Türkiye’nin dijital sanayi dönüşümünde yerli otomasyon çözümlerinin payı hızla artarken; Exon Robotik A.Ş., 2025 yılının ilk altı ayında toplam değeri 1 milyar TL’yi aşan proje sözleşmeleriyle sektörde dikkat çeken bir büyüme kaydetti. Firma; e-ticaret lojistiği, yedek parça depolama, tekstil ve dağıtım sektörlerine yönelik olarak geliştirdiği yapay zeka destekli otomasyon sistemleriyle operasyonel verimlilik sağlarken, veri odaklı karar mekanizmalarını da sahaya taşıdı.
“Sahaya sürdüğümüz her sistem, yalnızca otomasyonu değil; akıllı karar destek mekanizmalarını da içinde barındırıyor.” diyen Exon Robotik A.Ş. Kurucu Ortağı Kahraman Güneş, özellikle veriye dayalı lojistik optimizasyonunun önemine vurgu yaparak, “Biz üretim ya da depolama süreçlerine robot kurmakla yetinmiyoruz. Sistemlerimiz, operatör bağımlılığını azaltırken, izlenebilirlik ve anlık veri işleme kabiliyetiyle operasyonel kararları doğrudan sahada alabilir hale getiriyor.” değerlendirmesinde bulundu.
AGV, SORTER VE KONVEYÖR SİSTEMLERİNDE YERLİ TEKNOLOJİ İMZASI
Exon Robotik, 2024 yılı boyunca Türkiye genelinde birçok önemli projeyi başarıyla hayata geçirdi.
Bu projeler arasında; Aras Kargo Ankara Transfer Merkezi için kurulan uçtan uca otomasyon altyapısı, E-bebek için geliştirilen e-ticaret sorter sistemi ile tekstil sorter sistemleri, Başbuğ Oto’nun Gebze ve Gaziantep'teki tesisleri için entegre edilen yedek parça otomasyon çözümleri, LC Waikiki Pick Station projesi ve LC Waikiki Yalova depo uçtan uca otomasyon projesi, perakende ve dağıtım merkezlerinde çoklu lokasyonda kurulan teleskopik konveyör uygulamaları yer alıyor.
Tüm bu projeler, Exon Robotik’in %100 yerli yazılım altyapısı ve saha ihtiyaçlarına özel tasarlanan “terzi dikim” donanım çözümleriyle hayata geçirildi.
ENDÜSTRİ 4.0’A UYGUN KOMPLE SİSTEMLER
Exon Robotik; Konveyör Sistemleri, Robotik Otomasyon, Sorter Sistemleri, AS/RS Depolama, Işıklı Yönlendirme, Teleskopik Konveyör, Palet Asansörü ve Desi Ölçüm Hattı çözümlerini içeren geniş bir ürün gamıyla hizmet veriyor. Bu sistemler, özellikle yüksek sipariş hacmine sahip e-ticaret lojistik merkezlerinde ve yedek parça dağıtımında zaman kazancı, hata oranı düşüşü ve ölçeklenebilirlik avantajı sağlıyor.
“Mühendislik gücümüzle değil, sistem zekasıyla fark yaratıyoruz,” diyen Güneş, önümüzdeki dönem için uluslararası pazarlara odaklanacaklarını belirterek, “Yılın ikinci yarısında yeni pazarlara açılmayı ve yerli teknoloji markamızı küresel ölçekte görünür kılmayı hedefliyoruz.” dedi. Taha Holding’in teknoloji alanındaki stratejik yatırımlarını Exon Robotik ile sahaya yansıttıklarını belirten Güneş, şirketin yalnızca teknoloji üretmediğini, aynı zamanda Türkiye’nin dijitalleşme yolculuğuna mühendislik düzeyinde katkı sunduğunu vurguluyor.