Enerjisini Üreten Fabrikalar

RES Projelerinin akıllı tesis yönetiminde 4 aşamaya dikkat edilmeli

RES Anatolia Genel Müdürü Güray Erol, rüzgar enerji santrallerinin hem Türkiye ekonomisine hem de çevre korunmasına olan katkılarını anlattı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının karbon emisyonun azaltılması konusunda çok önemli bir etken olduğunu söyleyen Erol, TÜREB adına dijitalleşen dünyadaki RES projelerinin etkisini şu sözlerle anlattı: “Dijitalleşme dediğimiz zaman Endüstri 1.0’dan 4.0’a doğru geçişlere bakmak gerekiyor. Elektrik enerjisi Endüstri 2.0’la hayatımıza bir daha çıkmamak üzere girmiş oldu. Tüm altyapı tesislerinde, fiziki sistemlerin dijital yönetimi “Akıllı Tesis Yönetimi” başlığı altında incelenirken, yenilenebilir enerji de de maliyetleri azaltarak karlılığı artırmak için son yıllarda aktif olarak kullanılmaya başlandı. Santrallerde sistemin işleyişi her an takip edilebiliyor, üretim kontrolü kaydı anali hakkında çok raporlama yapılabiliyor, arıza tespit yapılabilir ve bu sayede zaman ve iş gücü anlamında kazanç sağlanıyor.” dedi. 

AKILLI TESİS YÖNETİMİNDE 4 ÖNEMLİ AŞAMA 

RES Projelerinin akıllı tesis yönetiminde izleme ve raporlama, proje yönetimi, finansal ve mühendislik olmak üzere 4 önemli aşamanın olduğunu belirten Erol, detayları şu şekilde dile getirdi: “İzleme kısmında online canlı erişim, arıza tespiti ve giderilmesi ile müşteri yönetimi doğru kurulması gerekiyor. Proje yönetiminde saha, yüklenici, tesis, ana kompanent bakımları ve paydaş ilişkileri yönetimi sağlamak gerekiyor. Finansal ve ticari kısımda bilhassa nakit akışı olmak üzere muhasebe, bütçeleme, finansmana uygunluk ve enerji ticareti optimizasyonu yönetimi gerekiyor. 

Akıllı tesis yönetimi ile; 

•    Yenilenebilir enerji yatırım maliyetleri düştükçe bu santraller en ucuz elektrik üretim kaynakları haline gelmiştir. 
•    Bu rekabet sonucunda birçok ülkede destekleme mekanizmaları ortadan kalmış ve serbest piyasa koşullarında rekabet edebilmesi gereken projeler haline gelmiştir. 
•    Rekabet dolayısıyla geliştiriciler, yatırımcılar, EPC şirketleri gibi tüm paydaşlar her kalemde optimizasyon esaslı çalışmaktadır. 
•    Akıllı tesis yönetimi de bu değişimin bir parçasıdır ve artık sadece tesis yönetmek değil akıllı şekilde yönetmelidir.