Endüstri 4.0 Uygulamaları

trexDCAS, üretim kültürünün oluşmasına katkı sunuyor

trexAKADEMİ tarafından Bursa Hilton Convention Center’da gerçekleştirilen ‘Fabrikanı Keşfet” organizasyonunda konuşan UKS Üçler Kelepçe Süreç Geliştirme Uzmanı Enes Karakaşlı, ‘Sac Şekillendirmede MES Uygulaması’nı katılımcılarla paylaştı. Veri toplama projesi kapsamında üretim kayıtları, ıskarta kayıtları ve duruş kayıtlarının toplandığını, artık tüm duruş süreçlerinin fabrika içi ya da dışından kontrol edilebildiğini söyledi. Enes Karakaşlı, kayıp buzdağlarını tespit ederek 1 yıl içinde yüzde 10’luk verimlilik artışı sağladıklarını, sahadan veri toplama web uygulaması ile anlık müdahalenin mümkün hale geldiğini, fabrikada üretim kültürünü oluşturduklarını söyledi. 

“MES ile Ne Kazandık?” konulu sunumunda ise ARIKAN Otomotiv Genel Müdürü Ahmet Arıkan, en başta üretimi planlayamadıkları için MES’e başvurduklarını, bitmiş ürün ve hammalzeme stoklarına hakim olsalar da proje öncesinde yarı mamul stoklarına hakim olamadıklarını söyledi. TrexDCAS ile birlikte online veri toplama projesine başladıklarında aslında üretimde verimsiz olduklarını ve OOE’leri kendi hedeflerine göre uydurduklarını tespit ettiklerini açıklayan Arıkan, TrexDCAS sayesinde tüm problemleri detaylıca görebildiklerini vurguladı. 

OEE'LERDE ÖNEMLİ ARTIŞ SAĞLIYOR

NSK Group MES Sistemleri Proje Lideri Yasin Yavuz ise konuşmasında, “Talaşlı imalatta MES uygulaması” konulu bir sunum yaparak, fabrikada, TrexDCAS öncesi kapasite kullanım oranlarının yüzde 50’ler de iken, proje sonrası bu oranın yüzde 68’lere yükseldiğini açıkladı. Bu artışlarla birlikte ek makina yatırımlarına gerek kalmadığını ve 3 vardiyadan 2 vardiyalı üretime geçtiklerini de sözlerine ekledi. 


“Kauçuk ve Vulkanizasyonda MES Sistemleri”, Vibracoustic Mes Proje lideri Cem Burak Timur tarafından ele alınırken, REGATA Danışmanlık Genel Müdürü Merve Efe ise “MES Sistemlerinde Devlet Teşvik Alternatifleri ve Süreçlerini” anlattı.