İstanbul’da yapılan “Madencilik, Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) ve Finansman” başlıklı fuarda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mithat Cansız, hedeflerinde Türkiye’nin 2023 yılında 50 ton altın üretim kapasitesine ulaşması olduğunu söyledi. 2000 yılına dek Türkiye’de altın üretiminin olmadığını da hatırlatan Cansız, bu rakamın 2013’te 33,5 tonla rekor seviyesine, 2017 yılında ise 27,1 tona ulaştığını anlattı. Konuyla ilgili açıklama yapan Niziplioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Niziplioğlu ise “Tetis kuşağı üzerinde bulunan bir ülke olarak Türkiye’nin çok yüksek altın potansiyeli var.” dedi.

MADENLERİN YÜZDE 70’İ TÜRKİYE’DE

Dünyada 90 çeşit madenin ticarete konu edildiğini belirten Cansız, bahsi geçen bu madenlerden 70'inin Türkiye'de çıkarılabildiğini vurguladı. “Türkiye, maden çeşitliliği açısından dünyada 10. sıradadır.” diyen Cansız, hali hazırda Türkiye’de 14 milyon hektarlık arazide 17 bin ruhsat üzerinden madencilik faaliyetlerinin yürütüldüğüne de dikkat çekti.

POTANSİYEL YÜKSEK

UMREK'in Türkiye'nin yer altı zenginliklerini belirli bir disiplin içerisinde tespit ettiğini dile getiren Niziplioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Niziplioğlu, tespit edilen bu yeraltı zenginliklerinin uluslararası standartlarda olduğunun gösterilmesinin önemine de vurgu yaptı. Türkiye'deki doğal taş ve altın üretimine de vurgu yapan Niziplioğlu, altın madeninin önemli bir konu olduğunun altını çizdi. Tetis kuşağı üzerinde bulunan Türkiye’nin yüksek bir altın potansiyeline sahip olduğunu belirten Niziplioğlu, “Bu potansiyellerin değerlendirilmesi gerek.” dedi. Türkiye'deki altın ihtiyacının üretimle karşılanabileceğini ifade eden Niziplioğlu, bu konunun kendileri ve tüm yatırımcılar için UMREK ile başladığına değindi. Önceleri üniversitelerin onayıyla aldıkları örnekleri kimsenin kabul etmediğini söyleyen Niziplioğlu, kendilerinin de bu sebepten dolayı bahsi geçen örnekleri yatırım olarak iletemediklerini söyledi. Şimdilerde yeni bir oluşumun olduğunu söyleyen Niziplioğlu, sermaye piyasaları olarak altın konusunda halka arzlar gelebileceğini belirtti. Niziplioğlu ayrıca gayrimenkul yatırım ortaklığı tarzı maden yatırım ortaklıklarının olabileceğini de kaydetti.

REZERVİN YÜZDE 50’Sİ TÜRKİYE’DE

Türkiye'de metalik madenler derecesinde doğal taş madenlerine de değinilmesi gerektiğini vurgulayan Niziplioğlu, Türkiye’de 176 çeşit mermer olmasına karşın mermerin gelir olarak da maden olarak da kabul edilmediğine dikkat çekti. Dünyadaki mermer rezervinin yüzde 50'sinin Türkiye'de olduğunu anlatan Niziplioğlu, “Mermeri ülkece bir değer olarak algılamalıyız.” dedi. Mermere üvey evlat muamelesi yapıldığını söyleyen Niziplioğlu, bunun nedenini anlayamadığını da sözlerine ekledi. Niziplioğlu son olarak “Türkiye olarak mermeri işleyip, son kullanıcıya ulaştırabilir konuma gelirsek 10 milyarlarca dolar gelir elde edebiliriz.” dedi.