Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyeli içinde en önemli yeri tutan hidrolik kaynaklarımızın teorik hidroelektrik potansiyeli 433 milyar kWh olup teknik olarak değerlendirilebilir potansiyel 216 milyar kWh ve ekonomik hidroelektrik enerji potansiyel 140 milyar kWh/yıl'dır. Türkiye, enerji sektöründe rekabete dayalı yatırım ortamının geliştirilmesi ve şeffaf bir piyasa yapısının oluşturulması yönünde adımlar atmaya devam etmektedir. Öyle ki Türkiye’de hidroelektrik santral (HES) yapmak üzere 2016 yılı sonunda 26.678 MW'lık 594 santral lisans almıştır. 2016 yılı sonu itibariyle, işletmede bulunan lisanslı ve lisanssız 597 adet HES ile 26.681 MW'lık kurulu güce ve toplam kurulu gücün yaklaşık yüzde 34'üne karşılık gelmektedir. 2016 yılında elektrik üretimimizin, yüzde 24,7'si hidrolikten elde edilmiştir.

2017 yılında HES projelerine önem verilmeye devam etti ve sektörün lider isimleri projelerini teker teker devreye almaya başladı. ST Elektrik Enerji Dergisi’nin bu ayki konuğu ise Enerjisa’nın Adana’da devreye aldığı Doğançay HES projesi oldu. Projenin fizibilite sürecini ve teknik detaylarını kapsamlı bir şekilde anlatan Enerjisa’nın CEO’su Kıvanç Zaimler, “Enerjisa, Doğançay’da devreye giren hidroelektrik santrali ile yerli ve yenilenebilir enerji portföyünü büyütüyor. Enerjisa’nın 62 megavat kurulu güce sahip Doğançay regülatörü ve hidroelektrik santrali devreye alındı. 270 milyon liralık yatırımla kurulan Doğançay Hidroelektrik Santrali yılda 169 gigavat saatlik elektrik üretecek” diyor ve yılda 50 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacaklarını sözlerine ekliyor. Enerjisa’nın yeni dönem hedeflerini de konuştuğumuz Zaimler, sektörle ilgili önemli açıklamalarda da bulunuyor. 

Enerji verimliliği ve enerji tasarrufu konusunda önemli çalışmalara imza atan fabrikalar, kendi elektriğini üretmek için yatırımları fırsata çeviriyor. Fabrikaların gündeminde ise kojenerasyon yatırımları yer alıyor.

Yenilenebilir enerji kaynakları alanında yaşanan yeni gelişmeleri ve yatırımları mercek altına aldığımız ST Elektrik Enerji Dergisi’ni keyifle okumanız dileğiyle…