ortağı olduk. Yurtdışından temin edilen bir malzeme olan bitüm esaslı asfalt yerine, yerli ürün olarak ön plana çıkan çimento esaslı beton kaplamalarını önümüzdeki dönemde yollarımızda sıklıkla göreceğimizi, SSB’ye ait uygulamaların yaygınlaşacağını söyleyebiliriz.

Pazara sunduğumuz, rögar kapağı, yağmur suyu ızgarası gibi Türkiye’de tescili bize ait olan kentsel betonarme ürünlerimizi geliştirdik.  Kentsel altyapı elemanlarını betonarme ürünler olarak tasarlayarak mevcut faydayı artırmayı hedeflediğimiz inovatif ürünlerimiz ile sektörümüzde bir ilk ’e imza atarak farkındalık yaratmayı başardık. Yaşamın her anında varlığını hissettiren beton,  firmamızın AR-GE çalışmaları sonunda pazara sunduğu beton esaslı kentsel altyapı elemanları ile ülkemiz inşaat sektörü açısından önemli bir kazanımdır. Piyasadaki mevcut altyapı elemanları geri dönüştürülebilir olması nedeniyle çalınma riski taşıyıp ekonomik kayıplara sebebiyet verirken gerek araç gerekse yaya trafiği olan bir bölgede çalınan malzemenin yerinin boş kalması, ortaya çıkan kazalarla birlikte yaralanmalara hatta can kayıplarına sebep olmaktadır. Dolayısıyla çalınma riskini ortadan kaldıran, geri dönüşümsüz alternatif ürünlerin kullanılması hem ülke ekonomisi hem de kazaları önlemek açısından büyük önem taşımaktadır.

Müşteri kitlenizden bahseder misiniz? Hangi projelerde bulundunuz?

Hazır beton sektörü, inşaat sektörünün önemli bir parçasıdır. Dolayısıyla yapının olduğu pek çok alan müşteri kitlemizi oluşturmaktadır. Gücümüzü ve adımızı Bursa’dan alan bir firma olarak, kurumsal etik ilkeler doğrultusunda, başta Bursa’mız olmak üzere Güney Marmara’nın güvenli harcı ve çözüm ortağı olmaya devam etmekteyiz. Bugüne kadar kentin önemli mega projelerine çözüm ortaklığı sunduk. Bursa Ray’ın tüm etaplarında yer alan Bursa Beton, turizm yatırımı amaçlı yapıların, büyük otellerin de tercihi oldu. Doğalgaz Çevrim Santrali , Yüksek Hızlı Tren Hattının Bursa Etabı, Timsah ARENA, Bursa Şehir Hastanesi, Osmangazi Soğanlı Kentsel Dönüşüm projeleri gibi Kent merkezinin yanısıra,  İnegöl’de yer alan Mobilya AVM gibi birçok mega projeye beton tedariği sağladık. Bandırma, Kütahya ve Yalova bölgelerinde de pek çok sanayi ve konut projelerine hizmet sağlamaktayız.

2021 yılı inşaat sektörünün ilk yarısını değerlendirerek ikinci yarı için planlarınızı ve hedeflerinizi anlatır mısınız? 

İnşaat sektörünün, çeşitli kurumların yayınladığı 2021 yılı ilk çeyrek beklenti endekslerine göre paralel olarak iç pazarda sakin bir seyir izlediğini görüyoruz. Konut satışları mayıs ayında, baz etkisiyle geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,2 artış kaydetmesine karşın, son 1 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Talepteki daralmanın düşük faizli tüketici kredisi kampanyalarının hayata geçirilmesi ile artabileceğini, sektörün canlanması açısından konut segmentindeki teşviklerin önemli olduğunu söyleyebiliriz. Geçen döneme göre yükselen konut kredisi faizleri ve tam kapanma tedbirlerinin etkisi sektörde fazlasıyla hissedildi. TÜİK verilerine göre inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 77,3 iken, Mayıs ayında yüzde 3,0 oranında artarak 79,6 değerini aldı. Türkiye İMSAD'ın İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi sonuçlarına göre, mayıs ayında Bileşik Endeks 77,31 ile sabit kalırken, Güven ve Beklenti Endeksinin aşılamanın hızlanmasıyla artığını görüyoruz. Bu kapsamda kapatma önlemlerinin olumlu sonuç vermesi ve aşılamanın hızlanması ile güven ve beklentilerin iyileştiğini söyleyebiliriz. Güven ve beklentilerdeki iyileşme faaliyetlerdeki düşüşü dengeleyecektir. 2020 Haziran ayındaki kamu bankalarının düşük faizli konut kredisi kampanyası yatırımcıyı ve konut satışlarını önemli ölçüde etkilemişti. 2021’de benzeri destek ve teşvikin yapılabilmesi inşaat sektörüne ivme kazandırabilir. Haziran ayında kısıtlamaların etkisinin azaldığını dikkate aldığımızda mayıs ayından daha iyi bir tablo ile karşılaşacağımızı düşünüyoruz. 

Pandemi döneminde yaptığımız yatırımlar ve çalışmalar ile bizi tercih eden iş ortaklarımıza , mühendislik ve teknolojik gücümüzün sağladığı güvenin ve çözümün konforunu yaşatmak bizler için önemli bir motivasyon kaynağı oldu.  2021 yılında da bu doğrultuda yeni yatırımlarımızı gerçekleştirdik. Yalova’ da ikinci hazır beton tesisimizi ve Yalova agrega tesisimizi faaliyete aldık. 

Agreganın kalitesini belirleyen unsurlar ve kaliteli agreganın beton üretimine etkisi nedir? Yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis, makina ya da teknoloji yatırım kararı nasıl veriliyor? 

Planlı üretim ve kontrol esasına dayalı kalite anlayışı ile sektörde faaliyetimizi sağlam bir temel üzerinde sürdürüyoruz. Agrega kalitesi; başlangıç üretimi ile birlikte, tesis ekipmanı, kalifiye eleman ve nakliye koşulları gibi unsurlarda yaşanabilecek problemlerden dolayı doğrudan etkilenebilmektedir. Bu sebeple üretim proseslerimizden agreganın nakliyesine kadar ki tüm zinciri garanti altına alan etkili üretim yöntemleri ile konuya daha titiz, bilgili ve bilimsel yaklaşmaya önem veriyoruz. Her iki agrega tesisimizde Fabrika Üretim Kontrol Belgesi’ne ‘’CE’’ Belgesine sahiptir. 

Diğer madencilik sektörlerinde olduğu gibi agrega tesislerindeki revizyon ve yatırımlar da yüksek maliyetli ve uzun vadede geri dönen yatırımlardır. Yatırım projelerinde çok titiz çalışma gerektirmektedir. Biz tüm yatırımlarımızı yılların verdiği bilgi, birikim ve tecrübemizin yanında iş ortaklarımız olan agrega tesisi üreticileriyle beraber uzun süreli fizibilite ve altyapı çalışmalarının ardından, optimum düzeyde verimliliği esas alarak planlıyoruz. Üretilen agreganın beton tesislerine ulaşımı, beton maliyetlerinde önemli bir kalem olması nedeniyle tesis lokasyonu yatırım kriterlerinin ilk sırasında yer almaktadır. Bölgedeki agrega ihtiyacı ise kurulacak tesisin kapasitesini belirlemektedir. 

Kaliteli agrega üretimi yapmak adına tesisinizde ne tür metod ve sistemler kullanılıyor? Süreci otomatikleştirecek hangi donanım ve yazılım teknolojilerinden yararlanıyorsunuz? 

Şirket politikamız olarak faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda olduğu gibi agrega üretimimizde de ilk önceliğimiz kalitedir. Süreçte IT departmanımız tarafından tesis duruşlarımız ve kalite değerlendirmeleri düzenli olarak online raporlanmakta ve ilgili departmanımıza iletilmektedir. Kayda alınan tüm duruşlar ve kalite değerlendirmeleri, alanlarında uzman olan mühendislerimiz tarafından analiz edilerek anında müdahale sağlanabilmektedir. İş makinalarımız ve kamyonlarımız araç takip cihazları ile sürekli kontrol edilerek, araç ve personel performanslarımız değerlendirilmektedir.