Endüstri 4.0 Uygulamaları

MEXT'te Dijital Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Konuşuldu

DİSÜDER (Dijital ve Sürdürülebilir Gelecek Derneği) ve MEXT Teknoloji Merkezi iş birliğiyle İkiz Dönüşüm Çalıştayı MEXT Teknoloji Merkezi'nde düzenlendi.

DİSÜDER (Dijital ve Sürdürülebilir Gelecek Derneği) ve MEXT Teknoloji Merkezi iş birliğiyle İkiz Dönüşüm Çalıştayı dün MEXT Teknoloji Merkezi'nde düzenlendi. Dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik odağında gerçekleştirilen bu çalıştayda, sektör temsilcileri bir çatı altında toplanarak önemli paylaşımlar gerçekleştirdi.

MEXT ve DİSÜDER'in açılış konuşmalarıyla başlayan program, yuvarlak masa çalışmalarıyla devam etti. Bu oturumlar sektörler arası iş birliği geliştirmek, ortak ihtiyaçları belirlemek ve çözüm önerileri üretmek için güçlü bir platform sundu. Ardından katılımcılarla Endüstri 4.0 standartlarında çalışan dijital fabrika gezisi gerçekleştirildi.

HAZIRLANAN RAPOR BASINA SUNULACAK

DİSÜDER Başkanı Dr. Adem Kayar, bu organizasyonun önemini şu sözlerle anlattı: "MEXT ve DİSÜDER olarak İkiz Dönüşüm adı altında bir çalıştay düzenledik. Bu çalıştayda hem dijital dönüşüm hem de sürdürülebilirlik ile ilgili yapmış olduğumuz çalışmaları bir ekosistem oluşturarak hayata geçirdik. Çalıştayın sonunda ortaya çıkacak raporu da basınla paylaşacağız. İlkini gerçekleştirdiğimiz olduğumuz çalıştayın ülkemize ve geleceğimize katkı sağlamasını umuyorum."

DİSÜDER Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Doğan ise çalıştaya ilişkin düşüncelerini şu sözlerle paylaştı: "Bugün burada DİSÜDER ve MEXT iş birliği ile Sektörler Arası İkiz Dönüşüm Çalıştayı gerçekleştiriyoruz. Sektörde dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik konularında uzman olan ve Türkiye'nin önde gelen firmalarında çalışan katılımcılarımız buraya gelerek, kendileri için hazırlanmış olan oturumlarda bulunuyorlar. Oturumlarda hem açık uçlu sorularımız hem de çoktan seçmeli sorular bulunuyor. Bu sayede hem sektörün mevcut durumu hem de ikiz dönüşüm noktasında yaşanan zorlukları tespit etmeye çalışıyoruz. Grup çalışmaları olarak planlanan bu çalışmalarda, katılımcılarımız farklı sektörlerin farklı firmaların da içgörülerini görerek aslında zengin bir kazanım sağlıyorlar. Oturumumuzun bir tarafı zorluklar bir tarafı çözüm önerileri şeklinde gidiyor. Bu oturumları bitirdikten sonra dünyanın en büyük teknoloji merkezi olan tesisi geziyor olacağız. Çalıştayın ardından sonuç raporunu çıkarıyor olacağız. Bu çıktı haziran ayında yapmayı planladığımız zirvede yayımlanacak. Bu ve benzeri etkinliklerin devamını da önümüzdeki dönemlerde yapmayı düşünüyoruz."

DİSÜDER Kurucu Üyesi ve Saymanı Can Murat Kumuz ise düşüncelerini şu cümlelerle aktardı: "Bizim ülkemizde üniversiteler, devlet kurumları ve özel sektörün aynı çatı altında buluşup ortak bir vizyonla hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum. Biz bu çalıştayla hem genç üyelerimizi buraya davet ederek hem de sektör uzmanlarını etkinliğin organizatörü olarak konumlandırarak burada ortak bir vizyon belirleyip devamında bunu devlet yetkililerine ulaştırabilmeyi hedefliyoruz. Bu çalıştayın sonuç raporunu devletin ilgili kurumlarına ulaştırarak sanayinin gelişmesi için, dijitalleşmesi ve sürdürülebilir ekonomiye dahil olması için neler yapılması gerektiğini bir rapor olarak sunuyor olacağız. Bu anlamda hayata geçirdiğimiz etkinlik çok kıymetli."

DİSÜDER Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Hırçın ise şöyle konuştu: "DİSÜDER'in bu etkinlikteki amacı Ankara'da yapılacak olan büyük organizasyon için bir rapor hazırlamaktı. İlk yola çıkışımızda sektörleri birbirinden ayırarak, sektörlerin birbiri arasındaki hem dijitalleşme hem de sürdürülebilirlik açısından farklarını analiz etmekti. Tabii ki bambaşka sektörlerden bu kadar insanı bir araya getirmek kolay değil. O yüzden bu yaklaşık 50 kişi bir aradayız. Sektörleri ayırmadan bir arada topladık. Bu sayede elimizde konsolide bir şekilde bilgi oluştu. Bunların raporunu hazırlayacağız. Bu raporu hazırlayacak ekipte yer alıyorum bende. Bu raporu Ankara'da geniş bir kitleye sunacağız."

GENÇLERİN GÖZÜNDEN İKİZ DÖNÜŞÜM ÇALIŞTAYI

Genç üyelerine de kapılarını sonuna kadar DİSÜDER'in öğrencileri de etkinlikte bulunmaktaydı. Dijital dönüşüme ve sürdürülebilirliğe ilişkin kazanımlarda bulunduklarını söyleyen bir genç üye Miray Deli düşüncelerini şöyle aktardı: "Bir DİSÜDER Genç Üye'si olarak çalıştayda edindiğim bilgiler arasında sektörlerin zorlukları ve faydaları ve nasıl geliştiği oldu. Sektörler hakkında birçok bilgi edindim. Sektör seçimimde bana yardımcı olabilecek bilgiler edindim açıkçası. Dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik hakkında bilgi edindim. Organizasyonu çok başarılı bulmakla birlikte MEXT Teknoloji Merkezi'ni de çok beğendim. DİSÜDER gerçekten muhteşem bir iş çıkartmış. Tartışılan konular ve sorulan sorular herkese fayda sağlayacak şekilde."

DİSÜDER Genç Üyelerinden Sude Nur Altıntaş ise etkinliğe ilişkin görüşlerini şöyle aktardı: "Bu çalıştayda farklı sektörlerde dijitalleşme ve sürdürülebilir gelecek hakkında bilgiler edindim. Endüstri Mühendisliği öğrencisi olduğum ilçin sektörümüz çok geniş. Bu yüzden benim için sektör seçimi konusunda oldukça verimli bir çalıştay oldu diyebilirim. Harika bir organizasyondu. DİSÜDER'de genç üye olarak bulunmaktan çok mutluyum. Öğrencilik hayatıma oldukça verimli bir katkı sağlıyor"

İkiz Dönüşüm Çalıştayı sektörde bir farklılık yaratan önemli bir organizasyon olarak gerçekleşti. DİSÜDER tarafından sektöre bilinç ve kazanım sağlayacak çalışmaların ise devamının geleceği bildirildi.