Depolama Çözümleri

Gıda Lojistiğine Özgü Depolama Çözümleriyle Fark Yaratıyor

Fasdat Gıda ve Lojistik Depolar Müdürü Murat Tandoğan: "Gıda sektörü depolarının yönetiminde en önemli faktör insan kaynağıdır. Çünkü üretim hem insan için hem de insan tarafından yapılmaktadır."

Fasdat, 1995 yılında kurulduğunda sadece Burger King® markasının 4 restoranına hizmet vermekteyken, bugün Burger King®, Arby’s®, Sbarro®, Popeyes®, Usta Dönerci®, Usta Pideci® ve Subway® olmak üzere 7 TAB Gıda markasının 1.500’ü aşkın restoranına hizmet veriyor. Aynı zamanda Ev Dışı Tüketim (EDT) kanalında da ortalama 1.700 otel, restoran ve kafeye hizmet veriyor. Bunun yanında Kahve Dünyası’nın depolaması ve lojistik faaliyetlerini de gerçekleştiriyor. Şirket, Burger King®, Popeyes®, Arby’s®, Sbarro®, Usta Dönerci®, Usta Pideci® ve Subway® markalarının tam tedarik zinciri yönetimini yapıyor. Ayrıca şirketin 50.000 palete ulaşan depolama kapasitesinin yaklaşık yarısını donuk ve soğuk depolar oluşturuyor.

"ÜRETİM HEM İNSAN İÇİN HEM DE İNSAN TARAFINDAN"

Fasdat Gıda ve Lojistik Depolar Müdürü Murat Tandoğan, gıda sektöründe depoların kontrolünün ve etkili yönetiminin önemine dair şunları paylaşıyor:

"Gıda sektörü depolarının yönetiminde en önemli faktör insan kaynağıdır. Çünkü üretim hem insan için hem de insan tarafından yapılmaktadır. Bu açıdan insan kaynağımızın, gıda güvenliği alanında eğitimli ve bilgili olmasına azami derecede önem veriyoruz. Bu amaçla İnsan Kaynakları Departmanımızın liderliğinde mavi ya da beyaz yaka terfi süreçlerini çeşitli sınav ve mülakatlara dayandırıyoruz. Bu değerlendirmelerde çalışanlarımızın mutlaka gıda güvenliği, soğuk zincir, FIFO, FEFO gibi gıda lojistiğinin ana bileşenlerine hakim olmalarını bekliyoruz. Gıda sektörü depolarının yönetiminde insan faktörü dışında gıda güvenliği için oluşturulmuş kontrol sistemleri çok önemli. Bu noktada depo yönetimi yazılımınızın çok iyi olması gerekiyor. Etkili ve verimli depo yönetimi için kulanım amacına uygun dizayn edilmiş depo raf sistemlerinin kullanılması gerekiyor.

Fasdat depolarında, 3-4-5 katlı karma raf sistemlerimizde depo yönetimi yazılımları ile operasyonlarımız yürütülüyor. Depolarımızda back to back raf sistemleri, drive-in raf sistemleri ve kayar raf sistemlerini bir arada kullanıyoruz. Karekod okuyuculu el terminalleri ile stok giriş ve çıkış işlemleri yapıyoruz. Tüm stok girişi, adresleme ve çıkış işlemleri
ise şirketimize özel tasarlanmış yazılımlar ile yönetiliyor."

GIDA SEKTÖRÜ DEPOLARINDA AYIRICI HUSUSLAR

Gıda sektörü depolarının nem dengesi, sıcaklık kontrolü ve raf yükseklikleri gibi bazı ayırıcı hususları bulunuyor. Bu koşullar hakkında bilgiler aktaran Tandoğan, şunları söylüyor:

"Kuru olarak tabir ettiğimiz ambient depolarımızda, neme hassasiyet gösteren bakliyat-un grubu ürünlerimizin özel cihazlarla nem oranlarını izliyoruz. Bölgesine göre gerekli görülen depolarımızda nem alıcı cihazlar kullanıyoruz. Sıcaklık kontrollü depolarımız -22 donuk, +2 chilled depolardan oluşuyor. Bu depolarımız, merkezi kontrol sistemleri
ve alarmlar ile donatılmış olup, limitlerin dışına çıkılmaması için periyodik bakım programları ile kontrol ediliyor."

Bugün herhangi bir TAB Gıda restoranında verilen siparişin içerisindeki tüm ürünlerin satın alınması, depolaması ve lojistiği Fasdat tarafından yapılıyor. Toplam 40.000 m2 alanı, alt yüklenicileri de düşünüldüğünde ortalama 850 kişilik ekibiyle Fasdat, sektöre hizmet vermeye devam ediyor.