Endüstri 4.0 Uygulamaları

HAUS VE TEZMAKSAN'DAN ENDÜSTRİ 4.0'DA İŞ BİRLİĞİ

Santrifüj teknolojilerinde uzmanlaşan HAUS, Tezmaksan iş birliğiyle üretim verimliliğini arttırmak ve maliyetleri azaltmak amacıyla insan kontrolünden bağımsız bir sistem devreye aldı.

HAUS, felsefesinin odağında özen yatan ve dünya çapında ileri santrifüj teknolojileri üreten bir marka. 65 yılı aşkın süredir güvenilir ve yaratıcı bilgi birikimini kuşaklardır müşterilerinin hizmetine sunarak onların koşulsuz memnuniyeti için çalışıyor. Her yeni gün daha bilgili, daha akıllı ve daha güçlü olmak için kendini geliştiren, gösterdiği özen ve sahip olduğu birikimle “fark yaratan” bir markadır. Bu anlamda trendleri takip eden, uygulayan ve hatta öncü olan bir firmadır.

Son yıllardaki dijital dönüşüm ve dijitalleşme alanındaki gerekli adımları emin adımlarla atıp bu alanda iş geliştirme yapıyor. 

“ÇÜNKÜ BİZ ÖNEMSİYORUZ”

Firma, farklı pazarlara, sektörlere ve uygulamalara yönelik santrifüj dekantör, santrifüj separatör, kontinü sistem zeytinyağı üretim tesis, turbo blowerlar, vidalı pres ve yan ekipmanlardan oluşan kapsamlı bir ürün portföyü sunuyor. Bugün; 32 bin metrekareye yayılmış son teknoloji alt yapısına sahip entegre üretim tesisinde, yılda 600 ürün üretim kapasitesi ve 500'den fazla çalışanıyla; Aydın’dan 40’ın üzerinde ülkeye ihracat yapıyor.

HAUS’un pusulası sadece ve her zaman çalışanlarının, müşterilerinin, toplumu ve insanları mutlu edecek yönü gösterir. “Çünkü biz önemsiyoruz.”

Firma, Tezmaksan iş birliğiyle hayata geçirdikleri proje ile ilgili şu bilgileri verdi:

ÜRETİM TAKİP SİSTEMİNİN ÖNEMİ

HAUS şirket misyonunun gereği olarak, Endüstri 4.0 veya Dördüncü Sanayi Devriminin birçok çağdaş otomasyon sistemini, veri alışverişlerini ve üretim teknolojilerini bünyesinde gerçekleştirmeyi hedeflerimize almıştık. 

Bilişim ve teknoloji çağı olarak adlandırabileceğimiz bu dönemde, “Dijital Dönüşüm” ve “Nesnelerin İnterneti” çözümü olarak kalite ve verimlilik artışı sağlamayı amaçladık.

HAUS Üretim Takip Sistemi, internet protokolleri ile iletişim kurabilen, insan kontrolünden bağımsız makina verilerini izleyen, yöneten ve toplanan verileri büyük veri ortamlarında analiz eden, üretim hattımızın kişiselleştirilmiş ihtiyaçlara göre optimize edilmesi sağlayan nesnelerin interneti platformudur.

DÖRT FARKLI DEPARTMAN ORTAKLAŞA ÇALIŞTI

Projeye başlarken, hazır bir paket program satın almak yerine kendi know-how kültürünü oluşturmak amacıyla şirket içinde, tamamen kendi ihtiyaç ve amaçlarına yönelik bir çözüm oluşturmak adına yola çıktık. Ancak bu tarz bir çalışmanın çok fazla gerçekleştirilmediği düşünülünce yerli veya yabancı kaynak bulmak imkansız oldu. Bu noktada Tezmaksan firmasının danışmanlığı ile projede ilerleme kaydedebildik.

Üretim parkurumuzda farklı marka tezgahların bulunması, hassas ve kaliteli bir üretim için olmazsa olmaz, ancak her markanın farklı altyapılar kullanması nedeniyle, karşılaştığımız sorunlar için zaman zaman direkt üretici firmaların yurt dışı temsilciliklerinden destek taleplerinde bulunduk.

Proje kapsamında 4 farklı departman olan IT, Metot, Proses ve İmalat birimleri ortak çalışma gerçekleştirmiştir.

TÜM MAKİNALAR İZLENİYOR, OPERATÖRLER BİLGİLENDİRİLİYOR

Projede temel amaç, 24 saatlik üretim süresinde makinaların maksimum kapasitede çalışmasını sağlayarak üretim verimliliğini arttırmak ve üretim maliyetlerini azaltmayı sağlamaktır. Bunun yanında takip sistemi ile, insan kontrolünden bağımsız makinanın üretimde olmadığı sürelerin tespit edilerek planlı veya plansız duruş olarak kayıt altına alınması ve makina alarmlarının tespit edilmesi sağlanmıştır. Şu an için iş emri eşleştirmesi sayesinde gerçek üretim süresi ile rota süresi karşılaştırılarak süre iyileştirmeleri yapılmaktadır.

Parkurda iki dev ekran ile anlık olarak tüm makinalar izlenebilmekte ve vardiya başlangıçlarında ilgilere makina durumlarını içeren bilgilendirme içerikleri çeşitli platformlardan iletilmektedir. 

BİR SONRAKİ AŞAMADA NELER HEDEFLENİYOR?

Projenin bir sonraki aşamasında, mevcut ERP yazılımı ile tam entegrasyon sağlanarak otonom ve kestirimci bakımlardan, üretim planlarının tezgahlara otomatik gönderilmesinden, otomatik satın alma süreçlerine kadar uçtan uca bir dijitalleşme sağlanacaktır.

Bu dijitalleşme ile de teknik resim, iş emri, imalat formları kağıtlarının kullanımı sıfırlanarak, çevremizi korumaya da katkı sağlanacaktır.