Robot Yatırımları

Kaynak Robotu ile Boyahane ve Kumlama Tesisi Yatırımı Planlıyor

Beton santrallerinden beton pompalarına, kırma eleme tesislerinden çeşitli iş makinalarına kadar büyük bir ürün yelpazesine sahip olan Pi Makina’nın fabrikası üstün teknolojiyle donatıldı.  

Üretim parkurunuzda gerçekleşen üretimle ilgili genel bir bilgi alabilir miyiz? Örneğin; bir iş makinası, beton santrali… üretim prosesi hangi aşamalardan geçiyor?

Firmamızın ürettiği ürün çeşitliliği ile doğru orantılı olarak üretim prosesi de çeşitlilik göstermektedir. Müşterilerimiz için en uygun makinaları üretebilmek için yapmış olduğumuz işi en doğru şekilde yapmayı amaçlayan Pi Makina’da üretim prosesleri; Tornalama, Frezeleme, Diş Açma, Klavuz Çekme, Azdırma, Taşlama, Delik Delme, Kesme (Plazma, Oksijen, Lazer, Testere), Kaynaklı Montaj, Genel Montaj, Isıl İşlem, Kalite Kontrol’den oluşmaktadır.

Firmamızda üretim kararı iki şekilde verilmektedir. Bunlardan ilki müşteriye satışın gerçekleşmesi ile ikincisi pazarda meydana gelen talep dalgalanmalarına en kısa sürede cevap verebilmemiz için stok üretimimizdir. Stok için imalat yaparken öncelikle Pazarlama bölümünden gelen veriler ışığında üretim planı yapılır. Bu plan doğrultusunda üretilecek makinalar için ayrı ayrı iş emri açılır. Proje bölümü kendilerine bildirilen öncelik sırasına göre ilgili iş emirleri için makinaların projelerini İş Hazırlama bölümüne gönderir. Projeler İş Hazırlama bölümüne geldikten sonra artık birden fazla süreç eş zamanlı olarak ilerlemeye başlamıştır. İş hazırlama bölümü, Satın Alma malzemelerinin siparişini yapar; aynı anda imalata gönderilecek teknik resimlerin ve imalat prosesinin yer aldığı barkod çıktılarını hazırlayarak ilgili imalat-montaj bölümüne, Talaşlı İmalat bölümüne ve Parça Hazırlama bölümüne ulaştırılmasını sağlar. Satın Alma malzemeleri sipariş edildikten sonra onay süreci başlar. Öncelikle ambar stokları kontrol edilir ve ambarda mevcut olan malzemelerin siparişi iptal edilir. Onayı tamamlanan Satın Alma talepleri İkmal Müdürlüğü’ne ulaşır ve Satın Alma süreci başlar. Parça hazırlama bölümünde kumlama, kesme, bükme ve delme işlemleri yapılmaktadır. Burada işlem gören malzemeler ilgili imalat-montaj bölümüne veya işlenmek üzere Talaşlı İmalat bölümüne gönderilmektedir. Talaşlı imalatta işlenen her bir parça Kalite Kontrol Laboratuarları’nda kontrol edilerek Talaşlı İmalat ambarına gönderilir ve ilgili İmalat-Montaj bölümüne gönderilmek için burada depolanır. Burada Kalite Kontrol için bir parantez açmak gerekir. (Firmamızda Toplam Kalite Yönetimi çerçevesinde sadece bitmiş ürün kontrolü değil, imalatın her aşamasında alt bölüm kontrolleri yapılmaktadır. Barkodlarda yer alan operasyon sıralarında son operasyon daima Bölüm Kontrol’dür. Bu sayede firmamızda gerçekleştirilen her operasyon, ilgili bölümlerdeki eğitilmiş ve yetkilendirilmiş personeller tarafından kontrol edilmektedir ve meydana gelen hatalar en kısa sürede düzeltilmektedir.) Parça hazırlama, Talaşlı İmalat ambarı ve Pi ambardan gelen malzemeler ile ilgili bölümlerde imalat işlemleri gerçekleştirilir. İmalatı biten makinalar boyanmak üzere Boyahane’ye gönderilir. Daha sonra yine ilgili bölümlerde makinaların genel montajı yapılır, elektrik-tesisat işlemleri yapılır ve paketlenerek müşteriye sevk edilmek için hazır hale getirilir.

Peki, siz üretiminizi kaç metrekarelik alanda gerçekleştiriyorsunuz? Üretim hattınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Gölbaşı’nda bulunan iki fabrikamızda 150 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplam 500 bin metrekareden oluşmaktadır. Üretim hattımız bölümler arası ilişki diyagramları hazırlanarak taşıma ve bekleme sürelerini minimize edecek şekilde son teknoloji makina ve teçhizatlarsa donatılmıştır. 
 
Makina parkurunuzda belli başlı kullandığınız makinalara baktığınızda hangi firmalarla iş ortaklığınızın bulunuyor? (CNC, kaynak, kompresör, vinç, güç aktarım sistemleri, otomasyon, al aleti, kayış, konveyör, robot markaları… gibi)
CNC tezgahlarda Doosan, Cincinnati, Topper, Pitler, Matec, Zinser, Bystronic; abkant bükmede Baykal; kaynak robotları Cloos ve Kuka; kaynak makinaları Gedik ve Askaynak ile çalışmaktayız.

Kullandığınız makina bazındaki çözüm ortaklarınızın yüzde kaçı yerli, yüzde kaçı yabancı firma?

Kullandığımız CNC tezgahların ve kaynak robotlarının tamamı yabancı markalardan oluşmaktadır. Kaynak makinalarında ise yüzde 70 yerli ve yüzde 30 yabancı markalar tercih etmekteyiz.
 
Kullandığınız yerli makinaların kalitesini beğeniyor musunuz?

Kullandığımız abkant pres makinası ve kaynak makinalarının büyük çoğunluğu yerli imalattır. Bu ürünler beklentilerimizi tam olarak karşılayabilmektedir. Ancak CNC tezgahlarda yerli makinalar yeterli kalitede değillerdir.

Yerli ve yabancı makina arasında size göre ne yönde farklar var?

Bizim kullandığımız makinalar çok çeşitli olduğu için spesifik olarak farklılıklar meydana gelmektedir. Örneğin CNC tezgahlarda yerli imalat gerekli gelişimi gösterememiştir ve ihtiyaçlarımıza yanıt verememektedir. Ancak kaynak makinasında yerli imalatı tercih ederek benzer kalitede ürünü hem daha uygun fiyata alma fırsatı buluyoruz hem de yerli ekonomiye destek sağlamış oluyoruz.
 
Satın almalarınızı yaparken özellikle makina hususunda dikkat ettiğiniz en önemli kriterler nelerdir?

Fiyat, ihtiyaçlarımızı karşılama derecesi, servis ve yedek parça imkanları, garanti koşulları, performans, enerji tüketimi gibi kriterler satın alma kararlarımız etkilemektedir.
 
Satın alım sonrası bakım süreçleriniz nasıl işliyor? Makina sektörü size 7/24 hizmet sunabiliyor mu?

Garanti süresi devam eden makinalarda ilgili firmanın servis ekibi gelerek ihtiyaçlarımızı karşılamaktadır. Servis hizmetlerinde yurt içi ve yurt dışı bir problem yaşamamaktayız. Ayrıca Pi Makina’nın kendi Bakım bölümü proaktif bir yaklaşımla imalatın durumunu da dikkate alarak yıllık bakım planları hazırlamakta ve bu kontrollü bakımlarla imalatın yoğun dönemlerinde oluşacak arızaları en aza indirmeyi hedeflemektedir.

Ne sıklıkta yeni makina almaya ihtiyaç duyuyorsunuz? Makina parkurunuza yakın zamanda yatırım yapmayı düşünüyor musunuz?
Makina alımlarımız yıllara göre değişmektedir. Makina alımını, yapacağımız makinaların tipi, sektörün ihtiyacı, adet gibi unsurlar belirlemektedir. Yakın zamanda kaynak robotu, boyahane ve kumlama tesisi yatırımımız olacak.

Peki, tercihiniz yerli mi olur, yoksa yabancı mı olur?              

Firma stratejik hedefleri arasında “Her Alanda Yerlileşmek” bulunmaktadır. Bu nedenle eğer işimizi görebilecek yerli bir makina var ise kesinlikle onu tercih edebiliriz.

Yerli makina sektörü hakkında düşünceleriniz nelerdir? Ülkemiz makina sanayini nasıl buluyorsunuz?

Son yıllarda ihtiyacı karşılayacak üstün özelliklerde yerli makinalar yapılıyor ve bu da ülkemiz adına gurur verici. Fakat firmaların satış sonrası hizmetler ve servis konularına daha da eğilmesi gerektiği kanaatini taşıyorum. Devletimizin yerli üreticiye biraz daha destek vermesi gerektiğini düşünüyorum. Yerli üretime bazı teşvik destekleri sunulursa makina sektörümüzün daha da ileri seviyelere gelecektir.