HaberOrtak

Yeni İhale Düzenlemesi Sanayiciyi Zorlayacak

PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz: "Yerli hammadde zorunluluğu sanayiciyi kamu ihalelerinden dışlayabilir."

1 Ocak 2025 itibarıyla hazırlanan yeni yönetmelikle, “yerli malı belgesi” almak için yerli hammadde kullanımının belgelenmesi zorunlu hale getirildi. Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, bu düzenlemenin yerli üreticiler için ciddi sıkıntılara yol açabileceği hakkında uyarıda bulundu.,

HAMMADDEDE YÜZDE 85 DIŞA BAĞIMLI BİR SEKTÖR

Yeni yönetmelikle birlikte kamu ihalelerine katılmak isteyen firmaların yalnızca Türkiye’de üretim yapmaları artık yeterli olmayacak; üretimde kullandıkları hammaddenin de yerli olduğunu belgelemeleri gerekecek. PLASFED Başkanı Karadeniz, getirilen bu şartın özellikle plastik sektöründe uygulanabilir olmadığını belirterek, "Plastik sektörü, hammaddede yüzde 85 oranında dışa bağımlı bir sektördür. Hatta bazı mühendislik plastiklerinde bu oran yüzde 100’ü buluyor. Bu nedenle yerli üretim şartı, sektörümüzü ciddi şekilde zorlayabilir" açıklamasında bulundu.

Plastik sanayinde kullanılan hammaddelerin büyük bölümünün ithal edildiğine dikkat çeken Karadeniz, “Mühendislik plastiklerinde yerli üretim oranı yok denecek kadar az. Petrokimya sektöründe Türkiye’nin en büyük oyuncusu olan Petkim dahi, sektör ihtiyacının sadece yüzde 10-15’ini karşılayabiliyor. Kaldı ki büyük üreticiler, tedarik süreleri ve teslimat problemleri nedeniyle Petkim’le çalışmakta zorlanıyor. Bu koşullarda firmalardan yerli hammadde kullanımı ispatı istenmesi, Türk sanayicisinin kamu dahil birçok ihaleye erişimini ciddi biçimde kısıtlayabilir.” şeklinde konuştu.

“SANAYİCİ GERÇEKLERİNE UYGUN POLİTİKALAR ŞART”

Karadeniz, düzenlemenin iyi niyet ile hazırlandığını ancak uygulamada sektör gerçeklerine uygun hale getirilmediği takdirde sanayiciyi mağdur edebileceğini söyledi. Yönetmeliğin “esaslara” dair kısmının henüz netleşmediğini de ifade eden PLASFED başkanı, ilgili bakanlıklarla görüşmelerin ve istişarelerin sürdüğünü söyledi.
Sanayicinin kamu alımlarına katılımının zorlaştırılmasının üretim kapasitesini ve istihdamı olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Karadeniz, “Yerli üretimi teşvik edecek politikalar elbette önemlidir, ancak bu teşvikler reel piyasa koşulları ve üretim altyapısı dikkate alınarak hayata geçirilmelidir. Yerli üreticinin hammaddesinin de yerli olduğunu ispatlamak zorunluluğu, ülkemizde yetersiz hammadde üretimi nedeniyle, üretimi daha da zorlaştıran bir unsur olabilecektir” şeklinde konuştu.

“UYGULAMADA MAĞDURİYET RİSKİ”

Yeni düzenlemenin etkilerine dair örnek de veren Karadeniz, şu uyarıda da bulundu: “Bir belediye, kimsesiz çocuklar için oyuncak ya da puzzle türü ürünler almak üzere bir kamu ihalesi açabilir. Yerli üretim yapan bir firma, üretim yaptığı ürünün hammaddesinin menşei nedeniyle bu ihaleye katılamayabilir. Bu hem kamu hizmetinde aksamaya hem de sanayicinin mağduriyetine yol açabilir.”

Çatı kuruluş PLASFED başkanı, sektörün karşı karşıya kaldığı sorunlara dikkat çekmeye, çözüm önerileri sunmaya ve ilgili kurumlarla iş birliği içinde çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.