OTES İş Geliştirme Uzmanı Fulya Atalay, yakın dönem iş gündemlerini ve katılım gösterdikleri Robot Yatırımları Zirvesi’nde sunacakları çözümleri detayları ile paylaştı. 

OTES’in yapılanmasını ve yakın dönem iş gündeminizi anlatmanızı rica ediyoruz. 

Firmamız endüstriyel görüntü işleme ve robotik alanında faaliyet göstermekte. Yakın dönem iş gündemimizde, 3 boyutlu kamera, kolaboratif robot ve 2 boyutlu görüntü işleme yazılımı ürünlerimizin tanıtım faaliyetlerini gerçekleştirmek var. Ayrıca ilerleyen zamanlarda, bu ürünlerimiz ile ilgili iş yapacağımız sistem entegratör ve bayiilere eğitimler düzenleyeceğiz. Ayrıca bu ürünlerin tanıtımı ile ilgili seminerleri yıl sonuna kadar düzenlemek de iş gündemimizde yer alıyor.

Hangi kolaboratif robot markası ve çeşitleriyle hangi uygulamalarda öne çıkıyorsunuz? Piyasadaki mevcut markalara göre bu ürün grubunda nasıl ayrışıyorsunuz?  

Kolaboratif robotta ELITE Robot isimli firmanın kolaboratif robotlarının satışını yapıp, teknik desteğini veriyoruz. Uygulamalarımızı ELITE’in EC serisi kolaboratif robotlarıyla gerçekleştiriyoruz. Kısa bir süre önce ELITE Robot, CS serisini tanıttı. İlerleyen zamanlarda bu seri ile de satış gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Kolaboratif robotta, bin-picking, paletleme, palet bozma ve montaj hattı entegrasyonu alanındaki uygulamalarımız ile öne çıkmaktayız. Piyasadaki mevcut markalardan farklı olarak, kolaboratif robotlarımızda, ethernet ve profinet arayüzleri standart olarak robotların üzerinde bulunuyor. Ayrıca diğer ürünlerimizde olduğu gibi, kolaboratif robotlarımızın ürün teknik desteği alanında da müşterimize çok hızlı geri dönüş sağlamaktayız. Hem firmamız hem de üretici firma ELITE her türlü soru ve desteğe en kısa sürede cevap veriyor. 

Günümüz dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0 dünyasında kolaboratif robotlar üretime nasıl bir güç katıyor?  5G bu robotlarla birlikte ne gibi senaryoları üretim dünyasına sunabilecek? 

Pandemiyle birlikte tüm dünya olarak hızlı bir dijital dönüşüm sürecine girdik. Sektörler de bu dönüşüme farklı senaryolarla ayak uydurdu. Yapılan araştırmalar sonucunda, kolaboratif robot entegre edilen istasyonların, kolaboratif robot entegre edilmeyen istasyonlara kıyasla işlem süresinin daha kısa sürdüğü ortaya çıkmıştır. Bu da üretimde verimliliğin fazlasıyla artmasını sağlar. Ayrıca kolaboratif robot entegre edilen istasyonlarda oluşabilecek zararlar da en aza indirgenir ve bu sayede iş güvenliği de artmaktadır. 5G ile kolaboratif robotlarla daha esnek uygulama alanları ortaya çıkacak. Ayrıca esnek otomasyon aracı olarak kolaboratif robotlar daha fazla önem kazanacak. 5G ile cihazlar arasındaki etkileşim yüksek ölçüde artacak. Bu etkileşimin artmasıyla birlikte, üretim sektöründe en zorlu senaryolarda bile verimlilik en üst seviyelerde olacaktır. 

Robotların eli ayağı konumundaki gripper çözümlerinizi ve bu çözümlerin öne çıktığı uygulama alanlarını paylaşır mısınız? Bu gripper’lar uygulamalara ne tür avantajlar ve verimlilikler sağlıyor? Seçiminde hangi kritik faktörler öne çıkıyor? 

Gripper’da DH Robotics ürünlerini satıyoruz. DH Robotics gripper’ların en önemli özelliği elektrikli olmaları. Ayrıca tork ve pozisyon değerleriş kolaylıkla ayarlanabiliyor. Bu gripper’lar son derece güvenilir ve elektrikli olmaları sebebiyle de son derece kararlı çalışabilmektedir. Hava ile çalışan gripper’larda aynı kararlılık seviyesi mevcut değil. Gripper’larımız tutulması zor olan parçaları  (örneğin yumurta, cam parça v.b) tutma uygulamalarında, sahip olduğu yüksek teknoloji sayesinde son derece başarılıdır. 

BEYAZ ET SEKTÖRÜNE ROBOT ENTEGRE EDEN İLK ŞİRKET BEYAZ ET SEKTÖRÜNE ROBOT ENTEGRE EDEN İLK ŞİRKET
Robotik Sistemlerinizle birlikte hangi görsel denetim sistemlerini pazara sunuyorsunuz?  Bu sistemlerin seçiminde hangi uygulama şartları öne çıkıyor? Siz müşterilerinize bu süreçte ne tür hizmetler veriyorsunuz?

Görsel denetim sistemlerinde Zebra Aurora Vision 2D kamera yazılımı ve Mech-Mind 3 boyutlu görüntü işleme sistemlerini pazara sunuyoruz. Mech-Mind görüntü işleme sistemlerinin arasında 3D kamera, yapay görme yazılımı, çevrimdışı derin öğrenme ve robot programlama ortamı yer almakta. Bu sistemler bin-picking, montaj, paletleme ve palet bozma gibi uygulamalarda kullanılıyor. Zebra Aurora Vision 2D kamera yazılımı ise genellikle özellik ve anormali tespiti, OCR (optik karakter tanıma), karekod/barkod okuma, ölçüm gibi uygulamalarda kullanılıyor. Biz bu süreçte müşterilerimizin ihtiyaçlarını anlayarak, senaryolarına uygun ürünün satışını gerçekleştiriyoruz. Ayrıca satış sonrası destek ve ürün teknik eğitimi kısmında da müşterilerimize birebir hizmet veriyoruz. 

İlk kez robotlu sistem yatırımı yapacak firmalara önerileriniz neler?

İlk kez robotlu sistem yatırımı yapacak firmalara önerilerim; ihtiyaçlarını ve uygulama yapılacak senaryoyu netleştirmeleri ve yapacakları robotlu sistem yatırımının, geri dönüş süresini detaylıca analiz ederek, bu analizleri sonucunda hareket etmeleri. 

2022 yılında şirketiniz için ne tür hedefler koydunuz? 

2022 yılında şirketimiz için koyduğumuz en önemli hedeflerimizden birisi; 2D, 3D kamera çözümleri ve kolaboratif robotlarla ilgili gerçekleştireceğimiz pazarlama faaliyetlerini belli bir seviyeye getirerek bu ürünlerin tanınırlığını artırmak. Ve aynı zamanda bu ürünlerin tanıtımlarını müşterilere yapmak.