Değerli Endüstri Medya okurları, bu makalemde sizlere 2021 yılında otomotiv sektöründe yaşanılması muhtemel gelişmeleri ve yılın ilk çeyreğinden başlayarak, yıl sonuna kadar süregelecek olan senaryoları aktaracağım.

2019 YILI VE 2020 YILLARI, OTOMOTİV SEKTÖRÜ İÇİN OLDUKÇA ZORLAYICI YILLARDI

Ülkemizde otomotiv sektörü için 2019 yılının hiç hatırlanmak istenmeyecek kadar zor bir dönem olarak adlandırılabileceğini söyleyebilirim. Döviz kuru dalgalanmasına paralel olarak yükselen fiyatlar ve diğer gelişmeler otomotiv sektörünü oldukça zor bir döneme itmiş ve 2019 yılının son çeyreği gerçekten de oldukça zorlu geçmişti. Yılın genelinde satışların düşük gitmesi ve yıl sonu kampanyalarının yaşanan durgunluğu ateşleyememesi üzerine, 2020 yılı için yapılan planlamalarda tüm markalar ihtiyatlı davrandı ve 2020 yılı fabrika siparişlerini oldukça düşürdüler. 2020 yılı için alınan bu planlama aksiyonu da, geçtiğimiz yıl tüm markaların genelinde stok sıkıntısı yaşamasına ortam hazırlamış oldu.

2020 YILI BAŞINDAN ÇOK DAHA FARKLI BİR DÖNEMDEYİZ

2019 yılının otomotiv sektörü için oldukça durağan geçmesi ve 2020 yılı için yapılan planlamalarda siparişlerin düşük tutulmasının üzerine bir de Şubat ayı sonu itibariyle hayatımıza giren pandemi eklenince, sektör tam bir kaosun içine doğru süreklenmeye başlamış oldu. Birçok marka fabrikalarında üretime ara verdi. 2020 yılının ilk çeyreğinde döviz kurlarının sürekli değişken olması, yılbaşının hemen ardından fiyatlara artış yönünde yansımıştı. Yansımıştı ama, ortada satın alınabilecek araçlar da maalesef yoktu. Yaşanan bu durum da ikinci el otomobil fiyatlarının bir anda yükselmesine neden oldu. Yıl sonuna doğru stokların yavaş yavaş gelmesiyle birlikte, 2020 yılının sonuna gelindiğinde faizlerin yüksek olmasına rağmen düşük faizli, hatta “%0” faiz kampanyalı araçları görmeye başladık. Ağustos ayında ÖTV diliminde ortaya çıkan yukarı yönlü tabir edebileceğimiz değişiklik, özellikle C ve D segmentindeki birçok aracın satılabilirliğini derinden etkilemiş oldu. Ancak 2021 yılına baktığımızda, bu tablonun değişime uğramaya başladığını da gözlemliyoruz.

2021 YILI OCAK VE ŞUBAT AYI HAREKETLİ GEÇİYOR

Birçok markanın pandemi sebebiyle üretime ara vermesinin ardından bulundukları pazardaki yerlerini sağlamlaştırmak ve yeni araçlarını piyasaya sürme isteğinde olması, yeni yılın otomotiv sektörü yönünden hareketli geçmesine zemin hazırlamış oldu. 2019 yılı sonrasında 2020 yılı için yapılan yanlış planlamayı, 2021 yılında düzeltmek isteyen markalar ve markaların yöneticileri, maalesef pazarı net bir şekilde okuyamadıklarından birçok modelde bu defa da stok fazlasına geçmiş oldular. Bu sebeple de, Şubat ayına girmemize rağmen 2020 yılının son günlerden daha avantajlı ve agresif  kampanyaları birçok markada gözlemliyoruz.

ŞUBAT/MART AYINDA YENİ VE MAKYAJLI MODELLER PAZARA GİRİYOR

Birçok marka mevcut modellerinin yeni veya makyajlı kasalarını getirmeye, Şubat/Mart ayı itibariyle de bu modelleri tüketicilerin beğenisine sunmaya başladı. Aslında bu noktadaki en büyük avantajın tüketiciler nezdinde C ve D segment otomobillerdeki fiyatların düşmesi olduğunu söyleyebiliriz. 2020 yılı son çeyreği ve 2021 ilk çeyreği için markaların fabrikalara geçtiği siparişlerin ardından tüm markaların ellerinde oldukça fazla sayıda otomobil olduğu göze çarparken, 2021 yılının ilk çeyreği sonunda yeni yıla ait modellerin de satışa hazır hale gelecek olması, 2020 yılına ait olan modellerin bir an evvel satılması gerekliliğini ortaya koyuyor. Bu durumun da, tüketiciler için net bir avantaja dönüştüğünü gözlemliyoruz.

FAİZLER YÜKSELİRKEN, OTOMOBİL KREDİ FAİZLERİ DÜŞÜYOR

Satışları hareketlendirme adına markalar birbiri ardına pazarı hareketlendirmeye çalışıyor. İlk çeyrekte stokların erimemesi, ikinci ve üçüncü çeyrekte bütün satış stratejilerinin başa dönmesine yol açabilir. Şu an için döviz kurlarının düşük seviyelerde seyretmesiyle birlikte sunulan düşük ve “0” faizli krediler ile özellikle C ve D segment modellerin satışların hareketlenmesi beklenirken, ÖTV artışının görüldüğü Ağustos ayındaki fiyatların yakalanmasına gayret ediliyor.

İKİNCİ EL OTOMOBİL FİYATLARINDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

2020 yılı sonu itibariyle sıfır otomobillerin stok problemlerinin giderilmesi ve satışları destekleyen kampanyalar, bir anda ikinci el otomobillerin fiyatlarını aşağıya çekti. Hatta düşüş o kadar sert oldu ki, şu an için ikinci el otomobil piyasasında dal kıpırdamıyor denilebilir. Sıfır otomobillerin fiyatlarının geri çekilmesi ve stok problemlerinin giderilmesi, ikinci el piyasasında yer alan otomobillerin gerçek fiyatlara oturmasına da zemin hazırlamış oldu.

2021 YILINDA DEĞİŞİM RÜZGARI

Otomobil üreticilerinin modellerine göz attığımızda, 2020 yılı sonu ile birlikte modellerin tümünde geliştirilmiş birçok özelliğin neredeyse standart donanımlar ile sunulduğunu görüyoruz. İç tasarımdaki ambiyans aydınlatmadan hayalet ekrana, dış tasarımda LED farlardan 360 kameralara kadar birçok özellik neredeyse standart donanımlarla sunulmaya başlandı. Hal böyle olunca yeni model otomobillerin konforunda ve sürüş deneyiminde gözle görülür bir artış yaşandığı anlaşılıyor.

HİBRİT VE ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLER

Daha önceki makalemde sizlere bahsettiğim tam elektrikli otomobiller ve kısaca değindiğim hibrit otomobiller 2021 yılı itibariyle çokça konuşulacak. Elektrikli otomobil mantığının çokça dile getirilmesi ve özellikle Tesla etkisiyle, kullanıcılar elektrikli otomobil deneyimini yaşamadan, mantıklarında kabul etmeye başladı. Aslında bu durum yakın bir zamanda bizlere bambaşka bir otomotiv sektörünün önümüzdeki yıllarda bizi karşılayacağını da söylüyor diyebiliriz.

ACELE ETMEYİN, AMA FIRSATLARI DA KAÇIRMAYIN

Teknoloji inanılmaz derecede bir hızla sürekli gelişiyor ve toplumlar bu gelişmeyi adeta sömürerek, çok hızlı bir şekilde tüketiyor. Bu sebeple ihtiyacınız olmayanı almak için kesinlikle kendinizi zorlamamanızı tavsiye ederken, ihtiyacınız olması halinde hızlı hareket etmeden, otomotiv dünyasındaki gelişmeleri de göz önüne alarak, aklınıza yatan modeli kendinize seçmenizin önemini bir defa daha vurgulamak istiyorum. Kesinlikle başkalarının etkisi altında kalmadan, kendinize uygun olduğunu düşündüğünüz modelde karar kılmanız, hem ilerleyen yıllar için hem de sürüş esnasında sizlere çok daha fazla keyif verecektir.

Bu makalemde siz değerli Endüstri Medya okurlarına, 2021 yılı otomotiv dünyasında ülkemizde yaşanabilecek gelişmeleri, merak edilen detayları ve önümüzdeki dönemde bize getireceklerini bazı bilgiler ışığında ve örneklerle aktarmak istedim. Sizler için özel olarak kaleme alacağım yeni makalemde bir araya gelmek üzere, hepinizin teknolojiyle dolu sağlıklı günler geçirmesini dilerim.